Σήμανση CE των θερμομονωτικών πλακών

Eίναι σημαντικό να αποσαφηνίσουμε την κατάσταση σχετικά με τη σήμανση CE των θερμομονωτικών πλακών. Από το Μάϊο 2008 είναι σε ισχύ στην Ελλάδα 10 Ευρωπαϊκά Πρότυπα παραγωγής θερμομονωτικών πλακών. Ένα από αυτά είναι και το ΕΝ 13163 το οποίο διέπει την βιομηχανική παραγωγή Διογκωμένου Πολυστυρενίου (Expanded Polystyrene-EPS) το οποίο χρησιμοποιείται ευρύτατα στα συστήματα Εξωτερικής Θερμομόνωσης κτιρίων (ΣΕΘ-ETICS). Για τα θερμομονωτικά υλικά υπάρχουν 3 τρόποι πιστοποίησης και σήμανσης CE και παρατίθενται παρακάτω με αύξουσα σειρά αυστηρότητας:
1. Δήλωση συμμόρφωσης του παραγωγού (AοC 3)
Μια δήλωση  συμμόρφωσης του παραγωγού (manufacturer-M) μπορεί να εκδοθεί από τον κατασκευαστή των πλακών αν έχει πραγματοποιήσει όλους τους αρχικούς ελέγχους τύπου του προϊόντος (Ιnitial Type Tests-ITTs) σε κοινοποιημένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση εργαστήριο. Η επιλογή των πλακών που θα αποσταλούν γίνεται από τον παραγωγό. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κοινοποιημένο εργαστήριο και οι μετρήσεις από οποιοδήποτε μη κοινοποιημένο εργαστήριο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πιστοποίηση του προϊόντος. Σε περίπτωση που υπάρχουν δοκιμές σε κοινοποιημένο εργαστήριο για κάποια βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος όπως ο συντελεστής θερμικής αγωγιμότητας λ, οι ανοχές διαστάσεων, η αντοχή σε θλίψη, κάμψη, φωτιά κτλ. δεν απαιτούνται περαιτέρω έλεγχοι και ο παραγωγός μπορεί να συντάξει τη δική του Δήλωση Συμμόρφωσης η οποία αποτελεί και τη σήμανση CE. Οι πρόσφατοι ITTs περιορίζονται σε ισχύ 5 ετών με την πάροδο των οποίων πρέπει να επαναληφθούν. Ο Παραγωγός υποχρεούται να τηρεί ελέγχους από μια έως 4 φορές το χρόνο, ανάλογα με την ιδιότητα που ελέγχει, στο εργοστάσιο και εργαστήριό του χωρίς να υπόκειται σε εξωτερικό έλεγχο.
2. Βεβαίωση συμμόρφωσης του φορέα πιστοποίησης (AoC 2+ ή AoC 1)
Οι πλάκες EPS που προορίζονται για χρήση σε ETICS σύμφωνα με την Ευρωπαική Οδηγία ETAG004, που διέπει τα ΣΕΘ, χρειάζονται τουλάχιστον Βεβαίωση συμμόρφωσης του φορέα πιστοποίησης (AoC 2+) και δεν μπορούν να πιστοποιηθούν με βάση το σύστημα AoC 3. Αυτή η βεβαίωση συμμόρφωσης μπορεί να εκδίδεται μόνο από τον φορέα πιστοποίησης (notified body-NB), όπως ο Γερμανικός RAL / GSH, εφόσον έχουν γίνει οι ΙΤΤs σε κοινοποιημένο εργαστήριο και εκπρόσωπος του φορέα πιστοποίησης πραγματοποιεί 2 έλεγχους ανά έτος στο χώρο παραγωγής & εργαστηρίου του κατασκευαστή για να επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση των ελέγχων από τον ίδιο τον παραγωγό. Οι 2 αυτές επιθεωρήσεις καλύπτουν τον Έλεγχο Εργοστασίου Παραγωγής (Factory Production Control-FPC). Η επιλογή των πλακών που θα αποσταλούν για τους ΙΤΤs εξακολουθεί να γίνεται από τον παραγωγό.
3. Πιστοποίηση συμμόρφωσης του φορέα πιστοποίησης (AoC 1+)
Κάθε επιχείρηση που θέλει να φέρει το σήμα ποιότητας του φορέα πιστοποίησης πχ. RAL / GSH στα προϊόντα της χρειάζεται μια εθελοντική πιστοποίηση σύμφωνα με το πρότυπο EN 13172. Εκτός από τις απαιτήσεις του AoC2, το AoC 1+ περιλαμβάνει την πιστοποίηση των δοκιμών που προσδιορίζονται στον πίνακα Α.1 του προτύπου EN 13172 και περιλαμβάνει τυχαία επιλογή πλακών στην παραγωγική διαδικασία από τον εκπρόσωπο του φορέα, οι οποίες σφραγίζονται και αποστέλλονται στο κοινοποιημένο εργαστήριό του για έλεγχο μια φορά το χρόνο. Προϊόντα στο πλαίσιο του καθεστώτος 1+ δεν χρειάζονται επανάληψη των ITTs γιατί ελέγχονται με την διαδικασία που προαναφέρθηκε πιο πάνω ετησίως. Οι θερμομονωτικές πλάκες του συστήματος Εξωτερικής Θερμομόνωσης Knauf Thermoprosopsis οι οποίες παράγονται από την εταιρεία Γ. Κ. ΡΙΖΑΚΟΣ ΑΒΕΤΕ είναι πιστοποιημένες και διαθέτουν σήμανση CE σύμφωνα με το σύστημα AoC 1+.
Εταιρείες παραγωγοί που δεν δέχονται ετήσιες επιθεωρήσεις με τυχαία επιλογή δειγμάτων από τον φορέα και έλεγχο αυτών σε κοινοποιημένο εργαστήριο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν το σήμα ποιότητας του φορέα. Η σήμανση CE αφορά προϊόν και όχι εταιρεία και αν το ίδιο προϊόν παράγεται σε διαφορετικά εργοστάσια της ίδιας εταιρείας χρειάζεται διαφορετική πιστοποίηση. Παράλληλα, σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες των κοινοποιημένων φορέων πιστοποίησης, τα προϊόντα ΕPS που κατασκευάζονται από πρώτες ύλες με προσθήκη υπέρυθρων απορροφητικών (ΙR), πχ. Νeopor της BASF με προσθήκη γραφίτη, δεν μπορούν να ομαδοποιηθούν με το λευκό EPS κατά την πιστοποίησή τους.

Τα προϊόντα αυτά πρέπει να έχουν ξεχωριστό ITTs σε όλες τις ιδιότητες εκτός από τις ανοχές διαστάσεων. Τα παραπάνω φαίνονται και στον πίνακα που ακολουθεί.

 

Κωνσταντίνος Ριζάκος

Μηχ/γος Μηχ/κος

Γ. Κ. ΡΙΖΑΚΟΣ ΑΒΕΤΕ

 

 

 

 

Leave A Comment