Από μαϊμούδες επιστήμονες σε μαϊμούδες επιθεωρητές

energycertficateΗ φαυλοκρατία της μεταπολίτευσης και του σοσιαλισμού μας γέμισαν και με μαϊμούδες επιστήμονες όπως οι ίδιοι διαπιστώνουν τώρα ψάχνοντας τους απατεώνες κρατικούς υπαλλήλους. Η σημερινή συμπολίτευση κινδυνεύει δυστυχώς να ανακυκλώσει την «παραγωγή» με μαϊμούδες επιθεωρητές. Η αρχή γίνεται ήδη από τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές με κίνδυνο να εκτεθεί ανεπανόρθωτα και το ΤΕΕ.

Θελήσαμε να αναβαθμίσουμε ποιοτικά την ζωή μας εφαρμόζοντας ευρωπαϊκή πολιτική στις προδιαγραφές ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.

Μέχρι εδώ μπράβο μας και πολύ καλά θα κάνουμε να συνεχίσουμε όπως ξεκινήσαμε.

Αλλά η ευρωπαϊκή πολιτική θέλει και ευρωπαϊκό τρόπο εφαρμογής και όχι οθωμανικοβαλκανικό «συσκευασμένο στην ελληνική προχειρότητα».

Ας δούμε κατ΄αρχάς πως έχουν τα πράγματα.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δικαίωμα να αποκτήσουν τον τίτλο του ενεργειακού επιθεωρητή, εγγραφόμενοι στο σχετικό μητρώο του ΥΠΕΚΑ, έχουν όλοι οι διπλωματούχοι μηχανικοί μόνο όμως εάν παρακολουθήσουν συγκεκριμένα σεμινάρια και περάσουν επιτυχώς σε εξετάσεις που θα οργανώνονται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ.

Έως εδώ όλα καλά και λογικά τακτοποιημένα. Από το σημείο όμως αυτό ξεκινούν τα παράξενα.

Στο μητρώο σήμερα είναι εγγεγραμμένοι (όπως μαθαίνω) περίπου 8.000 «προσωρινοί ενεργειακοί επιθεωρητές» η πλειοψηφία των οποίων δεν έχει παρακολουθήσει τα υποχρεωτικά σεμινάρια και κανείς δεν έχει επιτύχει στην εξεταστική δοκιμασία.

Ξέρετε ποιος είναι ο λόγος της έλλειψης επιτυχόντων στις εξετάσεις; Είναι απλούστατος για την ελληνική πραγματικότητα της προχειρότητας και της ανευθυνότητας. Ουδέποτε έγιναν εξετάσεις!!!

Αρχικά ακούστηκε ότι θα γίνουν τον Οκτώβριο 2012. Ακούστηκε αλλά ξεχάστηκε στην συνέχεια…

Στο μεταξύ όμως πάρα πολλοί μηχανικοί παρακολούθησαν τον πλήρη κύκλο των σεμιναρίων για επιθεωρήσεις εφαρμογής του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, για επιθεωρήσεις εγκαταστάσεων λεβήτων και για επιθεωρήσεις εγκαταστάσεων κλιματισμού.

Έδωσαν μάλιστα οι άνθρωποι και από 900 μέχρι 1.000 ευρώ στα καθορισμένα Εκπαιδευτικά Κέντρα.

Παρ΄ όλα αυτά δεν έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν ενεργειακές επιθεωρήσεις γιατί δεν τους δίδεται η δυνατότητα εγγραφής στο υπάρχον μητρώο…

Τυπικά όλα είναι εντάξει. Οι αιτήσεις γίνονται αποδεκτές αλλά δεν προχωρά η επεξεργασία τους αφού δεν έχει σημασία μιας και δεν έχουν γίνει οι εξετάσεις που προβλέπει η νομοθεσία!!!

