Οι επενδυτές επιστρέφουν στα ακίνητα

cutout_128793_teaser_big_complete_1Σταδιακή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, εμπορικά καταστήματα κ.ο.κ.) της Ελλάδας, μεσοπρόθεσμα, αναμένει το RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors), το διεθνές σώμα ορκωτών εκτιμητών, όπου συμμετέχουν και αρκετοί Ελληνες επαγγελματίες του κλάδου. Σε σχετική παγκόσμια έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα, το RICS κάνει λόγο για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όσον αφορά τις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί στην δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων μιας σειράς χωρών, που επί της ουσίας της επιτρέπει να χρηματοδοτεί τις χώρες αυτές, λειτουργώντας ως «μαξιλάρι ασφαλείας» σε περίπτωση επενδυτικής πίεσης.

Η κίνηση αυτή έχει βελτιώσει ελαφρώς το επενδυτικό κλίμα σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται και οι προσδοκίες για πραγματοποίηση περισσότερων επενδύσεων, εφόσον βέβαια ενισχυθεί και το γενικότερο οικονομικό κλίμα. Στην ίδια κατηγορία με την ελληνική αγορά, από πλευράς της επικείμενης βελτίωσης προσδοκιών των επενδυτών, τοποθετούνται από το RICS, η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ρωσία, οι χώρες της σκανδιναβικής, η Ελβετία και το Βέλγιο. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά την τελευταία διετία, η Ελλάδα δεν βρέθηκε μεταξύ των ουραγών, όσον αφορά την πορεία των επαγγελματικών ακινήτων της χώρας.

Κατά τους τελευταίους τρεις μήνες του 2012, τη θέση αυτή κατέλαβε η Γαλλία, όπου οι προσδοκίες των επενδυτών είναι καθόλα αρνητικές, όσον αφορά τις νέες ενοικιάσεις, τις αξίες των ακινήτων και το ύψος των ενοικίων. Η επιδείνωση των συνθηκών στη γαλλική αγορά είναι ταχύτερη απ’ ό,τι στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία, δείγμα της απαισιοδοξίας των επενδυτών για τη Γαλλία.

Γενικότερα πάντως, στην ευρωπαϊκή αγορά, οι συνθήκες δεν διαφοροποιήθηκαν ιδιαίτερα κατά το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Στην πλειονότητα των χωρών καταγράφεται πτώση της ζήτησης για ενοικίαση χώρων και αρνητικές προσδοκίες, όσον αφορά την πορεία των ενοικίων. Εξαίρεση αποτελούν οι αγορές της Γερμανίας και της Ρωσίας. Ιδίως στην τελευταία, οι προσδοκίες για νέες αυξήσεις των ενοικίων και των αξιών των ακινήτων είναι μεγάλες, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση, με τα νέα ακίνητα που ολοκληρώνονται να μην επαρκούν για να καλύψουν την ζήτηση. Οσον αφορά την αγορά της Γερμανίας, η γενικότερη τάση για τους επόμενους μήνες θα παραμείνει ανοδική, τόσο όσον αφορά τα ενοίκια, όσο και τη ζήτηση, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό, έναντι του πρόσφατου παρελθόντος, δείγμα ότι η εν λόγω αγορά έχει αρχίσει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια «κόπωσης».
Πηγή: Καθημερινη

Leave A Comment