Αλλάζουν χρήση περισσότερα από 300 ξενοδοχεία

Έρχεται η απόσυρση των εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων, τα οποία θα μπορούν να αλλάξουν χρήση και, για παράδειγμα, να μετατραπούν σε τουριστικές κατοικίες. Μόνο την τελευταία διετία έκλεισαν 300 ξενοδοχεία και το υπουργείο Τουρισμού σύντομα θα ανακοινώσει μία ή δύο περιοχές που θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης.

Και σύμφωνα με πληροφορίες θα πρόκειται για περιοχές που υπάρχει μικρή ζήτηση για ξενοδοχειακά καταλύματα και αυξημένη ζήτηση για παραθεριστική κατοικία.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα διαθέτει περί τις 9.500 ξενοδοχεία, όλων των κατηγοριών, ενώ την τελευταία διετία 300 και πλέον ξενοδοχεία διαγράφηκαν από τις λίστες του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Ωστόσο είναι πολύ περισσότερα τα ξενοδοχεία που έχουν κατεβάσει ρολά την τελευταία 10ετία και «ρημάζουν».

Το μέτρο της απόσυρσης έχει εξαγγελθεί και άλλες φορές στο παρελθόν, αρχής γενομένης με το νόμο Πετραλιά -που δεν «περπάτησε»- ενώ την περασμένη άνοιξη είχαμε και τον νόμο Γερουλάνου, για την προώθηση των τουριστικών επενδύσεων και τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου κ. Γιώργο Τσακίρη, το μέτρο της απόσυρσης θα πρέπει να είναι απολύτως στοχευμένο για να πετύχει, αφού πλέον υπάρχει υπερπροσφορά ακινήτων σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Πολλά ξενοδοχεία -μικρής κυρίως δυναμικότητας- κατεβάζουν ρολά, αφού τα καθαρά έσοδα δεν φτάνουν για να πληρωθούν, φόροι, τέλη και εισφορές (δημοτικά τέλη, ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας, τέλη φωτισμού, ΟΑΕΕ κλπ.).

Σημειώνεται επίσης ότι από φέτος οι ιδιοκτήτες κλειστών ξενοδοχείων -που δεν αναμένεται να λειτουργήσουν την επόμενη τριετία- θα πληρώνουν ειδικό τέλος επιβάρυνσης του περιβάλλοντος, το ύψος του οποίου θα αντιστοιχεί στο 5% της αντικειμενικής αξίας του κτιρίου.

Εκτιμάται λοιπόν ότι πολλοί ιδιοκτήτες κλειστών ξενοδοχείων θα σπεύσουν να αποσύρουν τα ξενοδοχεία τους, είτε αλλάζοντας την χρήση τους, είτε κατεδαφίζοντας τα.

Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ένα ξενοδοχείο για να μπορεί να υπαχθεί στις διαδικασίες απόσυρσης θα πρέπει να λειτουργεί αδιαλείπτως επί μία 15ετία…

Πηγή:www.capital.gr

Leave A Comment