Το Νησί: Χρήση γύψου καλλιτεχνίας στα γυρίσματα του σήριαλ

Στην τοποθεσία Πλάκα της Ελούντας, ακριβώς απέναντι απ’ την Σπιναλόνγκα (Spinal(o)unga) στην περιοχή Μιραμπέλλου του νομού Λασιθίου, γυρίσθηκε αρχές του 2010 από τον ελληνικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό MEGA το σήριαλ (φιλμ) «Το νησί» βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Αγγλίδας δημοσιογράφου Victoria Ηislopp. Το αρχαίο όνομά του νησιού ήταν Καλυδών, αλλά μετά την κατάληψη του από τους Ενετούς μετονομάσθηκε Σπιναλόγκα (Μακρύ αγκάθι). Από το 1903 χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο, όπου μεταφέρθηκαν οι πρώτοι 251 λεπροί (Κρητικής καταγωγής) και μετά το 1913 μεταφέρθηκαν σταδιακά ασθενείς προερχόμενοι από την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες του εξωτερικού, αυξάνοντας τον αριθμό των ασθενών στους 1000. Η Σπιναλόγκα μετατράπηκε εκείνη την περίοδο σε “Διεθνές Λεπροκομείο”.
Ο πόλεμος, η αγάπη, η τραγωδία και η δύναμη ψυχής συνθέτουν τους ήρωες και πρωταγωνιστές του βιβλίου «Το νησί». Η Αλέξις λαχταρά να μάθει για το παρελθόν της μητέρας της, Σοφίας, που εκείνη τόσα χρόνια έκρυβε. Ξέρει μόνο, ότι η μητέρα της μεγάλωσε σ’ ένα μικρό χωριό της Κρήτης προτού φύγει οριστικά για το Λονδίνο. Όταν αποφασίζει να επισκεφθεί την Κρήτη, η Σοφία της δίνει ένα γράμμα για μια παλιά της φίλη και της υπόσχεται πως απ’ αυτήν θα μάθει την αλήθεια. Έκπληκτη, η Αλέξις, ανακαλύπτει πως η ζωή της οικογένειάς της συνδέεται άμεσα με το μικρό και εγκαταλειμμένο νησί της Σπιναλόγκας, την πρώην αποικία των λεπρών. Μαθαίνει την ιστορία της γιαγιάς της και της μητέρας της, όπως και τη διάλυση της οικογένειάς της από την τραγωδία, τον πόλεμο και τα πάθη… Το βιβλίο είναι ένα μήνυμα ζωής, αισιοδοξίας και ελπίδας. Συγκίνησε βαθύτατα πολλούς αναγνώστες που μέσα στις γραμμές του βρήκαν εικόνες, χρώματα και αρώματα της ιδιαίτερης πατρίδας της Αλέξις την Κρήτη».
«Επιτέλους…ένα βιβλίο με πλούτο συναισθημάτων!»  Observer
«…Μια ιστορία που μας υπενθυμίζει ότι η αγάπη και η ζωή συνεχίζουν ακόμη και στις πιο αντίξοες συνθήκες»  Times
Η Βικτόρια Χίσλοπ είναι δημοσιογράφος και συνεργάζεται με τις εφημερίδες Sunday Telegraph και Daily Telegraph, όπως και με το περιοδικό Woman & Home. Ζει στο Κεντ, της Αγγλίας, με το σύζυγό της και τα δυο παιδιά της. Της απονεμήθηκε το βρετανικό βραβείο του Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα το 2007. Το Νησί, κυριάρχησε 24 βδομάδες στο Βρετανικό τοπ 10 και οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα 850.000 αντίτυπα. Τα δικαιώματα του βιβλίου πουλήθηκαν σε 17 χώρες !

Για τις ανάγκες του κινηματογραφικού έργου, οι δημιουργοί των σκηνικών και συγκεκριμένα ο σκηνογράφος-Αρχιτέκτων κος Αντώνης Χαλκιάς, χρειάστηκε να μετατρέψει ένα κομμάτι της παραλίας της Πλάκας σε πετρόχτιστο χωριό, όπως ακριβώς ήταν η περιοχή την περίοδο στην οποία αναφέρεται το βιβλίο. Την κατασκευή αυτών των σκηνικών στην Πλάκα ανέλαβε η κατασκευαστική εταιρεία ΙΩΣΗΦΕΛΗΣ-ΠΑΠΠΑΣ η οποία για την κατασκευή τους χρησιμοποίησε μεγάλες ποσότητες γύψου καλλιτεχνίας, σε πρωτότυπα καλούπια. Η κατασκευή των σκηνικών συνεχίστηκε και στο χωριό της Ελούντας πάλι με τον ίδιο τρόπο.

Το σήριαλ κατά κοινή ομολογία είχε μία πρωτοφανή επιτυχία τηλεθέασης αποσπώντας θετικότατα σχόλια σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας και μουσικής κυριαρχόντας κυριολεκτικά στους τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα για όλο το χρονικό διάστημα προβολής του.

Π.Σακούλας

Leave A Comment