ΕΛΙΕ: “Αρνητικές οι προοπτικές ακινήτων για την επόμενη διετία”

cutout_128793_teaser_big_complete_1Μεγάλες υπερβάσεις αντικειμενικών τιμών σε σχέση με τις αγοραίες σημειώνονται, ιδίως σε καταστήματα, γραφεία, παλαιά ακίνητα και οικόπεδα, επεσήμανε ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής, Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, μιλώντας στο Συνέδριο του Ινστιτούτου.

Ο Μπ. Χαραλαμπόπουλος σημείωσε επίσης ότι παρατηρείται μεγάλη πτώση αριθμού μεταβιβάσεων, σημαντική πτώση τιμών και ενοικίων και προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις τιμών. Λόγω της ύφεσης και των κακών οικονομικών των νοικοκυριών πλεονάζουν χιλιάδες τετραγωνικών μέτρων οικοδομών (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, χώροι logistics) ενώ γενικότερα οι πωλητές είναι χιλιάδες την ίδια στιγμή που δεν υπάρχουν αγοραστές. Έκανε επίσης λόγο για ένα ασταθές και βαρύ φορολογικό σύστημα, ενώ το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε ήταν πως οι προοπτικές της αγοράς ακινήτων την ερχόμενη διετία στην Ελλάδα θα εξακολουθήσουν να είναι αρνητικές, λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Aστικά Ακίνητα Γιώργος Ποιμενίδης ανέφερε ότι το 2012 η εκτιμώμενη πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες έφτασε το 30,6% και σε συνδυασμό με τη μείωση του όγκου των αδειών οικοδομών που εκδόθηκαν κατά περίπου 32,5%, αναμένεται το 2013 νέα υποχώρηση στις επενδύσεις σε κατοικίες κατά 20%.

Τέλος, για τον Γιάννη Γόρδιο της Εθνικής Τράπεζας η κρίση στην αγορά ακινήτων αποκτά δομικά χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι οι πτωτικές στις τιμές ακινήτων κατά το τρέχον έτος θα συνεχισθούν καθώς δεν διαφαίνονται οι συνθήκες εκείνες που θα αυξήσουν την ζήτηση. Ο Γ. Γόρδιος, μάλιστα, τόνισε πως αν συνεχιστεί ο ρυθμός απορρόφησης των τελευταίων τεσσάρων ετών απαιτούνται περίπου 20 χρόνια για την απορρόφηση των νεόδμητων κατοικιών.

Πηγή: emea.gr

By | 2013-03-05T11:34:48+02:00 March 8th, 2013|Categories: Ανακαίνιση, Γενικά|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment