Κέντρο Πολιτισμού Ίδρ.Σ.Νιάρχος: Νέο φωτορεπορτάζ από το έργο του Φαλήρου

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρ.Σ.Νιάρχος: Νέο φωτορεπορτάζ από το έργο "μαμούθ" του ΦαλήρουΤο έργο διανύει τον 16ο μήνα κατασκευής και σε 2 χρόνια από σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί ενώ λίγους μήνες αργότερα θα ανοίξει για το κοινό. Προς το παρόν δείτε τις τελευταίες φωτογραφίες από το εργοτάξιο. Όλες οι φωτογραφίες είναι του Γιώργη Γερόλυμπου για λογαριασμό του Ιδρύματος Νιάρχου.
Το έργο προχωρά σύμφωνα με το πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί. Μέχρι τον Ιούλιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί ότι προβλέπεται: ο φέροντας οργανισμός μαζί με όλα τα κτιριακά. Ουσιαστικά θα έχει ολοκληρωθεί το κέλυφος και ο σκελετός του κτιριακού συγκροτήματος.

Το επόμενο milestone (πρόκειται για την Β` προθεσμία) θα ολοκληρωθεί στις 28 Ιουλίου 2014. Τότε ο επισκέπτης θα μπορεί να δει το κτίριο (με ολοκληρωμένη την τσιμεντένια του δομή), αλλά και τον Λόφο που ήδη έχει ολοκληρωθεί η βασική του υποδομή και η επικλινής του επιφάνεια. Μαζί θα έχουν ολοκληρωθεί τα δίκτυα αποστράγγισης και ύδρευσης.

Από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει μάλιστα και το πρώτο κηπευτικό πρόγραμμα σε ορισμένα τμήματα του λόφου. Στο σύνολο της η φύτευση όλων των θάμνων και δέντρων θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.

Έχει ξεκινήσει όμως (σε ξεχωριστό σκεπασμένο χώρο) να κατασκευάζεται και το έμβλημα του Κέντρου Πολιτισμού που δεν είναι άλλο από το Στέγαστρο του. Η ανέγερση του αποτελεί αντικείμενο της Γ` τμηματικής προθεσμίας που θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Όπως είπε ο κος Μαραβέλιας για την κατασκευή του στεγάστρου θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «φεροσιμέντο» που είναι ένα μείγμα τσιμέντου και πλέγματος σιδήρου το οποίο έχει την δυνατότητα να καλύπτει μεγάλες επιφάνειες χωρίς να χρειάζονται αρμοί διαστολής.

Να ενημερώσουμε πως το στέγαστρο θα καλύπτεται 100% από φωτοβολταϊκά πάνελ και η παραγόμενη ενέργεια αναμένεται να είναι συνολικά 1,6MW ημερησίως, καλύπτοντας σχεδόν στο σύνολο τους τις καθημερινές ανάγκες των κτιρίων. Εξαιρούνται οι ημέρες που θα υπάρχουν ειδικές ανάγκες (παραστάσεις, εκδηλώσεις κλπ).

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Πρόκειται για ένα έργο που είναι η επιτομή της καινοτομίας. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει βάλει πολύ υψηλούς στόχους και ο μεγαλύτερος είναι η κατάκτηση του LEED PLATINUM που είναι η ανώτατη διάκριση στον κόσμο για έργα με περιβαλλοντικό προσανατολισμό.

Είναι ένας φιλόδοξος στόχος που δημιουργεί στον κατασκευαστή μεγάλες υποχρεώσεις καθώς πρέπει να πληρούνται αυστηρά κριτήρια για την βιωσιμότητα της κατασκευής, μέγιστη ανακύκλωση ή επανάχρηση υλικών και συνολικά 64 σημεία αξιολόγησης.

Σήμερα το έργο βρίσκεται οριακά πάνω από το όριο για το LEED PLATINUM. Αν καταφέρει να αποσπάσει αυτή τη διάκριση θα είναι το μοναδικό έργο στην Ευρώπη και από τα ελάχιστα στον κόσμο με τέτοια πολυπλοκότητα που κατακτά αυτό τον τίτλο. Μιλάμε άλλωστε για ένα έργο πολυσύνθετο, με κτίρια, εσωτερικούς δρόμους, κανάλι, πάρκο κ.α

Μία σημαντική καινοτομία είναι το σύστημα εξοικονόμησης και διαχείρισης νερού. Επίσης γίνεται ανακύκλωση του πόσιμου νερού που ακολούθως χρησιμοποιείται σε καζανάκια κλπ.

Για την άρδευση του χώρου το Ίδρυμα καινοτομεί καθώς χρησιμοποιεί αποκλειστικά από γεωτρήσεις και όχι από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ ενώ υπάρχει και χρήση ομβρίων υδάτων που συλλέγονται με ειδικό σύστημα.

ΚΑΝΑΛΙ-ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ
Ακριβώς μπροστά από τα κτίρια θα δημιουργηθεί το «Κανάλι». Θα είναι ένα μεγάλο υδάτινο κανάλι με ορθογώνιο παραλληλόγραμμο σχήμα που θα δίνει μία ακόμα ομορφιά στον χώρο. Εκεί έχουν γίνει οι πρώτες εκσκαφές, έχουν βρεθεί αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βγει, μετρηθεί και αποθηκευτεί. Σε επόμενη φάση θα ανοιχτεί και μπουν προκατασκευασμένα τμήματα. Θα γεμίσει με θαλασσινό νερό υπενθυμίζοντας την εγγύτητα του χώρου με την θάλασσα.

Όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα του ΚΠΙΣΝ θα συγκεντρωθούν και θα εκτεθούν σε ένα ξεχωριστό κτίριο. Όπως είπε ο κος Μαραβέλιας είναι το «κτίριο του Καναλιού» όπου εκεί θα λειτουργεί και ένα καφέ αλλά και ένας χώρος με την ιστορική γεωγραφία της ευρύτερης περιοχής του Φαλήρου, που ήταν το κυρίως λιμάνι των Αρχαίων Αθηναίων.

Το μεγάλο έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015, να παραδοθεί στο Ελληνικό Δημόσιο και να λειτουργήσει το 2016 (πιθανότατα προς τα τέλη του).

Πηγή: www.ypodomes.com

By | 2014-03-01T20:30:19+02:00 March 1st, 2014|Categories: Αρχιτεκτονική|Tags: |0 Comments

Leave A Comment