Δήμος Ευρώτα – 2ο Βραβείο Πράσινου Κτιρίου

ktirio_mpasourakou5Το 2ο βραβείο Πράσινου Κτιρίου ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος MaTrID, απέσπασε η περιφέρεια Πελοποννήσου και ο δήμος Ευρώτα για τη μελέτη του κτιρίου Μπασουράκου στη Σκάλα Λακωνίας.

Το κτίριο Μπασουράκου είναι ένα παλαιό βιομηχανικό κτίριο, ιδιοκτησίας του δήμου Ευρώτα, το οποίο πλέον αναβαθμίζεται, ανακατασκευάζεται και διαμορφώνεται σε έναν πολιτιστικό πολυχώρο 2.500 τ.μ.

Η μελέτη του κτιρίου εκπονήθηκε από την περιφέρεια Πελοποννήσου και το δήμο Ευρώτα, με την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Πάρνωνα Α.Ε. και απέσπασε το δεύτερο βραβείο, γιατί το κτίριο καλύπτει τις αρχές του ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού και αποτελεί το πλέον κατάλληλο κτίριο, για προβολή στο πρόγραμμα.

Μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος MaTrID το κτίριο Μπασουράκου, μετά τη βράβευσή του, έχει ήδη αποκτήσει αναγνωρισιμότητα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και ως μελέτη προσελκύει το ενδιαφέρον πανεπιστημίων που ασχολούνται με την αρχιτεκτονική και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σημειώνεται ότι, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MaTrID έχει ως αντικείμενο, μέσω της εφαρμογής ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού, την κατασκευή κτιρίων σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης μέχρι το 2020.

Τέλος, η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στις 2-3 Απριλίου 2014 στην 8η Διεθνή Έκθεση για τη Βελτίωση της Ενεργειακής Αποδοτικότητας σε εμπορικά κτίρια στη Φρανκφούρτη, στο πλαίσιο της Έκθεσης Light+Building.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave A Comment