Academy Gardens: Μία επένδυση 300εκ.ευρώ στο κέντρο της Αθήνας

Εως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι περιβαλλοντικοί όροι για την επένδυση των 300 εκατ. ευρώ της Artume επί της λ. Κηφισού, με σκοπό τη δημιουργία του πολυχώρου Academy Gardens στο πρώην ακίνητο Μουζάκη, που υπογράφει ο αρχιτέκτονας Eric Kuhne.

Την περασμένη εβδομάδα συζητήθηκε η προσφυγή κατά της επένδυσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για την οποία ωστόσο η πλευρά της εταιρείας θεωρεί ότι είναι ένας σκόπελος που θα ξεπεραστεί, ώστε μετά και τις απαραίτητες εγκρίσεις, να ξεκινήσουν οι πρόδρομες κατασκευαστικές εργασίες ενδεχομένως και εντός του 2014. Από την πλευρά τους, οι φορείς και οι κάτοικοι που αντιτίθενται στο έργο υποστηρίζουν ότι, μεταξύ άλλων, η επένδυση πέραν του ότι θα επιβαρύνει την περιοχή λόγω του όγκου της, επιπλέον, υλοποιείται σε μία περιοχή με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, κοντά στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Από το 2007, η Artume, η οποία έχει συσταθεί ειδικά για το συγκεκριμένο έργο και πρόσκειται πλέον στον όμιλο της Blackrock μετά την εξαγορά από την τελευταία της MGPA, έχει επενδύσει περί τα 126 εκατ. ευρώ σε αγορές γης, μελέτες και πληρωμές φόρων, γεγονός, το οποίο, σύμφωνα με την εταιρεία, επιβεβαιώνει το πόσο «πιστεύουμε στο έργο αυτό, αλλά και τη δέσμευση να αναπτύξουμε μια υγιή επένδυση με σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία».

Μέχρι στιγμής, το έργο έχει λάβει πάνω από 30 εγκρίσεις και θετικές γνωμοδοτήσεις συστάσεις από αρμόδιες αρχές, για θέματα που αφορούν σε περιβαλλοντικούς όρους, δόμηση, κοινωνική ευθύνη, ευκαιρίες απασχόλησης, ενώ έχει γίνει αλλαγή και χρήσεων γης της περιοχής από Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) σε ζώνη ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση για πρώτη φορά από το 1988. Η εταιρεία από την πλευρά της δηλώνει ικανοποιημένη «γιατί φαίνεται ότι μέλη της κυβέρνησης αντιλαμβάνονται επί της ουσίας τα οφέλη που θα προκύψουν από το έργο και στηρίζουν έμπρακτα την προσπάθεια, αν και απομένουν ακόμη σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας».

Σύμφωνα με σχετική παρουσίαση της εταιρείας, το έργο θα δημιουργήσει πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας κατά τη φάση της κατασκευής και 2.000 κατά τη λειτουργία, ενώ η συμβολή του στο ΑΕΠ θα είναι 46 εκατ. ευρώ κατά τη φάση κατασκευής και 31 εκατ. ευρώ κατά τη φάση της λειτουργία του σε ετήσια βάση. Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, μόνο το 2% των επιχειρήσεων που γειτνιάζουν με το Academy Gardens προσφέρουν ανταγωνιστικό προϊόν, ενώ το 81% των κατοίκων επιθυμούν την επένδυση, που θα περιλαμβάνει καταστήματα (υπεραγορές, μεγάλα και μικρά καταστήματα,) χώρους εστίασης, αίθουσες κινηματογράφου χωρητικότητας περίπου 1.200 θέσεων, αμφιθέατρο για πολιτιστικές χρήσεις κ.α..

Πηγή : www.ypodomes.com

By | 2014-03-26T14:02:28+02:00 March 26th, 2014|Categories: Αρχιτεκτονική|0 Comments

Leave A Comment