Rethink Athens: Στην Αθήνα το μεγαλύτερο έργο συλλογής βρόχινου νερού

news_12566_1_bg

Στην Αθήνα σχεδιάζεται να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο διεθνώς έργο συλλογής και αξιοποίησης του βρόχινου νερού, με συνολική χωρητικότητα 14,5 εκατομμύρια λίτρα και εξοικονόμηση νερού περίπου 24 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο!

Ο λόγος για το έργο διαχείρισης του βρόχινου νερού που υλοποιείται στο πλαίσιο της ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας «Rethink Athens» και για το οποίο μιλάει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και συνεργάτης του έργου, πρόεδρος του Μεσογειακού Τμήματος του Διεθνούς Οργανισμού «Global Water Partnership», Μιχάλης Σκούλλος.
Το έργο της διαχείρισης του βρόχινου νερού συνίσταται στην αξιοποίηση της ανακατασκευής του οδοστρώματος των οδών Αμαλίας, Πανεπιστημίου, Πατησίων και ορισμένων παρόδων, προκειμένου να τοποθετηθεί υπογείως ένα σύστημα αβαθών δεξαμενών σε σημεία που, κατά την Αρχαιολογική Υπηρεσία, δεν δημιουργούν πρόβλημα σε πιθανώς υπάρχοντα αρχαία.
Γιγάντια η χωρητικότητα του δικτύου

«Οι κυψέλες αυτές, που είναι από ειδικό πλαστικό, περιβεβλημένες με επίσης ειδικές μεμβράνες και γεωύφασμα μπορούν να συλλέγουν το νερό της βροχής κάτω από “διαπνέοντα” πεζοδρόμια. Μέσω αυτών ποτίζεται αργά τμήμα της βλάστησης, ενώ θα αποθηκεύεται το κύριο τμήμα του νερού και το “πλεόνασμα” θα οδηγείται σε έναν ταμιευτήρα/δεξαμενή χωρητικότητας 4.000 κυβικών μέτρων, που θα βρίσκεται στην πλατεία Δικαστηρίων» εξηγεί ο κ. Σκούλλος, ο οποίος κατέχει και την έδρα της UNESCO για τη Διαχείριση και Εκπαίδευση της Αειφόρου Ανάπτυξης στη Μεσόγειο.

Όπως τονίζει, «η συνολική χωρητικότητα του έργου θα είναι περί τα 14.500 κυβικά μέτρα, με όγκο που ισοδυναμεί σε δέκα πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων. Το έργο έχει ως πρόσθετο προσόν το σχεδόν μηδενικό κόστος συντήρησης και ένα πολύ περιορισμένο ενεργειακό κόστος αντλήσεων».
Και αντιπλημμυρική ασπίδα
Ο κ. Σκούλλος αναδεικνύει, εξάλλου, μία πρόσθετη αξία του έργου, τον περιορισμό του κινδύνου των πλημμυρών που ταλαιπωρούν το κέντρο της Αθήνας, «ανταποκρινόμενο πλήρως στις προδιαγραφές των λεγόμενων “μέτρων προσαρμογής” και θωράκισης της Αθήνας απέναντι στις κλιματικές αλλαγές».
Διευκρινίζει ότι «με βάση τις προβλέψεις πολλών επιστημονικών μοντέλων και προσομοιώσεων, η Αθήνα, στις επόμενες δεκαετίες, αναμένεται να υποστεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των συναφών με αυτή ακραίων φυσικών φαινομένων, δηλαδή μεγαλύτερων περιόδων ανομβρίας και ισχυρότερων, βραχείας διάρκειας, καταιγίδων που οδηγούν σε πλημμύρες».
Τα πρόσφατα ακραία φαινόμενα πλημμυρών στην περιοχή των Βαλκανίων, σημειώνει, αναδεικνύουν γλαφυρά τους επικρατέστερους κινδύνους. «Προκειμένου να μετριαστούν τα παραπάνω φαινόμενα και να εξασφαλιστεί η αυτάρκεια του έργου σε νερό για πότισμα των νέων και των υπαρχόντων φυτών, αλλά και η λειτουργία των υγρών στοιχείων της περιοχής, αναπτύχθηκε ως τμήμα του “Rethink Athens” το σκέλος της συλλογής και αξιοποίησης του νερού της βροχής και των αντίστοιχων πλημμυρικών απορροών».
Οκτακόσια νέα δέντρα και εκατοντάδες θάμνοι και φυτά θα φυτευτούν σε όλη την περιοχή ανάπλασης, με στόχο τη μείωση των μέγιστων θερμοκρασιών τους καλοκαιρινούς μήνες.
«Οι πράσινοι διάδρομοι που θα δημιουργηθούν θα συμβάλουν στην ενοποίηση υπαρχόντων πυρήνων πρασίνου με ευνοϊκά αποτελέσματα για την βιοποικιλότητα και την αστική “άγρια πανίδα”. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ανοικτές επιφάνειες νερού, οι οποίες μαζί με άλλα υδάτινα στοιχεία, με τα συστήματα ψεκασμού υδρατμών και με άλλες παρεμβάσεις βελτίωσης του μικροκλίματος, -βάσει διεξοδικών θεωρητικών μοντέλων- προβλέπεται ότι θα καταφέρουν να μειώσουν τις μέγιστες θερμοκρασίες του θέρους κατά 2-4 βαθμούς Κελσίου» εξηγεί ο κ. Σκούλλος.
By | 2014-06-11T10:10:56+02:00 June 12th, 2014|Categories: Γενικά|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment