Εξωτερικές τοιχοποιίες από τσιμεντοσανίδα έναντι συμβατικής δόμησης από τούβλο

Η δόμηση με  τσιμεντοσανίδες Aquapanel αποτελεί έναν εναλλακτικό σύγχρονο τρόπο δόμησης έναντι του συμβατικού τρόπου κτισίματος με τούβλα. Οι τσιμεντοσανίδες έχουν πάχος 12,5mm, πλάτος 1,2m και μήκος που ποικίλει σε 2m, 2,4m και 2,8m. Συνδυαζόμενες με τα κατάλληλα παρελκόμενα της εταιρίας Knauf κατασκευάζεται μία πλήρης τοιχοποιία με χρήση εξ’ ολοκλήρου υλικών ξηράς δόμησης.

Οι τοιχοποιίες με τσιμεντοσανίδες Aquapanel έχουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των συμβατικών τοιχοποιιών με τούβλα:

  • Προσφέρουν βέλτιστες επιδόσεις θερμομόνωσης με το ελάχιστο δυνατό πάχος τοιχοποιίας. Αυτό συνεπάγεται μικρό λειτουργικό κόστος θέρμανσης – ψύξης με μεγιστοποίηση του ωφέλιμου χώρου εσωτερικά, κάτι που οδηγεί σε αύξηση στην τιμή πώλησης ή ενοικίασης της οικείας.
  • Προσφέρουν ταχύτατους χρόνους κατασκευής χρησιμοποιώντας ένα μόνο συνεργείο. Αυτό σημαίνει λιγότερα μεροκάματα, μειωμένο κόστος επίβλεψης του εργοταξίου και μείωση του χρόνου απόσβεσης της επένδυσης.
  • Συνδυάζονται άριστα με μεταλλικές κατασκευές, συνεισφέροντας στη δημιουργία αντισεισμικών κτιρίων, κάτι που αποδεικνύεται ενεργά  στο ερευνητικό πρόγραμμα ISSB.
  • Βελτιστοποιείται η κατασκευαστική ελευθερία  έναντι της συμβατικής δόμησης, δημιουργώντας ένα αισθητικά πιο κομψό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
  • Η ύπαρξη ολοκληρωμένων κατασκευαστικών σχεδίων με έτοιμους συντελεστές θερμομόνωσης, ηχομόνωσης και δεικτών πυρασφάλειας οδηγεί σε ταχύτατη και ασφαλή σχεδίαση και μελέτη του κτιρίου.
  • Λόγω του σημαντικά μικρότερου βάρους της (έως και 20 φορές μικρότερο ίδιο βάρος), μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προσθήκες καθ’ ύψος υφιστάμενων κτιρίων χωρίς την ανάγκη ενίσχυσης του φέροντος οργανισμού.

 

Το κόστος μιας τοποθετημένης τοιχοποιίας με τσιμεντοσανίδες Aquapanel ανέρχεται, ανάλογα με τον τύπο της τοιχοποιίας, στα 65-100€/m2. Τα προαναφερθέντα πλεονεκτήματα αντισταθμίζουν πλήρως το μεγαλύτερο κόστος της, έναντι της συμβατικής τοιχοποιίας. Ο χαμηλός συντελεστής θερμομόνωσης (μπορεί να φτάσει το 0.20w/m2k), και οι εξαιρετικοί συντελεστές ηχομόνωσης και δείκτη πυραντίστασης είναι πρακτικά δύσκολο να επιτευχθούν με συμβατική δόμηση και ανέφικτο διατηρώντας το μικρό πάχος της τοιχοποιίας, κάτι όμως που επιτυγχάνεται με τις τσιμεντοσανίδες Aquapanel. Οπότε, θα πρέπει πάντα να συγκρίνεται το κόστος συνδυαστικά με τις επιδόσεις της εκάστοτε τοιχοποιίας. Φυσικά, η ταχύτατη κατασκευή, η μειωμένη εισφορά ενσήμων στο ΙΚΑ κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας, η πιθανώς διαφορετική και μικρότερη διαστασιολόγηση των θεμελίων και του φέροντος οργανισμού, η χρήση ενός μόνο συνεργείου και η βελτιστοποίηση του εσωτερικού χώρου, είναι παράγοντες που μειώνουν τη διαφορά κόστους συνολικά, συγκρίνοντας τοιχοποιίες με ίδιες επιδόσεις.

Leave A Comment