Πότε χρειαζεται πιστοποιητικο ενεργειακης αποδοσης;

energycertficate

Πότε είναι απαραίτητο  το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης;

Σε ποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης ? Αυτό το ερώτημα αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης χρειάζεται πια όχι μόνο σε περιπτώσεις αγοράς ακινήτων αλλά και σε περιπτώσεις μίσθωσης ακινήτων, κτιρίων, διαμερισμάτων και επαγγελματικών χώρων.

Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τις περιπτώσεις που είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης καθώς και σε ποιες μπορεί να παραβλεφθεί.

Πότε είναι απαραίτητο το πιστοποιητικο ενεργειακης αποδοσης;

  • Πώληση ενός ακινήτου πάνω από 50 τ.μ.

 

Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να προσκομιστεί το πιστοποιητικο ενεργειακης αποδοσης στο συμβολαιογράφο κατά την υπογραφή των συμβολαίων προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμβολαιογραφική πράξη.

 

  • Ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον

 

Σε αυτή την περίπτωση το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης είναι απαραίτητο προκειμένου για την πιστοποίηση της ενεργειακής κλάσης του ακινήτου πριν ξεκινήσουν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης.

Στη συνέχεια και μετά το πέρας των εργασιών, εκδίδεται το επόμενο πιστοποιητικο ενεργειακης αποδοσης, στο οποίο αποδεικνύεται η εφαρμογή των προτάσεων-σεναρίων που είχαν γίνει από τους ενεργειακούς επιθεωρητές καθώς και η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

  • Ενοικίαση ενός ακινήτου πάνω από 50 τ.μ.

 

Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η προσκόμιση του πιστοποιητικου ενεργειακης αποδοσης στην εφορία μαζί με το μισθωτήριο συμβόλαιο ώστε είναι έγκυρη η μίσθωση. Επίσης, μόνο τότε και μαζί με το σφραγισμένο συμφωνητικό, ο ιδιοκτήτης μπορεί να μπορεί να προχωρήσει σε αλλαγή ονόματος στη ΔΕΗ.

 

Πότε δεν είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης ;

 

Η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης δεν είναι απαραίτητη στις παρακάτω περιπτώσεις:

 

  • Βιοτεχνίες και βιομηχανίες, Φούρνοι, Πρατήρια υγρών καυσίμων, Αποθήκες
  • Κατεδαφιστέα κτίρια και Κτίρια μικρότερα των 50 τ.μ.
  • Σε περιπτώσεις γονικής παροχής ενός ακινήτου ανεξαρτήτως χρήσης και επιφάνειας

Πηγή: e-greenbuilding.gr

 

One Comment

  1. Στάθης 09/09/2015 at 2:37 pm - Reply

    χρειαζεται ομως πολυ χαρτουρα για να εκδοθει

Leave A Comment