Ανακαίνιση διατηρητέων κτιρίων του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου

ktiria sto prwin 401 gsn-error imageΥπεγράφησαν η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης για κτίρια του πρώην 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, που βρίσκεται ανάμεσα στο πάρκο Ελευθερίας, στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο ΝΙΜΤΣ, από τη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών (ΔΟΚΚ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ).

Οι εργασίες αφορούν την επισκευή, ενίσχυση, διαρρύθμιση και αλλαγή χρήσης τριών εκ των συνολικά επτά κτιρίων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία από τα υπουργεία Πολιτισμού και ΠΕΚΑ. Η αναπαλαίωση των συγκεκριμένων κτισμάτων, τα οποία ανήκουν στην Εκκλησία της Ελλάδος, σχεδιάζεται να γίνει με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Το πρώην 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, το οποίο βρίσκεται σε μια έκταση περίπου 12 στρεμμάτων, δημιουργήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του τον 19ο αιώνα, οπότε η περιοχή ήταν γνωστή ως «στρατιωτικά παραπήγματα», και στις αρχές του 20ού. Αποτελεί μάλιστα ένα από τα ελάχιστα δείγματα στρατιωτικής αρχιτεκτονικής στη χώρα μας. Η έκταση περικλείεται από τις οδούς Ιατρίδου, Αθηναίων Εφήβων, Δορυλαίου, Μακεδόνων και Βασιλίσσης Σοφίας.

Προσπάθειες για τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων των 13 λιθόκτιστων κτιρίων που βρίσκονται στην έκταση είχαν ξεκινήσει από το 1980 τόσο από τον Δήμο Αθηναίων όσο και από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Αττικής, τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και άλλους επιστημονικούς φορείς. Τελικά το υπουργείο Περιβάλλοντος υπογράφει την απόφαση χαρακτηρισμού ως διατηρητέων μνημείων επτά κτιρίων. Σε ένα από αυτά φιλοξενείται το Εκκλησιαστικό Λύκειο.

Σήμερα, η Εκκλησία της Ελλάδος σκοπεύει να αναπαλαιώσει αρχικά τρία από τα κτίρια του συγκροτήματος, τα οποία πλέον κοντεύουν να καταρρεύσουν. Σε αυτά σχεδιάζει να στεγάσει το Ιστορικό Αρχείο της Συνόδου και τη Βιβλιοθήκη της, ενώ στο τρίτο κτίριο θα δημιουργήσει έναν χώρο κατάλληλο για εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Πηγή : www.all4me.gr

Leave A Comment