ΥΠΕΚΑ: Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ

Exikonomisi_katoikon_YPEKAΗ πρόσκληση 1.13 στο πλαίσιο του Ε.Π. «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», αφορά σε παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα δημοτικά κτίρια και υποδομές των ΟΤΑ Α’ Βαθμού (ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΙΙ). Δεν δύνανται να χρηματοδοτηθούν έργα Δήμων ή Δημοτικών Ενοτήτων (πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι) που επιχορηγούνται από το Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα». 

Ειδικότερα οι παρεμβάσεις αφορούν τους άξονες:

 Α. Παρεμβάσεις σε κτίρια και υποδομές (ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους, ενεργειακή αναβάθμιση των Η/Μ εγκαταστάσεων, αναβάθμιση του συστήματος φυσικού τεχνητού φωτισμού και εγκατάσταση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης), και
 Β. Υποστηρικτικές και λοιπές δράσεις (υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, τεχνικές μελέτες, μελέτες ενεργειακής απόδοσης, ενεργειακές επιθεωρήσεις και δράσεις δημοσιότητας).
 Η υποβολή των προτάσεων ολοκληρώθηκε στις 31/7/2013 και ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 75.000.000 ευρώ. Οι προτάσεις που θα ενταχθούν θα χρηματοδοτηθούν κατά 70% από τους πόρους του Προγράμματος και κατά 30% από ίδια συμμετοχή των Δήμων.
Διαδικασία Αξιολόγησης
 Η διαδικασία αξιολόγησης βρίσκεται σε εξέλιξη. Υποβλήθηκαν συνολικά 139 προτάσεις από Δήμους της Χώρας. Ολοκληρώθηκε η Α’ Φάση Αξιολόγησης που αφορά την πληρότητα των φακέλων που υποβλήθηκαν, κατά την οποία διαπιστώθηκαν αρκετές ελλείψεις στην πλειονότητα των φακέλων και έχει ήδη ολοκληρωθεί η αποστολή εγγράφων για την προσκόμιση συμπληρωματικών στοιχείων. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η Β΄ φάση Αξιολόγησης των Τεχνικών Δελτίων Πράξεων.

Leave A Comment