Πέραν τούτου έκλεισε από τον περασμένο Σεπτέμβριο και το σχετικό μητρώο του ΤΕΕ αφού και η αποδοχή αιτήσεων είναι χωρίς ουσία. Ωστόσο η κυβέρνηση θεωρεί ότι όλα πάνε καλά…

Και αφού δεν βλέπει κανένα πρόβλημα… τον περασμένο Φεβρουάριο ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την οδηγία 2010/31 της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία (όπως είναι απολύτως φυσικό) θα οδηγήσει σε τροποποίηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.

Τώρα ας δούμε τι σημαίνουν όλα αυτά στην πράξη. Πρώτον η κυβέρνηση οδηγεί ένα άριστο θεσμό και ένα επιστημονικό κλάδο έστω και θεωρητικά στην κατηγορία των «επιθεωρητών μαϊμού» αφού σύμφωνα με τον νόμο επιθεωρήσεις για εφαρμογή κανόνων ενεργειακής απόδοσης πρέπει να κάνουν οι μηχανικοί που πέρασαν από σεμινάρια και πέτυχαν σε εξετάσεις επιβεβαίωσης της ειδικότητας. Ο αντίλογος ότι οι μηχανικοί δεν παύουν να είναι επιστήμονες και να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις δεν ευσταθεί από την στιγμή που έχουμε μια νομοθεσία που «βαφτίζει» με συγκεκριμένο τρόπο και διαδικασίες τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές.

Δεύτερον με την προχειρότητα αυτή εκτίθεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος αφού με τους 8000 «προσωρινούς» Ενεργειακούς Επιθεωρητές δίνει το δικαίωμα για σχόλια (δεν τα υιοθετώ σε καμία περίπτωση) ακόμη και για συμπαιγνία με το ΤΕΕ στην δημιουργία σώματος Επιθεωρητών των «δικών μας παιδιών» με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει.

Τρίτον οδηγείται σε δύσκολη θέση το ΤΕΕ αφού είναι υποχρεωμένο να καλύπτει τα κενά και να ακούει η Διοίκηση τα σχολιανά της για έλλειψη αντανακλαστικών και συμπαιγνίες.

Τέταρτον δημιουργούνται δύο τάξεις μηχανικών. Των απλών μηχανικών και των μηχανικών ενεργειακών επιθεωρητών αφού υπάρχουν όσοι ακολούθησαν τις νόμιμες διαδικασίες και τα σεμινάρια και οι «προσωρινοί» χωρίς τα συγκεκριμένα προσόντα.

Πέμπτο ακυρώνεται, εκ των πραγμάτων, η εκπαίδευση των μηχανικών στην ειδικότητα του ενεργειακού επιθεωρητή αφού η προσαρμογή της σχετικής νομοθεσίας στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον περασμένο Φεβρουάριο ανατρέπει σε πολλά σημεία τα δεδομένα της εκπαίδευσης. Άρα οι μηχανικοί που εκπαιδεύτηκαν με τα δεδομένα της ελληνικής νομοθεσίας εμφανίζονται τώρα με γνώσεις που δεν ανταποκρίνονται στα ισχύοντα μετά τον Φεβρουάριο του 2013. Συνεπώς εδώ υπάρχει ένα κενό ουσίας.

Από το σημείο αυτό δε και μετά ανακύπτουν τα εξής ερωτήματα. Σε ό,τι αφορά τα σπίτια και τις απλές οικοδομές, μέχρι ίσως και τις πολυκατοικίες, μπορεί να βολεύονται τα πράγματα με την σημερινή προχειρότητα. Εάν όμως έλθουν στην Ελλάδα επενδυτές και πολυεθνικές εταιρίες που έχουν μάθει να είναι όλα με σχολαστικότητα σύμφωνα με την νομοθεσία πως μπορούν να σταθούν όλα αυτά τα περίεργα και παράξενα που θυμίζουν και πάλι την μεταπολίτευση με τις μαϊμούδες της;

george.kraloglou@capital.gr

Πηγή:www.capital.gr

Leave A Comment