Θεσσαλονίκη: Ενεργειακή παρακολούθηση

energycertficateΤην ενεργειακή …διαγωγή 40 κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης θα καταγράφει το έξυπνο σύστημα παρακολούθησης της ηλεκτρικής κατανάλωσης, που θα εγκατασταθεί δωρεάν σε αυτές, στο πλαισιο του ευρωπαϊκού έργου με τίτλο “Αντίστροφη μέτρηση για κατοικίες χαμηλού άνθρακα- Countdown to Low Carbon Homes”.

Από τις κατοικίες στις οποίες θα εγκατασταθεί αυτός ο μίνι “κατάσκοπος”, οι 20 θα πρέπει να έχουν ήδη κάνει κάποιας μορφής ενεργειακή αναβάθμιση στο πρόσφατο μέλλον, ενώ οι υπόλοιπες θα επιλεγούν μεταξύ σπιτιών, που προγραμματίζουν κάποιου είδους βελτίωση στο ενεργειακό τους προφίλ για το άμεσο μέλλον.

“Οι ενεργειακές απαιτήσεις σε ηλεκτρική και θερμική ενέργεια των κατοικιών στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου στο 23,5% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα. Η κατανάλωση αυτή αυξάνεται κάθε χρόνο, παρά τη συνεχώς αυξανόμενη χρήση νέων, πιο αποδοτικών ενεργειακά συσκευών στα σπίτια μας. Με το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας ο περιορισμός της κατανάλωσης φαίνεται να είναι μια επιτακτική ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο, μια ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας και, αντίστοιχα, στη μείωση των σχετικών δαπανών”, υπογραμμίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το οποίο μετέχει στο έργο, μέσω του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Στόχος του έργου είναι να καταγράψει τις καλές πρακτικές για μια πετυχημένη ενεργειακή αναβάθμιση, να διερευνήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησής της, πέρα από τα ισχύοντα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης και να παρέχει κατάλληλες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε άτομα που ενδιαφέρονται για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους. Επιπλέον, σε όσες κατοικίες δεν έχουν ήδη σχεδιάσει την ενεργειακή τους αναβάθμισή θα γίνει δωρεάν ενεργειακή επιθεώρηση και θα προσφερθούν συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις καλύτερες λύσεις που υπάρχουν.

Πηγή: athina984.gr

Leave A Comment