Ένα καινοτόμο σύστημα εξωτερικής θερμομόνωσης

foto panel 1Ένα  Σύνθετο Σύστημα Εξωτερικής Θερμομόνωσης (σε συντομογραφία ETICS) είναι εξ΄ ορισμού ένα σύστημα για τη θερμομόνωση των εξωτερικών  τοίχων των κτιρίων. Τα ETICS ως μέρος του κελύφους του κτιρίου πρέπει να πληρούν  συγκεκριμένες απαιτήσεις-προδιαγραφές, όπως:

Θερμομόνωση,
Πυροπροστασία,
Ηχομόνωση,
Μηχανική σταθερότητα,
Προστασία από τη συμπύκνωση υδρατμών (υγρασία),
Προστασία από την βροχή και τις οδεύσεις των ομβρίων υδάτων,
Ανθεκτικότητα,
Αισθητικό αποτέλεσμα των τελικών επιφανειών.

Tα συστήματα ETICS πρέπει να προσαρμόζονται στις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες και ουσιαστικά θα πρέπει να προσφέρουν:

 • Χαμηλή θερμική αγωγιμότητα,
 • Υδατοστεγανότητα,
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής,
 • Εύκολη και ασφαλής εγκατάσταση,
 • Αντοχή σε κρούση (ανεμοπιέσεις και αντισεισμικότητα).

topothetisi panel Προκειμένου να ανταποκριθεί στις παραπάνω απαιτήσεις, έχει αναπτυχθεί ένα καινοτόμο σύστημα ETICS συνδυάζοντας VIPs (Vacuum Insulation Panels  – Μονωτικά Πανέλα Κενού) με τεχνικές κατασκευών Ξηράς Δόμησης, για τις ανάγκες του FC-DISTRICT (Nέες τεχνολογίες δικτύων μ-CHP για αποδοτική  και βιώσιμη ενεργειακή κάλυψη περιοχών, που βασίζονται στην μίκρο-Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού και Θερμότητας).   Η κύρια τεχνική πρόκληση ήταν η    ανάπτυξη ενός συστήματος που να τοποθετείται εύκολα, να έχει υψηλές μηχανικές αντοχές (δύσκολο να σπάσει τα VIPs) και να βελτιώσει την συνολική  θερμική επίδοση (ελαχιστοποίηση των θερμικών γεφυρών, ως αποτέλεσμα του σχεδιασμού των πάνελ και της μεθοδολογίας εγκατάστασής τους). Το νέο  σύστημα βασίζεται σε προ-σχηματισμένο “ορυκτοβάμβακας –VIP – ορυκτοβάμβακας” σάντουιτς πάνελ με ειδικά ανοίγματα για πείρους . Αναπτύχθηκαν  ειδικά βύσματα στερέωσης με πλαστικό περίβλημα  και καρφί από χάλυβα για το μηδενισμό των ενδεχόμενων θερμογεφυρών.  Χρησιμοποιούνται για την  εγκατάσταση των πάνελ, συνοδευόμενα με σκοπίμως τροποποιημένο υλικό επικόλλησης. Μαζί με το υλικό επικόλλησης, έχει αναπτυχθεί και το βασικό επίχρισμα χωρίς την ανάγκη εφαρμογής πλέγματος ενίσχυσης. Υπολογιστικές μελέτες υποδεικνύουν την επιλογή της θέσης του βύσματος στερέωσης  στο πάνελ.

Επιτόπιες δοκιμές έδειξαν ότι, σε σύγκριση με τα συμβατικά μονωτικά υλικά,το νέο σύστημα ETICS μειώνει τη θερμοπερατότητα της ελαφριάς τοιχοποιίας, ενώ παράλληλα διατηρεί ένα χαμηλό συνολικό πάχος. Επικαιροποιημένα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι το νέο ETICS είναι υδατοστεγές και είναι εύκολο και ασφαλές στην εγκατάστασή του. Υδροθερμικά παρακολουθείται εδώ και  δύο χρόνια χωρίς να έχει παρατηρηθεί κάποια εμφανής επιδείνωση του συστήματος, υποσχόμενο με αυτόν τον τρόπο μια μεγάλη διάρκεια ζωής. Προσφέρει στον τελικό χρήστη το πλεονέκτημα του μικρότερου πάχους του συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης (μειωμένο βάρος και μικρότερη απώλεια χώρου), που ενδέχεται να οδηγήσει σε ταχύτερη ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου.

“ ToFC-DISTRICT δημιούργησε νέα τεχνογνωσία για μονωτικά υλικά υψηλών επιδόσεων τα οποία εισάγονται στα συστήματα ETICS για κατασκευές ξηράς δόμησης και μας δίνει την ευκαιρία να διερευνήσουμε την μακροχρόνια υδροθερμική απόδοση και τα αποτελέσματα γήρανσης των υπερ-μονωτικών (VIPs) στις κλιματικές συνθήκες της Νότιας Ευρώπης. Τα νέα ETICS ανοίγουν το δρόμο προς μία προσέγγιση ολιστικού-βιοκλιματικού σχεδιασμού των κτιρίων. Ωστόσο, τα πρωτότυπα ETICS που ήταν εγκατεστημένα στον Ελλαδικό χώρο, ήταν χειροποίητα οπότε μιά περαιτέρω έρευνα απαιτείται για την ανάπτυξη μεθόδων για τη μαζική παραγωγή και την γρήγορη εγκατάστασή τους. Τεχνική (π.χ. ανθεκτικότητα), οικονομική και περιβαλλοντική σκοπιμότητα των νέων ETICS πρέπει να αποδεικνύεται πριν από την εμπορευματοποίησή τους. Η KnaufGipsKGκαι το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο (NTUA), βασιζόμενοι στην εμπειρία που αποκτήθηκε στο πλαίσιο του δικτύου FC-DISTRICT, ξεκίνησε ένα νέο πρόγραμμα συνεργασίας FP7  <<ELISSA : Eνεργειακά αποδοτική – Ελαφριά – Αειφόρος – Ασφαλής –  Μεταλλική Κατασκευή>> , που ως στόχο έχει την ανάπτυξη και την επίδειξη των νάνο-ενισχυμένων προκατασκευασμένων από ελαφρύ χάλυβα μεταλλικών σκελετών για συστήματα ξηράς δόμησης με βελτιωμένη θερμική, σεισμική(δονήσεις) συμπεριφορά αλλά και σε θέματα πυροπροστασίας.’’

founti

 

 

 

 

Καθ. Μaria Founti                        

Πηγή: FC-DISTRICT: New μ-CHP network technologies for energy efficient and sustainable districts ©Copyright by FC-District consortium                                                    

By | 2014-09-04T11:09:54+00:00 September 4th, 2014|Categories: Θερμομόνωση|Tags: , , |3 Comments

3 Comments

 1. Αλέξανδρος Η. 12/09/2014 at 3:04 pm - Reply

  Χρήσιμο άρθρο. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση

 2. Φραγκουλακης 20/10/2014 at 2:38 pm - Reply

  Όντως η εξωτερική θερμομόνωση κερδίζει συνεχώς χώρο. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας!

 3. θερμοπρόσοψη 24/05/2016 at 1:01 pm - Reply

  Η θερμομοπρόσοψη κτιρίου είναι ο αποδοτικότερος τρόπος να μειώσουμε σημαντικά τις θερμικές απώλειες του σπιτιού μας και να εξοικονομήσουμε χρήματα μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό την κατανάλωση ενέργειας.

Leave A Comment