Έρχεται με “πάθος” το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Παθητικό Κτίριο

Passive_House_Logo_3002051Με τίτλο “Χτίζοντας Παθητικά – Ζώντας στον 21ο αιώνα” είχε πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή 500 και πλέον επισκεπτών στις 6 Οκτωβρίου 2012 το 1ο  Πανελλήνιο Συνέδριο για το Παθητικό Κτίριο και τις εφαρμογές του στην Ελλάδα.

Σχεδόν ένα χρόνo μετά το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ προχωράει στην υλοποίηση του 2ου Πανελλήνιου Συνέδριου για το Παθητικό Κτίριο που θα διεξαχθεί μεταξύ 25-27 Οκτωβρίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι,  με κεντρικό μήνυμα “Παθητικό Κτίριο: ΠΑΘΟΣ για εξοικονόμηση ενέργειας και ποιότητα ζωής“.

To 2013 ήταν για το ΕΙΠΑΚ μια άκρως δημιουργική χρονιά:
– Με την υλοποίηση  8 σεμιναρίων Passive House Basics σε όλη την Ελλάδα
– Με την οργάνωση ημερίδων σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους Μηχανικών και το ΤΕΕ
– Με την ουσιαστική παρουσία του Ινστιτούτου σε συζητήσεις, forums και συνέδρια, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό
– Με 170 μέλη, μηχανικούς, τεχνικές και εμπορικές εταιρείες και άλλους φορείς ήδη ως συνοδοιπόρους

Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ προχωράει στη διοργάνωση ενός ολοκληρωμένου Συνέδριου, πλήρως εστιασμένου στις πρακτικές εφαρμογές του προτύπου Passive House στα μεσογειακά κλίματα, στον έμπρακτο επιστημονικό διάλογο επί της υλοποίησης του προτύπου, στην παρουσίαση των πλέον επίκαιρων προοπτικών και δεδομένων σε ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης με πυλώνα το πρότυπο του παθητικού κτιρίου.

Στόχος του συνεδρίου είναι να ενημερώσει για όλες τις πτυχές του σχεδιασμού και υλοποίησης παθητικών κτιρίων, να παρουσιάσει τα πιο πρόσφατα στοιχεία υλοποίησης και πρακτικών εφαρμογών του προτύπου και να δώσει σύγχρονες, καινοτόμες και αξιόπιστες λύσεις σχετικά με τις έντονες απαιτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος.

Το  2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Παθητικό Κτίριο απευθύνεται σε όλους τους εμπλεκόμενους στον τομέα της κατασκευής κτιρίων (αρχιτέκτονες μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς και μηχανολόγους μηχανικούς, κατασκευαστές, εταιρείες παραγωγής και εμπορίας παθητικών συστημάτων), φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκούς, αλλά και το ευρύ κοινό.

Οι διήμερες εκδηλώσεις για το Παθητικό Κτίριο συγκεκριμένα θα περιλαμβάνουν:
ΣΥΝΕΔΡΙΟ (26/10/2013):  Με τη συμμετοχή των μελών του ΕΙΠΑΚ και όχι μόνο από όλη την Ελλάδα, Έλληνες και ξένοι καταξιωμένοι επιστημονικοί ομιλητές θα παρουσιάσουν παραδείγματα και στοιχεία  αποτελεσμάτων γύρω από το Παθητικό Κτίριο και τις εφαρμογές του στα μεσογειακά κλίματα.
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – WORKSHOPS (25/10/2013): Με τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών από την Ελλάδα και τον κόσμο θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά εργαστήρια καλύπτοντας τις βασικές θεματικές ενότητες  υλοποίησης του παθητικού κτιρίου, ενώ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα η νέα έκδοση του πλήρως προσαρμοσμένου ( στα θερμά και υγρά κλίματα) λογισμικού ενεργειακού ισοζυγίου κτιρίου, PHPP 8.
ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ (25–26/10/2013):  Με τη συμμετοχή των σημαντικότερων εταιρειών του κλάδου των παθητικών συστημάτων δόμησης και των τεχνολογιών ενεργειακής αποδοτικότητας  διοργανώνεται  για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια έκθεση αποκλειστικά για τα κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης. Μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν νέα ελληνικά προϊόντα ενεργειακής αποδοτικότητας και αειφόρου δόμησης, ενδεικνυόμενα για παθητικά κτίρια. Οι επισκέπτες θα έχουν τη  δυνατότητα να δουν από κοντά πώς σχεδιάζεται, υλοποιείται και λειτουργεί ένα παθητικό κτίριο.
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: (25–26/10/2013): Διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας υλοποιημένων  και υπό υλοποίηση έργων σύμφωνα με το πρότυπο του παθητικού κτιρίου από Έλληνες Μηχανικούς. Παρουσίαση μετρήσεων και δεδομένων από υλοποιημένα έργα στην Ελλάδα και αλλού.

Περαιρέτω πληροφορίες για το Συνέδριο και τις παράλληλες εκδηλωσεις  θα ανακοινωθούν σύντομα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα updates μέσα από την ιστοσελίδα, το Facebook και το Twitter.

Πηγή: greenbusiness.gr

Leave A Comment