Άμεση Προτεραιότητα για την Ε.Ε. τα Έργα Ενεργειακών Υποδομών

Σε έργα άμεσης προτεραιότητας αναδεικνύονται από την Κομισιόν οι αγωγοί φυσικού αερίου και τα ηλεκτρικά δίκτυα, προκειμένου να επιτευχθεί τριπλός στόχος: να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, να διασφαλισθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και να προστατευθεί το περιβάλλον.

Με αυτό το σκεπτικό εγκρίθηκε χθες από την αρμόδια Επιτροπή Βιομηχανίας με συντριπτική πλειοψηφία η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την επέκταση των ενεργειακών υποδομών στην Ε.Ε. και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο των υπουργών. Με την ολοκλήρωση τους το σχετικό νομοθέτημα θα έρθει προς ψήφιση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η νέα πρόταση, που πέρασε από την Επιτροπή Βιομηχανίας με 49ψήφους υπέρ, 1 κατά και 6 αποχές, περιλαμβάνει 12 διαδρόμους και περιοχές, στις οποίες θα δοθεί άμεση προτεραιότητα ανάπτυξης. Με βάση αυτούς τους διαδρόμους θα χρηματοδοτηθούν έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και θα προηγηθούν οι αδειοδοτήσεις τους. Τα έργα αυτά θα επιλέγονται από περιφερειακές ομάδες εμπειρογνωμόνων, που θα συσταθούν για κάθε ένα διάδρομο άμεσης προτεραιότητας,με τη σύμφωνη γνώμη του ACER (Ευρωπαίος Ρυθμιστής). Σε μια προσπάθεια να διασφαλισθεί η διαφάνεια των ομάδων εμπειρογνωμόνων οι ευρωβουλευτές εισηγήθηκαν σχετικούς κανόνες διακυβέρνησης κοινά αποδεκτούς.

Προκειμένου να επιταχυνθεί η αδειοδότηση των έργων αυτών προβλέπεται από το προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο η σύσταση one stop shops,ώστε να αναλάβει το συντονισμό και να προωθήσει άμεσα όλες τις άδειες που απαιτούνται για τα έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Συνήθως, η διαδικασία αυτή,σύμφωνα με την Κομισιόν, απαιτεί μία 10ετία. Στόχος είναι ο χρόνος αυτός να μειωθεί στο μισό, με την προτεινόμενη διαδικασία.

Σχολιάζοντας την έγκριση του τροποποιημένου κειμένου από την Επιτροπή Βιομηχανίας η εισηγήτρια Antonia Correira de Campos επισήμανε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και επέκτασης των ενεργειακών υποδομών της Ευρώπης, για την επίτευξη των στόχων της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά20% ως το 2020, την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο 20% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20%.

Πηγή: energia.gr

By | 2012-09-19T08:45:40+02:00 September 19th, 2012|Categories: Γενικά|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment