Τοιχοποιίες KNAUF για υγρούς χώρους: Μέρος ΙΙ

cutout_110721_teaser_big_complete_1Στο πρώτο μέρος του άρθρου έγινε αναφορά στα βασικά μέρη της κατασκευής τοιχοποιιών Knauf για υγρούς χώρους και τις ιδιαιτερότητες στην επιλογή των υλικών.

Παρακάτω αναπτύσσονται τα κρίσιμα στοιχεία μια τέτοιας κατασκευής, τα συνηθισμένα λάθη και αστοχίες καθώς και ένας σχολιασμός σχετικά με το κόστος της. 

Κρίσιμα στοιχεία κατασκευής

Σε όλες τις τοιχοποιίες υγρών χώρων, στα σημεία όπου θα τοποθετηθούν υδραυλικές εγκαταστάσεις, πρέπει να κατασκευαστούν δύο ανεξάρτητοι μεταλλικοί σκελετοί, οι οποίοι ενώνονται μεταξύ τους με φιλέτα άνθυγρης γυψοσανίδας ή τσιμεντοσανίδας indoor ή άνθυγρης ινογυψοσανίδας Vidiwall HI.  Τα συγκεκριμένα φιλέτα είναι ύψους 30cm έκαστο και βιδώνονται στους ορθοστάτες των δύο ανεξάρτητων μεταλλικών σκελετών σε απόσταση 60cm μεταξύ τους. Ανάμεσα στους ορθοστάτες του  στιβαρού αυτού φορέα εντοιχίζονται τα ειδικά εξαρτήματα ανάρτησης των ειδών υγιεινής, ενώ ανάμεσα στους δύο σκελετούς προσαρμόζονται οι αποχετεύσεις. Επιβεβλημένη είναι η χρήση διπλής στρώσης άνθυγρης γυψοσανίδας τοποθετημένης οριζόντια ή άνθυγρης ινογυψοσανίδας Vidiwall HI στις τοιχοποιίες μέσης υγρασίας υδραυλικών εγαταστάσεων.

Σε όλες τις τοιχοποιίες υγρών χώρων ειδική μέριμνα πρέπει να δοθεί στη στεγάνωση των σημείων ένωσης της τοιχοποιίας με το δάπεδο και την οροφή του χώρου. Ενδείκνυται η χρήση της στεγανοποιητικής ταινίας PVC flaechendichtband σε συνδυασμό με το Knauf  flaechendicht για τη βέλτιστη στεγανοποίηση.

Στα σημεία στερέωσης των πορτών πρέπει να χρησιμοποιηθούν μεταλλικά προφίλ αυξημένου πάχους 2mm τύπου UA. Επίσης, σε σημεία ανάρτησης φορτίων, όπως ντουλάπια, πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα βύσματα αγκύρωσης ανάλογα με το βάρος του φορτίου και με μέγιστη τιμή αυτού τα 70kg. Για ανάρτηση φορτίων από 70 kg έως και 150 kg πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα εξαρτήματα και οι τραβέρσες βάση του τεχνικού εντύπου W21 της KNAUF.

Στις τοιχοποιίες υγρών χώρων με χρήση τσιμεντοσανίδας πρέπει να αποφεύγεται ο άμεσος ψεκασμός νερού στο υλικό Q4 finish. Επίσης, η χρήση του Q4 finish δεν είναι κατάλληλη σε σάουνες. Τέλος σε χώρους υψηλής υγρασίας πρέπει να προηγηθεί στεγάνωση όλης της επιφάνειας της τσιμεντοσανίδας πριν τη χρήση οποιουδήποτε επιχρίσματος.

 

Συνηθισμένα λάθη και αστοχίες

Σε όλες τις τοιχοποιίες υγρών εσωτερικών χώρων πρέπει να επαλειφτούν οι επιφάνειες όπου θα αναρτηθούν τα είδη υγιεινής με το ειδικό αστάρι flaechendicht. Η επάλειψη πρέπει να γίνει σε μία ακτίνα περιμετρικά των ειδών υγιεινής ικανή ώστε να αποφευχθεί η διείσδυση υγρασίας περαιτέρω στα δομικά στοιχεία από την άμεση απόδοση αυτής.

Η αρμολόγηση των τοιχοποιιών σε χώρους μέσης υγρασίας οφείλει να γίνεται με τη χρήση της χαρτοταινίας Κurt και του ανθυγρού Uniflott και όχι με χρήση της αυτοκόλλητης δικτυωτής ταινίας. Επιπρόσθετα, η χρήση διπλής στρώσης άνθυγρης γυψοσανίδας ή ινογυψοσανίδας KNAUF στα σημεία ανάρτησης φορτίων με ταυτόχρονη πύκνωση των ορθοστατών στους 30cm κρίνεται επιβεβλημένη.

Στις τοιχοποιίες υγρών χώρων με χρήση τσιμεντοσανίδας πρέπει να τοποθετείται αποκλειστικά τσιμεντοσανίδα aquapanel τύπου indoor και όχι τύπου outdoor. Ό αυξημένος συντελεστής διαπίδυσης υδρατμών της τσιμεντοσανίδας τύπου indoor έναντι της τσιμεντοσανίδας τύπου outdoor, διασφαλίζει μέγιστη διαπνοή του πανέλου και μεγάλη αντίσταση στην ανάπτυξη μούχλας. Επίσης, κατά την κατασκευή της τοιχοποιίας τα φύλλα της τσιμεντοσανίδας δεν πρέπει να αρμολογούνται αλλά να επικολλούνται μεταξύ τους με τη χρήση της πολυουρεθανικής κόλας PU glue. Πρέπει να βιδώνεται ένα ένα φύλλο στο μεταλλικό σκελετό και να επικολλάται με το προηγούμενο. Τέλος, μη φέρουσες τοιχοποιίες τσιμεντοσανίδας πρέπει να έχουν αρμό συστολής διαστολής ανά 7m, ενώ οι αρμοί συστολής διαστολής του κτιρίου πρέπει να ακολουθούνται.

 

Οικονομική εκτίμηση και σχολιασμός

Οι τοιχοποιίες υγρών χώρων με τα συστήματα KNAUF είναι εκ πρώτης μία ενδεχομένως ακριβότερη λύση έναντι συμβατικών. Όμως, η εύκολη ενσωμάτωση των ειδών υγιεινής, των Η/Μ καλωδιώσεων και των αποχετεύσεων συμβάλει στην αύξηση του παραδοσιακά μικρού διαθέσιμου χώρου του οικιακού μπάνιου. Επίσης, ακόμα και η ενσωμάτωση της μόνωσης οδηγεί σε ελαχιστοποίηση των λειτουργικών εξόδων για τη θέρμανση διατηρώντας το ήδη μικρό πάχος της τοιχοποιίας. Οπότε βραχυπρόθεσμα επιτυγχάνεται απόσβεση του όποιου ακριβότερου αρχικού κόστους κατασκευής, το οποίο όμως μπορεί να περιοριστεί δραστικά λόγω της ταχύτατης κατασκευής.

 

 

Σιζιόπκος Ιωάννης
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Π.Θ.

Knauf Γυψοποιία Α.Β.Ε.Ε.

Τεχνική και Εμπορική Υποστήριξη

siziopkos.ioannis@knauf.gr

Leave A Comment