Το σπίτι του μέλλοντος

Το “σπίτι του μέλλοντος / Haus der Zukunft”, δημιουργία των αρχιτεκτόνων Dietmar Köring, Simon Takasaki και EyeTry, ανταποκρίνεται στο αυστηρό αστικό πλαίσιο του Βερολίνου. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα “αστικό μπλοκ”, το οποίο ενσωματώνεται στα υπάρχοντα. Το ισόγειο χαρακτηρίζεται από μεγάλους ανοιχτούς χώρους που επιτρέπουν την άμεση και δυναμική κυκλοφορία των πολιτών και λειτουργεί ως ουδέτερη ζώνη, ανάμεσα στο γειτονικό νοσοκομείο και το λιμάνι στον ποταμό Spree. Η διαμόρφωση του περιβάλλοντος προσφέρει μια εκτεταμένη πράσινη ζώνη, η  οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εμφάνισης του κτιρίου. Οι εξωτερικοί  χώροι προκαλούν τους ανθρώπους να παραμείνουν στο χώρο και ένα μικρό  υπαίθριο θέατρο προσφέρει επιπλέον τέτοιες δυνατότητες. Το ανοιχτό ισόγειο του κτιρίου επιτρέπει τη δυναμική κίνηση μέσα-έξω, καταρρίπτοντας τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Στο ισόγειο υπάρχει το λόμπι του  κτιρίου που βλέπει στην λεωφόρο Alexanderufer, το καφέ που βλέπει προς το  πάρκο και η εμπορική ζώνη προς την πολυσύχναστη Margarete Steffin Street.

Το λόμπι βρίσκεται σε ένα ανοικτό και υψηλό αίθριο, το οποίο επιτρέπει την οπτική επαφή με τους πάνω ορόφους, όπου βρίσκονται ένας χώρος   εκδηλώσεων, χώρος εκθέσεων και τέλος γραφεία. Πρόσθετος φωτισμός στο  κτίριο παρέχεται από φεγγίτες που βρίσκονται στην οροφή, ενώ οι “διάτρητοι”  τοίχοι, προσφέρουν μια θαυμάσια θέα πάνω από την πόλη.
Όλη η πρόσοψη του κτιρίου καλύπτεται από ένα μεταλλικό πλέγμα, το οποίο δίνει μια ομιογενή εμφάνιση. Στο πλέγμα αυτό που συμπληρώνεται από γυαλί,  είναι ενσωματωμένοι ηλιακοί συλλέκτες μέσω των οποίων τροφοδοτείται το σύστημα ενέργειας του κτιρίου, ενώ είναι δυνατή και η αποθήκευση του.
Αυτό το πλέγμα, υποστηρίζουν οι δημιουργοί του, εκτεθειμένο στις σκληρές καιρικές συνθήκες στις όχθες του ποταμού, με την πάροδο του χρόνου θα αποκτήσει μια συναρπαστική πατίνα.

Πηγή: ΤΕΕ

By | 2012-11-09T09:27:07+02:00 November 12th, 2012|Categories: Αρχιτεκτονική|Tags: , , , , |0 Comments

Leave A Comment