Κτίριο μέσα στο κτίριο

Τα WeWork κινούνται στην ίδια λογική με τα παλιά βιομηχανικά κτίρια του Μανχάταν, που αξιοποιούνται για τη συστέγαση πολλών νέων μικρών παραγωγικών μονάδων (σ.σ. βλέπε χτεσινή έκδοση Newsletter). Άρχισαν να εμφανίζονται εδώ και δυο χρόνια και προσφέρουν χώρο για εγκατάσταση γραφείων μικρών επιχειρήσεων, επιχειρηματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, στο κέντρο της πόλης. Τα πιο πρόσφατα WeWork βρίσκονται στο 175 της Varick Street στο Σόχο, όπου τα ενοίκια είναι περίπου $ 40 ανά  τετραγωνικό πόδι και στο 261 της Madison Avenue, με τα ενοίκιο περίπου $ 46 ανά τετραγωνικό πόδι.
Η νέα αυτή τάση ονομάζεται στο χώρο του real estate ως “κτίριο μέσα σε κτίριο“. Αντί της μίσθωσης ενός ολόκληρου κτιρίου, μια εταιρεία μισθώνει ένα ανεξάρτητο τμήμα του χώρου, με δική του είσοδο, λόμπι και ανελκυστήρες, αλλά κοινές άλλες χρήσεις, π.χ. μια καφετέρια, έχοντας όλα τα πλεονεκτήματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης ή της ιδιοκτησίας ενός κτιρίου: όπως η προβολή της
επιχείρησης με πινακίδες στην πρόσοψη του κτιρίου, ο έλεγχος της ασφάλειας, η συντήρηση, ενδεχομένως σε χαμηλότερες τιμές από κάθε άλλη εναλλακτική λύση. Κι αυτό, γιατί η εξασφάλιση πολλαπλών μισθώσεων στο ίδιο κτίριο, επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να
επιτύχει οικονομία κλίμακας.

Η παλιά τάση να κτίζονται ουρανοξύστες ή άλλα ψηλά κτίρια στη Νέα Υόρκη για εγκατάσταση των γραφείων μιας επιχείρησης, σήμα κατατεθέν, αλλά και προβολής της, έχει αρχίσει να εκλείπει εδώ και χρόνια, με συνέπεια πολλά από τα μεγάλα κτίρια να εγκαταλείπονται ή να ημι-χρησιμοποιούνται πλέον. Για να αντιστραφεί αυτή η τάση, που αφενός είναι αντιοικονομική και δημιουργεί προβλήματα εμφάνισης σε κεντρικές περιοχές της Νέας Υόρκης, το real estate δίνει τη λύση, με την ιδέα του “κτιρίου μέσα στο κτίριο”, η οποία αγκαλιάζεται διαρκώς και από περισσότερους, καθώς συμφέρει οικονομικά και κυρίως επιτρέπει την εγκατάσταση στο κέντρο της μεγαλούπολης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας ιδέας είναι ο ουρανοξύστης Gem. H αλλαγή του, από ένα ενιαίο κτίριο γραφείων σε “κτίριο μέσα στο κτίριο“, προσφέρει στους ενοικιαστές μια ποιοτική εγκατάσταση  με καλύτερες εξυπηρετήσεις, ασφάλεια και ανέσεις, καθιστώντας παράλληλα την εκμετάλλευση του ουρανοξύστη σαφώς πιο  αποδοτική. Γεγονός είναι ότι δεν είναι όλα τα κτίρια κατάλληλα για μια τέτοια μετεξέλιξη. Σε πλεονεκτική θέση βρίσκονται τα  γωνιακά κτίρια ή αυτά που περιβάλλονται από διαφορετικούς δρόμους.

Πάντως είναι μια ιδέα, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και  στην Αθήνα, τώρα που πολλά κτίρια του κέντρου έχουν εγκαταλειφθεί από τους παλιούς ενοίκους τους, δημιουργώντας εξαιρετικά  αρνητική εικόνα για το σύνολο της πόλης.

Πηγή: ΤΕΕ

Leave A Comment