Τα υποχρεωτικά στοιχεία στο συμφωνητικό μηχανικών βάσει Ν.3919/11

CementΑπό 15/2/2012 το σύστημα διαχείρισης αμοιβών του ΤΕΕ προσαρμόστηκε έτσι ώστε οι συμφωνηθείσες αμοιβές να συμπληρώνονται από τον Μηχανικό και να γνωστοποιούνται στο ΤΕΕ, βάσει της έγγραφης συμφωνίας με τον εργοδότη (παρ. 1, 2 άρθρου 7 Ν. 3919/2011). Καθορίζεται η δομή και το ελάχιστο απαιτούμενο περιεχόμενο των συμφωνητικών βάσει Ν.3919/11

Η νέα έκδοση του λογισμικού του ΤΕΕ επιτρέπει και την εισαγωγή ψηφιοποιημένου αντιγράφου της έγγραφης συμφωνίας η οποία μπορεί να περιέχει και επιπρόσθετα στοιχεία εκτός από αυτά που προκύπτουν από την υπολογισμό των νόμιμων αμοιβών και την αναγραφή της συμφωνηθείσας αμοιβής.
Στις έγγραφες συμφωνίες που συνάπτουν οι μηχανικοί θα προσαρτάται υποχρεωτικά ως παράρτημα η αναφορά υπολογισμού των νόμιμων αμοιβών όπως υπολογίζονται από το σύστημα του ΤΕΕ, θα έχει συμπληρωμένες τις συμφωνηθείσες αμοιβές ανά μηχανικό και θα φέρει υπογραφές από τα εμπλεκόμενα μέρη (συμμετέχοντες μηχανικοί και αναθέτοντες/ιδιοκτήτες).
Η έγκυρη ηλεκτρονική καταχώρηση θα συνίσταται από την συνδυασμό του υπολογισμού αμοιβών και την υποβολή ψηφιοποιημένου και υπογεγραμμένου αντιγράφου της έγγραφης συμφωνίας. Όλες οι τροποποιήσεις σε ένα έργο θα γίνονται πλέον με τον ίδιο Αύξοντα Αριθμό σύμφωνα με την διαδικασία τροποποίησης και επανυποβολής ενός έργου όπως υποστηρίζεται από το σύστημα διαχείρισης αμοιβών του ΤΕΕ.
Σε περίπτωση που για ένα έργο δεν έχει υποβληθεί ηλεκτρονικά έγγραφη συμφωνία θα θεωρείται από όλες τις αρχές ότι η συμφωνηθείσα αμοιβή ταυτίζεται με την Νόμιμη. 
Εκτός από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έργου στο αντίστοιχο συμφωνητικό/σύμβαση θα πρέπει να περιέχονται τουλάχιστον τα εξής στοιχεία:
1. Αρ. Σύμβασης: Θα αναγράφεται ο A/A από τα “Βασικά Στοιχεία Έργου:” που εκδίδεται αυτόματα και μοναδιαία από το σύστημα του ΤΕΕ
2. Τίτλος έργου
3. Στοιχεία του Κυρίου του έργου – Εντολέα: Για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο απαιτούνται Ονοματεπώνυμο/Επωνυμία, ΑΦΜ και στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας
4. Στοιχεία μηχανικού – Αναδόχου: Για κάθε συμμετέχοντα απαιτούνται Ονοματεπώνυμο/Επωνυμία, ΑΦΜ και στοιχεία διεύθυνσης και επικοινωνίας
5. Η αναλυτική περιγραφή ανά είδος μελέτης, επίβλεψης ή άλλης υπηρεσίας μηχανικού και το ποσοστό συμμετοχής εκάστου για τον υπολογισμό της κατανομής της νόμιμης και η κατανομή της συμφωνηθείσας αμοιβής δίνονται αναλυτικά στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ της συμφωνίας το οποίο είναι η αναφορά με τίτλο “ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΜΟΙΒΩΝ” με τα σημεία γνησιότητας και το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας. Τυχόν ελάσσονες τροποποιήσεις του έργου που δεν επιβάλλουν αλλαγή της συμφωνηθείσας αμοιβής θα αποτυπώνονται μόνο στο αναθεωρημένο αντίγραφο του υπολογισμού αμοιβών.

 6. Περιγραφή έργου: (ποσοτικά και ποιοτικά) με αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ώστε να είναι δυνατή η κατάταξή του στις κατηγορίες του ΠΔ 696/1974.
7. Το ανατεθέν στάδιο μελέτης κατά το ΠΔ 696/1974. (Προμελέτη, Οριστική Μελέτη, Μελέτη Εφαρμογής) όταν ανατίθεται μελέτη και Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης – ολοκλήρωσης της μελέτης.
8. Στοιχεία που παραδίδονται από τον Κύριο του Έργου – Εντολέα στον μηχανικό σε περίπτωση ανάθεσης Μελέτης: πρέπει να αναφερθούν (εφόσον προϋπάρχουν) μελέτες απαραίτητες για την υλοποίηση της νέας μελέτης και οι οποίες θα ενσωματωθούν ως έχουν.
9. Ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα εξέλιξης του έργου αναλόγως της χρηματοδότησής του
10. Δήλωση αποδοχής του κυρίου του έργου, ότι η τελικώς νόμιμη αμοιβή της μελέτης θα υπολογιστεί σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της μελέτης, ως θα παραδοθεί, συντασσόμενο κατά τις οικείες διατάξεις.
11. Δήλωση αποδοχής του κυρίου του έργου, ότι η νόμιμη αμοιβή επίβλεψης θα υπολογιστεί κατά το νόμο σύμφωνα με την συνολική δαπάνη που θα πραγματοποιηθεί για την κατασκευή του έργου.
12. Δηλώσεις όλων των συμβαλλομένων ότι έλαβαν υπ’ όψιν κατά τη σύναψη της συμβάσεως το άρθρο 179 του Α.Κ.
13. Δήλωση του μηχανικού για την υποχρέωση γνωστοποίησης στο ΤΕΕ των οριστικών στοιχείων έργου μετά την περαίωση της παροχής.
By | 2012-12-24T10:34:55+02:00 December 24th, 2012|Categories: Γενικά|0 Comments

Leave A Comment