Συστήματα ξηράς δόμησης και υγροί χώροι

wet_area1Οι ειδικές απαιτήσεις ενός συστήματος ξηράς δόμησης για χρήση σε υγρούς χώρους και χώρους με αυξημένη υγρασία όπως επαγγελματικές κουζίνες, εσωτερικές πισίνες, σάουνες κλπ απαιτούν ειδικό σχεδιασμό και σωστή επιλογή των επιμέρους συστατικών στοιχείων.

Η Knauf έχει τρείς τύπους δομικών πλακών που είναι κατάλληλες για εφαρμογή σε χώρους με σχετική υγρασία: την συνηθισμένη ανθυγρή γυψοσανίδα Knauf GKBI, την ειδική γυψοσανίδα Knauf Drystar Board και την τσιμεντοσανίδα AQUAPANEL® Cement Board Indoor. Στον παρακάτω πίνακα δίδεται εποπτικά η προτεινόμενη χρήση της αντίστοιχης δομικής πλάκας Knauf ανάλογα με τον τομέα εφαρμογής. Στις εφαρμογές σε χώρους με υψηλή σχετική υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες τα τεχνικά χαρακτηριστικά που ενδιαφέρουν είναι η ανθεκτικότητα στο νερό, επιφάνεια χωρίς φουσκώματα, αποσυνθέσεις ή φθορές, η χαμηλή απορρόφηση υγρασίας, η αντίσταση στη ανάπτυξη μούχλας και μυκήτων και διαστασιακή σταθερότητα στις υγροθερμικές μεταβολές. Σε χώρους υψηλής υγρασίας όπως π.χ. δημόσιοι χώροι με αθλητικές εγκαταστάσεις, κολυμβητήρια και χώροι ευεξίας (spa center) συστήνεται η εφαρμογή του ανθυγρού συστήματος  AQUAPANEL® Cement Board Indoor.

fields_of_application

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η τσιμεντοσανίδα AQUAPANEL® Cement Board Indoor παρουσιάζει 100% ανθεκτικότητα στο νερό και αποτελεί μια επιφάνεια επικόλλησης πλακιδίων στιβαρή και με διάρκεια στο χρόνο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χώρους μέσης ή υψηλής υγρασίας όπως, λουτρά κατοικιών, λουτρά επαγγελματικής χρήσης, κουζίνες, εσωτερικές πισίνες, επαγγελματικά πλυντήρια κ.α. Η τεχνολογία δόμησης με τσιμεντοσανίδες AQUAPANEL® ήδη χρησιμοποιείται ευρέως στο σχεδιασμό και την κατασκευή κτιρίων σε όλη την Ευρώπη. Το Σύστημα AQUAPANEL® Cement Board Indoor προσφέρει στους μηχανικούς, κατασκευαστές και ιδιώτες, μια ιδανική επιφάνεια επικόλλησης πλακιδίων και μαρμάρων, που έχει να επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται σε χώρους εκτεθειμένους σε υγρασία. Η εφαρμογή του Συστήματος AQUAPANEL® Cement Board Indoor πραγματοποιείται πολύ εύκολα επιφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα.

Επίσης προτείνεται η χρήση προφίλ με αυξημένη προστασία έναντι της διάβρωσης και θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση ότι το κενό της ψευδοροφής θα πρέπει να παραμένει ελεύθερο από υγροποιήσεις υδρατμών.

corrosivity category

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Knauf προσφέρει μια πλήρη σειρά μεταλλικών προφίλ σε ποιότητες αντιοξειδωτικής προστασίας C3 (moderate) σε χρώμα μαύρο  και C5-M (very high, maritime)σε χρώμα μπλέ για τους αντίστοιχους χώρους σύμφωνα με το DIN EN ISO 12944. Ο παρακάτω πίνακας δίνει την κατηγοριοποίηση των χώρων και τις αντίστοιχες απαιτήσεις ποιότητας. Σημαντικό είναι να υπάρχει πλήρες πιστοποιημένο σύστημα (βύσμα στερέωσης, αναρτήσεις, συνδετήρες, βίδες στερέωσης, μεταλλικά προφίλ) καθώς και ειδικό αντιοξειδωτικό βερνίκι για προστασία των κοπών στο εργοτάξιο.

exposure_levels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετά την αρμολόγηση των τσιμεντοσανίδων για το τελικό φινίρισμα της επιφάνειας επιχρίουμε ολόκληρη την επιφάνεια της οροφής με το AQUAPANEL® Betocoat ή AQUAPANEL® Basecoat σε πάχος τουλάχιστον 4mm και ενσωματώνουμε το AQUAPANEL® εσωτερικό αντιαλκαλικό υαλόπλεγμα  σε όλη την επιφάνεια μέσα στο νωπό επίχρισμα.

Για την βαφή μπορούν να χρησιμοποιηθούν υδατοδιαλυτά χρώματα, σιλικονούχα χρώματα σε συνάρτηση με την επιθυμητή χρήση και τις απαιτήσεις της κατασκευής.

 

Επιμέλεια:

Νίκος Μπουλούκος

Knauf ΓΥΨΟΠΟΙΙΑ ΑΒΕΕ

Leave A Comment