Ηγέτες επιχειρήσεων καλούν τη δανέζικη κυβέρνηση να ανοίξει το δρόμο για πιο φιλόδοξους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου

foto

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοπεγχάγη 19 Σεπτεμβρίου 2014:

Οι επικεφαλής ευρωπαϊκών επιχειρήσεων προτρέπουν την κυβέρνηση της Δανίας να ηγηθεί και να πιέσει για πιο φιλόδοξους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας στο Πλαίσιο της ΕΕ για το κλίμα και την Ενέργεια για το 2030. Κατά τη συνεδρίαση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Εξοικονόμηση Ενέργειας (European Alliance to Save Energy EU-ASE1) και του Δανού Υπουργού Κλίματος, Ενέργειας και Κτιρίων, Ράσμους Χέλβεγκ Πέτερσεν (Rasmus Helveg Petersen), ανώτεροι εκπρόσωποι μερικών από τις κορυφαίες εταιρείες της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων των Danfoss, Kingspan, Knauf Insulation, Philips και Schneider Electric, ενθαρρύνουν τη δανέζικη κυβέρνηση να συνεχίσει τις προσπάθειές της να ενώσει τα προοδευτικά κράτη-μέλη της ΕΕ και να εξασφαλίσει μια ουσιαστική συμφωνία για το κλίμα, για τις επιχειρήσεις και για το μέλλον των ευρωπαίων πολιτών στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου.

Στις 17 Ιουνίου 2014, ως μέρος μιας πρωτοβουλίας με επικεφαλής τη δανέζικη κυβέρνηση, υπουργοί από επτά χώρες της ΕΕ – η Δανία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία – κάλεσαν την Επιτροπή να προτείνει ένα δεσμευτικό και φιλόδοξο στόχο εξοικονόμησης ενέργειας, ως μέρος του πακέτου που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα τέλη Οκτωβρίου του 2014.

Μιλώντας εξ ονόματος της EU-ASE, μια ομάδα από εξέχοντες ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου, πολιτικοί και ακτιβιστές, ο Πρόεδρος, Μόνικα Φρασσόνι (Monica Frassoni), δήλωσε: «Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία έχουν δείξει στην ΕΕ πόσο ευάλωτοι είμαστε σε γεγονότα που συμβαίνουν πέρα από τον έλεγχό μας και σε άλλα μέρη του κόσμου. Ο πιο γρήγορος και πιο οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να εξασφαλιστεί ένα ασφαλές ενεργειακό μέλλον είναι να χρησιμοποιούμε λιγότερη ενέργεια. Προσβλέπουμε στη Δανία για να καθοδηγήσει και να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει τη Δέσμη μέτρων για το Κλίμα και την Ενέργεια μέσω αυτής της οπτικής και να υιοθετήσει ένα δεσμευτικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας για το 2030».

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της για ευρωπαϊκό στόχο 30% για την εξοικονόμηση ενέργειας για το 2030, στις 23 Ιουλίου του 2014, αλλά έχει αφήσει τη φύση του στόχου, δεσμευτική ή όχι σε επίπεδο ΕΕ, να συμφωνηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, από τα κράτη μέλη, στις 23 και 24 Οκτωβρίου 2014. Τα μέλη της EU-ASE υποστηρίζουν ότι ένας δεσμευτικός στόχος 40% εξοικονόμηση ενέργειας θα είναι οικονομικά αποδοτικός και θα στηρίξει την απασχόληση, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης και θα μειώσει σημαντικά τις εισαγωγές ενέργειας, συμβάλλοντας παράλληλα σε δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

 

Όπως αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του Βρετανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα Δημόσιας Πολιτικής (British Institute for Public Policy Research), με την υιοθέτηση ενός δεσμευτικού κοινοτικού στόχου για την ενεργειακή αποδοτικότητα 35% μέχρι το 2030, η Ευρώπη θα μειώσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου κατά  ένα τρίτο – που ισοδυναμεί με ένα υψηλό ποσοστό της ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ που σήμερα προμηθεύει η Ρωσία. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ενέργειας στον κόσμο. Στην Ευρώπη, οι μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν αυξηθεί πάνω από 30% τα τελευταία 10 χρόνια. Στην ίδια περίοδο, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί πάνω από 40%. Οι ευρωπαϊκοί φορείς που χαράζουν την πολιτική πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να πρωτοπορεί σε φθηνότερη ενέργεια και πρέπει να πρωτοπορεί στην ελαχιστοποίηση της καταναλισκόμενης ενέργειας.

 

Επιπλέον, έως και 2.590.000 θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν μόνο στον τομέα της δόμησης στην ΕΕ μέχρι το 2030 αν τεθεί φιλόδοξος στόχος στην εξοικονόμηση ενέργειας, σύμφωνα με μια ανάλυση από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (European Trade Union Confederation).

 

Ο Νιλς Β. Κρίστιανσεν (Niels B. Christiansen), Διευθύνων Σύμβουλος, Danfoss, δήλωσε:

«Αν η ΕΕ συμφωνήσει σε έναν φιλόδοξο δεσμευτικό στόχο, θα υπάρξει αύξσης της ζήτησης για ενεργειακά αποδοτικές λύσεις, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα αυξηθεί η συνολική ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Για να είναι ανταγωνιστική η Ευρώπη, πρέπει να βελτιώνουμε συνεχώς την ενεργειακή παραγωγικότητα ώστε να διατηρήσει το συνολικό μας κόστος της ενέργειας υπό έλεγχο και ταυτόχρονα να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τις εισαγωγές ενέργειας. Η Δανία είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς η υψηλή οικονομική ανάπτυξη και η ενεργειακή αποδοτικότητα μπορούν να πάνε χέρι-χέρι “.

alliance energy

Σημείωση:

1 Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Εξοικονόμηση Ενέργειας (European Alliance to Save Energy EU-ASE) ιδρύθηκε στη Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών το Δεκέμβριο του 2010. Tα μέλη της περιλαμβάνουν κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως οι 1Ε, CRUPE, Danfoss, Ingersoll Rand, Kingspan, Knauf Insulation, Opower, Philips Lighting , Schneider Electric και Siemens, εξέχουσες ΜΚΟ και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για το Κλίμα (European Climate Foundation) και του Kyoto

 

 

 

Επαφή και πληροφορίες για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης

Γιάννης Κοντούλης

Τηλ.2117107007 / 6945856768

yiannis.kontoulis@knaufiinsulation.com

 

 

Contacts and Media Enquiries

Michael Villa

+32 485 47 29 70 / +39 338 53 40 924

info@euase.eu

 

info@euase.eu • www.euase.eu • @EUASE

 

 

By | 2014-09-24T13:42:22+02:00 September 24th, 2014|Categories: Γενικά|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment