Hellastat: Υποχώρηση της ζήτησης μεταλλικών κατασκευών

hellasstatΣτην υποχώρηση της ζήτησης για τις εργασίες του κλάδου μεταλλικών κατασκευών το 2011 συνέβαλλε η σημαντική κάμψη της κατασκευαστικής και οικοδομικής δραστηριότητας λόγω της κρίσης, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης της Hellastat ΑΕ. Η ύφεση έχει προκαλέσει περιορισμό πόρων στις επιχειρήσεις και αναβολή ή καθυστέρηση στην υλοποίηση των επενδυτικών τους πλάνων για δημιουργία νέων βιομηχανικών και αποθηκευτικών χώρων. Σύμφωνα με την Hellastat, ο αριθμός των παραγγελιών για τις εταιρείες του κλάδου έχει μειωθεί σημαντικά.

Το 2011 ο δείκτης παραγωγής οικοδομικών έργων υποχώρησε κατά 42%, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 η κάμψη διαμορφώνεται σε 26% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους. Γενικότερα, η αγορά της κατοικίας διέπεται από σημαντική κάμψη δραστηριότητας, τόσο στην ανέγερση νέων κτισμάτων όσο και στις αγοραπωλησίες υφιστάμενων κατοικιών. Σύμφωνα με την Hellastat, η ύφεση μεταφράζεται σε υπερπροσφορά ακινήτων (250.000 περίπου αδιάθετες κατοικίες) και ιδιαίτερα χαμηλή ζήτηση λόγω του περιορισμού των στεγαστικών δανείων αλλά και του αβέβαιου οικονομικού περιβάλλοντος.

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για τον κλάδο προκύπτουν, σύμφωνα με την Hellastat, στον τομέα των κατασκευών κατοικιών και πολυόροφων κτιρίων γραφείων, τομείς οι οποίοι δεν είναι ακόμα διαδεδομένοι στην Ελλάδα. Επίσης, το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ για τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τον κλάδο αναφορικά με την κατασκευή πυλώνων και γενικά την ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 76 επιχειρήσεων. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών του δείγματος – εξαιρουμένης της ΜΕΤΚΑ ΑΕ της οποίας τα θετικά αποτελέσματα προκαλούν ακραίες μεταβολές στο δείγμα – υποχώρησαν κατά 13,7% το 2011, με τη μέση κάμψη ανά επιχείρηση να φτάνει το -23,2%. Το 70% των εταιρειών υπέστη χαμηλότερα έσοδα συγκριτικά με το 2010.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) –χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα αποτελέσματα της ΜΕΤΚΑ ΑΕ- υποχώρησαν κατά 42% ενώ εμφανίστηκαν προ φόρων ζημιές 6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών σχεδόν 14 εκατ. ευρώ το 2010.

Το μέσο περιθώριο μικτών κερδών υποχώρησε κατά 2,8 μονάδες σε 15,1%, συμπαρασύροντας το περιθώριο ΚΠΤΦΑ σε 9,7% (από 12,3% το 2010) ενώ το περιθώριο ΚΠΦ κατέστη οριακά αρνητικό. Οι δείκτες γενικής και άμεσης ρευστότητας σχηματίστηκαν σε σε 1,57 και 1,31 αντίστοιχα.

Ο εμπορικός κύκλος διαμορφώθηκε στους 4 μήνες, κυρίως λόγω του ιδιαίτερα αργού ρυθμού είσπραξης των Απαιτήσεων (7,5 μήνες για το 2011). Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε σε 1 προς 1. Ωστόσο, ο δείκτης κάλυψης τόκων υποχώρησε σημαντικά από 4,8 στις 2,2 φορές το 2011 ενώ τα φθίνοντα περιθώρια κερδοφορίας οδήγησαν την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων στο -0,1%.

Πηγή: Καθημερινή

By | 2013-02-21T11:36:25+02:00 February 25th, 2013|Categories: Γενικά|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment