Η Νέα Αίθουσα Συναυλιών «ΑΡΗΣ ΓΑΡΟΥΦΑΛΗΣ»

 

 

Η αίθουσα συναυλιών Άρης Γαρουφαλής επί σχεδόν τέσσερις δεκαετίες έχει φιλοξενήσει αμέτρητες διπλωματικές εξετάσεις, διαγωνισμούς, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις του ιστορικού ιδρύματος στο ημιτελές εμβληματικό κτίριο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Δεσποτόπουλου στην οδό Ρηγίλλης.

Σήμερα, χάρη στη γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Friends of Aliki Vatikioti for Music and the Arts στη μνήμη της σπουδαίας πιανίστας και παιδαγωγού Αλίκης Βατικιώτη, η αίθουσα Άρης Γαρουφαλής επιτέλους ολοκληρώνεται και, πλήρως ανακαινισμένη και εκσυγχρονισμένη, ξεκινά ένα νέο κύκλο ζωής στο Ωδείο Αθηνών φιλοδοξώντας να γράψει μια νέα ιστορία στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας.

Με τη νέα της μορφή και τις ουσιαστικές παρεμβάσεις της αρχιτεκτονικής ομάδας των Σουζάνας και Δημήτρη Αντωνακάκη και του Τηλέμαχου Ανδριανόπουλου σε συνεργασία με τον ακουστικολόγο Gottfried Schubert, η νέα αίθουσα Άρης Γαρουφαλής πληροί σήμερα όλες τις προδιαγραφές μιας σύγχρονης αίθουσας συναυλιών και ηχογραφήσεων υψηλής ποιότητας, χωρητικότητας 200 θέσεων, που μέχρι σήμερα έλειπε από την πρωτεύουσα.

Αφετηρία της ολοκλήρωσης και ανακαίνισης της μέχρι σήμερα ημιτελούς Αίθουσας Άρης Γαρουφαλής ήταν τα σχέδια και οι αισθητικές αρχές του Ιωάννη Δεσποτόπουλου σε ζωντανό διάλογο με τις ανάγκες ενός σύγχρονου φορέα εκπαίδευσης και πολιτισμού όπως το Ωδείο Αθηνών. Έτσι, στη νέα αίθουσα Άρης Γαρουφαλής ενσωματώθηκαν οι πλέον σύγχρονες αρχιτεκτονικές και τεχνολογικές λύσεις, με στόχο την αυξημένη λειτουργικότητα των χώρων και τη διασφάλιση ενός ακουστικού περιβάλλοντος ιδανικού τόσο για ζωντανές συναυλίες όσο και για ηχογραφήσεις.

Με αυτές τις προδιαγραφές, η αίθουσα Άρης Γαρουφαλής, πέρα από τις εκπαιδευτικές της χρήσεις, φιλοδοξεί να μετατραπεί σε μια ενεργό εστία μουσικής δραστηριότητας στην καρδιά της Αθήνας, ιδίως στον τομέα της μουσικής δωματίου, φιλοξενώντας συστηματικά υψηλού επιπέδου μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως ο Διεθνής Διαγωνισμός Πιάνου De Bach Au Jazz 2018 και το συνέδριο του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Ένωσης Μουσικών Βιβλιοθηκών, Αρχείων και Κέντρων Τεκμηρίωσης (IAML Greece).

 

 

Λίγα λόγια για τον σχεδιασμό της αίθουσας

Η Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής βρίσκεται στην καρδιά ενός από τα πιο σημαντικά για την ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής Αθηναϊκά κτίρια. Το κτίριο του Ιωάννη Δεσποτόπουλου για το Ωδείο Αθηνών είναι ένα αρχιτεκτόνημα ιδιαίτερης σημασίας και μοναδικής αρχιτεκτονικής και κατασκευαστικής λογικής.  Η πρόταση ολοκλήρωσης, αποκατάστασης και προσαρμογής της αίθουσας στις νέες ηχητικές και τεχνολογικές απαιτήσεις μιας σύγχρονης αίθουσας συναυλιών διατυπώθηκε με βάση τους παρακάτω άξονες:

Α. Συμπλήρωση της τεχνολογικής υποδομής με στοιχεία τα οποία δεν προβλέπονταν στα αρχικά σχέδια καθώς δεν ανήκαν στα τεχνολογικά δεδομένα της εποχής, όπως κατασκευή ενδοδαπέδιου συστήματος θέρμανσης και δροσισμού, νέα ηλεκτρολογική μελέτη για τον φωτισμό της αίθουσας συναυλιών και των βοηθητικών χώρων, ειδική πρόβλεψη της υποδομής των άμεσων και μελλοντικών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων κ.ά.

Β. Σχεδιασμός νέων πετασμάτων, ανακλαστικών ή ηχοαπορροφητικών, ενταγμένων μεν στη συνολική διαμόρφωση των εσωτερικών χώρων που προέβλεπε ο Δεσποτόπουλος, προσαρμοσμένων όμως στις σημερινές ανάγκες με βάση τη νέα ακουστική μελέτη του G. Schubert, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη δυνατή απόδοση στις πρόβες, στις συναυλίες και στις ηχογραφήσεις που αναμένει σήμερα κανείς από μια σύγχρονη αίθουσα συναυλιών.

Γ. Διατήρηση των σχέσεων της υφής και του χρώματος των επιλεγμένων υλικών κατασκευής: αποκατάσταση με ιδιαίτερη προσοχή του εμφανούς σκυροδέματος (δοκοί και οροφή) με μια τεχνική που επαναφέρει τις επιφάνειές του στην αρχική φυσική κατάσταση της υφής και του χρώματος, τούβλα στη φυσική τους κατάσταση, επένδυση του δαπέδου με λωρίδες από ξύλο επιλεγμένης ποιότητας και χρώματος κ.ά.

Δ. Επανασχεδιασμός και οργάνωση του κινητού και μόνιμου εξοπλισμού της αίθουσας, βάθρο και καθίσματα, ο οποίος, πέρα από τη σχέση του με την άνεση των ακροατών και την ακουστική του χώρου, έπρεπε να συνάδει με τα υπόλοιπα δομικά στοιχεία του, με τη γεωμετρία, το χρώμα και τα επιλεγμένα υλικά κατασκευής.

 

Πηγή : http://www.athensconservatoire.gr

By | 2018-02-08T11:50:22+00:00 February 6th, 2018|Categories: Αρχιτεκτονική, Γενικά|0 Comments

Leave A Comment