Υπουργείο Οικονομικών: Έκπτωση Φόρου από Ενεργειακές Αναβαθμίσεις

Τη στιγμή που οι περισσότεροι περιμένουν την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για να επισκεφτούν την εφορία, το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζει ότι προκύπτει έκπτωση φόρου έως 3.000 ευρώ από ενεργειακές αναβαθμίσεις στις κατοικίες, όπως είναι δηλαδή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Σε σχετικό εγχειρίδιο του υπουργείου σημειώνεται ότι ως δαπάνες τέτοιες λογίζονται η αλλαγή εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή η νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου, ηλιοθερμικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, η αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου για την εγκατάσταση συστήματος τηλεθέρμανσης ή νέας εγκατάστασης τηλεθέρμανσης στα σπίτια, ηλιακοί θερμοσίφωνες ή εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας, φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες, καθώς και συστήματα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης-θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών.

Επίσης, αναγνωρίζονται δαπάνες θερμομόνωσης κτηρίων που ήδη υπάρχουν και για τα οποία δεν προβλεπόταν η τοποθέτηση θερμομονωτικών υλικών, δαπάνες για διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από αρμόδιο επιθεωρητή κλπ.

Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνεται και το ποσό που καταβάλλεται για τέλη σύνδεσης στην εταιρεία παροχής αερίου, αλλά δεν αναγνωρίζεται το ποσό που καταβάλλεται ως εγγύηση. Από τη δαπάνη αυτή, ποσοστό 10% αφαιρείται από το φόρο και το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση δε μπορεί να υπερβεί τις 3.000 ευρώ.

Πηγή: energia.gr

 

2 Comments

  1. Με το όρο Ηλιακή Ενέργεια χαρακτηρίζουμε το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Το φώς και η θερμότητα που ακτινοβολούνται, απορροφούνται από στοιχεία και ενώσεις στη Γη και μετατρέπονται σε άλλες μορφές ενέργειας. Η τεχνολογία σήμερα αξιοποιεί ένα μηδαμινό ποσοστό της καταφθάνουσας στην επιφάνεια του πλανήτη μας ηλιακής ενέργειας με τριών ειδών συστήματα: τα θερμικά ηλιακά, τα παθητικά ηλιακά και τα φωτοβολταϊκά συστήματα.Με σωστή εγκατάσταση και συντήρηση εξοικονομούμε μεγάλο ποσοστό ενέργειας.

  2. θερμοσιφωνες 27/12/2012 at 1:16 pm - Reply

    Μέσα σε όλες αυτές τις αυξήσεις που γίνονται τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον υπάρχουν και κάποιες εκπτώσεις που αξίζει να εκμεταλλευτείς. Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί ιδιαίτερα αν αξιοποιήσει την ηλιακή ενέργεια όπως πρέπει.

Leave A Comment