Γνωρίστε τα μεταλλικά προφίλ Knauf – Μέρος ΙΙ

Μεταλλικά προφίλ Knauf κατά ΕΝ 14195: 2005 / AC:2006 & DIN 18182 T1

Η τοποθέτηση μεταλλικών προφίλ και εξαρτημάτων άλλων παραγωγών σε κατασκευές με γυψοσανίδες Knauf εγείρει ερωτήματα, πολλές φορές εκ των υστέρων, για τη διατήρηση της πυροπροστασίας, της ηχομόνωσης και της αντοχής του συνόλου της κατασκευής.

Στην Knauf όλες οι τοιχοποιίες, επενδύσεις και οροφές με γυψοσανίδες και τσιμεντοσανίδες έχουν μελετηθεί στατικά και έχουν ελεγχθεί και πιστοποηθεί ως προς την πυραντοχή, την ηχομόνωση και τη στατική τους επάρκεια με την αποκλειστική χρήση μεταλλικών προφίλ Knauf ελάχιστου πάχους χάλυβα 0,6mm, τις βίδες στερέωσεις Knauf και τα αντίστοιχα εξαρτήματα σύνδεσης δικής της παραγωγής. Όλα τα παραπάνω υλικά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πιστοποιητικών που συνοδεύουν το σύστημα. Αυτό σημαίνει ασφάλεια με σύστημα Knauf.

Μεταλλικά προφίλ Amfil κατά ΕΝ 14195: 2005 / AC:2006 & DIN 18182 T1

Τα μεταλλικά προφίλ Knauf Amfil αποτελούν την οικονομική και ποιοτικά άρτια επιλογή προφίλ στην ξηρά δόμηση. Ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες των κατασκευαστών για περιορισμό του κόστους, παράγοντας με μειωμένο πάχος χάλυβα 0,5mm σύμφωνα με τις απιτήσεις που προσδιορίζει το ευρωπαϊκό πρότυπο ΕΝ 14195: 2005 / AC:2006 και έχοντας κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους αντοχών και στατικής επάρκειας. Επίπεδο ποιότητας και αποδοτικότητας που υπερκαλύπτει το σύνηθες της αγοράς αλλά δεν καλύπτει την πιστοποίηση για ηχομόνωση και πυροπροστασία των συστημάτων ξηράς δόμησης Knauf τοιχοποιίας, επένδυσης και οροφής.

Μεταλλικά προφίλ Knauf AQUAPROFIL®

Τα Knauf AQUAPROFIL® είναι μεταλλικά προφίλ τα οποία χρησιμοποιούναι σε κατασκευές τοίχων, οροφών και επενδύσεων ξηράς δόμησης σε χώρους υψηλής υγρασίας. Η χρήση τους όμως συστήνεται ιδιαίτερα σε εξωτερικές τοιχοποιίες με τσιμεντοσανίδες AQUAPANEL ®.

Τα Knauf AQUAPROFIL® παράγονται από πρώτη ύλη χάλυβα στις ίδιες διαστάσεις με τα υπόλοιπα προφίλ Knauf και επίστρωση γαλβανιού 150gr/m2 που αποτελείται από αλουμίνιο, ψευδάργυρο και πυρίτιο. Η επίστρωση πραγματοποιείται με βύθιση εν θερμώ και ειδικής τεχνολογίας συνεχούς ροής γαλβανίσματος. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της επεξεργασίας είναι η εξαιρετική αντοχή στη διάβρωση.

Ενισχυμένα μεταλλικά προφίλ Knauf UA

Τα ενισχυμένα μεταλλικά προφίλα UA είναι διατομές C με πάχος χάλυβα 2mm. Φέρουν επίστρωση γαλβανίσματος από ψευδάργυρο που πραγματοποιείται με βύθιση εν θερμώ, ειδικής τεχνολογίας συνεχούς ροής. Η στερέωσή τους σε δάπεδο και οροφή γίνεται εύκολα και γρήγορα με γωνιακά μεταλλικά ελάσματα. Τα ενισχυμένα μεταλλικά προφίλ UA βρίσκουν εφαρμογή ως δομικά στοιχεία υψηλής αντοχής σε:

  • Τοίχους και επενδύσεις με υψηλές απαιτήσεις ανάρτηση φορτίων
  • Εξωτερικούς τοίχους τσιμεντοσανίδων για αντοχή σε υψηλές ανεμοπιέσεις
  • Οροφές γυψοσανίδων και τσιμεντοσανίδων AQUAPANEL® μεγάλων ανοιγμάτων ή ελέυθερης ανάρτησης
  • Λαμπάδες ανοιγμάτων θυρών

Ηχομονωτικοί ορθοστάτες Knauf MW

H ενέργεια του ήχου δε μεταφέρεται από δωμάτιο σε δωμάτιο διαπερνώντας έναν τοίχο, αλλά ταλαντώνοντας τον. Η σχέση μάζας – ελατηρίου ενός τοίχου είναι καθοριστική στην απόσβεση του θορύβου. Βασιζόμενο σε αυτήν την αρχή το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης της Knauf δημιούργησε ένα νέο ηχομονωτικό ορθοστάτη τον Knauf MW.

Πρόκειται για μια ειδικά διαμορφωμένη μεταλλική διατομή από γαλβανισμένο χάλυβα πάχους 0,6mm, σχήματος Μ σε διαστάσεις πλάτους 75 και 100mm. Αντικαθιστώντας τους κοινούς ορθοστάτες στους τοίχους γυψοσανίδας με τους νέους ηχομονωτικούς ορθοστάτες Knauf MW, χωρίς να αυξήσουμε το πάχος του τοίχου ή τις στρώσεις των γυψοσανίδων επιτυγχάνουμε πιστοποιημένη βελτίωση στους δείκτες ηχομόνωσης σε αερόφερτο θόρυβο ως 4 dB.

Eύκαμπτα μεταλλικά προφίλ Knaufixy

Τα Knaufixy είναι μια πλήρης σειρά εύκαμπτων μεταλλικών στρωτήρων, οδηγών οροφής και περιμετρικών προφίλ από γαλβανισμένο χάλυβα, ειδικού σπαστού σχεδιασμού για κοίλες και κυρτές κατασκευές ξηράς δόμησης.

Η ευκολία και η ταχύτητα τοποθέτησης, η ακρίβεια σχεδιασμού και η προσαρμοστικότητά τους σε κάθε καμπύλο σχήμα τα καθιστά ιδανική – αν όχι μοναδική – επιλογή για την υλοποίηση των παρακάτω κατασκευών:

  • Τοξωτές οροφές
  • Σταυροθόλια
  • Κυλινδρικές επενδύσεις υποστηλωμάτων
  • Ελλειπτικά κούτελα και οροφές
  • Καμπύλες κατακόρυφες επενδύσεις τοίχων

Αναρτήσεις, συνδετήρες και εξαρτήματα Knauf

To κρίσιμο, αλλά και πλέον δύσκολο κριτήριο, σχεδιασμού του μεταλλικού σκελετού μιας οροφής ή μιας κατακόρυφης επένδυσης είναι η προτεινόμενη συνδεσμολογία των διατομών. Ειδικά στις οροφές όπου μια πιθανή κατάρρευση εξαιτίας αυτοσχέδιων αναρτήσεων, συνδέσμων και μέσων στερέωσης των γυψοσανίδων μπορεί να επιφέρει θανάσιμο τραυματισμό.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι έλεγχοι των αναρτήσεων και των συνδετήρων τόσο σε εφελκυσμό όσο και σε αρνητικές πιέσεις από δυνάμεις που ασκούνται από κύματα αέρα. Η στήριξη των δικομίων ελέγχου των μεταλλικών οροφών Knauf στις παραπάνω τάσεις γίνεται στα 1000mm με τη δύναμη να ασκείται στο μέσον. Στην πραγματική κατασκευή έχουμε στήριξη στα 500mm, γεγονόςς που μας εξασφαλίζει αντοχές πολύ μεγαλύτερες του διπλασίου.

Με άλλα λόγια η Knauf δεν «παίζει» με τις οροφές. Παράγει μια πλήρη σειρά ειδικά μελετημένων μεταλλικών εξαρτημάτων που συνεργάζονται μεταξύ τους, ώστε να διασφαλίζεται στατικά η κατασκευή, ενώ παράλληλα τυποποιείται εξασφαλίζοντας ταχύτητα εφαρμογής και οικονομία.

Ο σωστός σχεδιασμός και η παραγωγή υψηλής τεχνολογίας διασφαλίζουν ακριβείς διαστάσεις και απαράμιλλη ποιότητα με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Πρωτοποριακά εξαρτήματα που υπερκαλύπτουν τα αντίστοιχα φορτία σχεδιασμού που προβλέπει το Ευρωπαϊκό πρότυπο EN 13944 και το αντίστοιχο Γερμανικό DIN 18168-2 ακόμη και σε δυναμικές καταπονήσεις, π.χ. στην περίπτωση ενός σεισμού ή υποπίεσης αέρα.
  • Υπερκάλυψη των απαιτήσεων του Ευρωπαϊκού προτύπου πυραντοχής EN 13501.
  • Απόλυτη συμβατότητα με τις διαστάσεις των προφίλ παραγωγής Knauf.
  • Υψηλή αντοχή από ελάσματα ειδικού χάλυβα ποιότητας ST O2 Z κατά DIN EN 10215 /10143, ενισχυμένου πάχους 0,9mm.
  • Ενιαία τεμάχια από συνεχές υλικό χαλυβδόφυλλου.
  • Υψηλής ποιότητας γαλβάνισμα, αντίστοιχο με αυτό των προφίλ παραγωγής Z 140 κατά ΕΝ 10326-7.

Η Knauf παράγει τους παρακάτω συνδετήρες και αναρτήσεις για τον οδηγό οροφής Knauf-CD 60/27

και το ενισχυμένο προφίλ Knauf-UA50:

  • Συνδετήρα Universal
  • Συνδετήρα Χ για οροφές ομοεπίπεδου σκελετού, μικρού ύψους κρέμασης
  • Συνδετήρα Τ με, ή χωρίς, δυνατότητα στρέψης
  • Συνδετήρα Π
  • Πολυσυνδετήρα Multi για ομοεπίπεδη επιμήκυνση των οδηγών οροφής ή σύνδεσή τους υπό γωνία Άκαμπτες, αντιανεμικές αναρτήσεις, κατηγορίας φορτίου 0,40kN
  • Άμεση αντικραδασμική ανάρτηση Ω για ύψη ανάρτησης από 3,5cm έως 12cm, κατηγορίας φορτίου 0,40kN
  • Άμεση ανάρτηση Π με μήκη σκελών από 5cm έως 20cm, κατηγορίας φορτίου 0,40kN
  • Άμεση ανάρτηση-Κλιπ για τοποθέτηση οροφής κάτω από οροφή
  • Ταχεία ανάρτηση για ντίζα με, ή χωρίς, ασφάλεια, κατηγορίας φορτίου 0,25kN

Γνωρίζετε ότι…

Αυτοσχέδιες αναρτήσεις και συνδέσεις στο εργοτάξιο, που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τα κριτήρια ελαστικότητας που πρέπει να πληροί μια οροφή, μπορεί να καταλήξουν σε αστοχία του υλικού πλήρωσης των αρμών των γυψοσανίδων και εμφανείς ρωγμές στην τελική της επιφάνεια

Γνωρίστε και τα υπόλοιπα συστήματα δόμησης που προσφέρει η Knauf στο www.knauf.gr

Leave A Comment