H δαπάνη για μόνωση είναι οικονομία!

Η μόνωση και  η συνδεόμενη με αυτήν μείωση της ενεργειακής απαίτησης για θέρμανση –ψύξη είναι σημαντική, γιατί η συνεχιζόμενη αύξηση για  κατανάλωση ενέργειας ενισχύει  την κλιματική αλλαγή και απειλεί τα ενεργειακά μας αποθέματα.

Η δαπάνη για μόνωση εξοικονομεί ζεστό χρήμα!

Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 75% της ενεργειακής κατανάλωσης μιας κατοικίας δαπανάται για θέρμανση. Σε μια μονοκατοικία χωρίς μόνωση περίπου τα 2/3 της θερμότητας διαρρέει στο περιβάλλον μέσω των εξωτερικών τοίχων και της στέγης/δώματος. Από στοιχεία αρμόδιων φορέων προκύπτει ότι οι ανάγκες σε πετρέλαιο θέρμανσης για τη θέρμανση μιας κατοικίας που κτίστηκε τη δεκαετία του ΄60 στη Γερμανία είναι περίπου 2000 lt. Αν με τη μόνωση της κατοικίας περιοριστούν κατά τα 2/3 οι απώλειες θερμότητας, αυτό αντιστοιχεί σε μια πολύ μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων σε ετήσια βάση. Σε μια τέτοια κατοικία μπορεί να εξοικονομηθεί ως και το 90%  του κόστους θέρμανσης, αν μονωθούν όλες οι πηγές απώλειας θερμότητας και η κατοικία μετατραπεί σε «παθητικό κτίριο».

Και τα κόστη?

Φυσικά θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, το οποίο εξαρτάται από την αρχική του κατάσταση καθώς και την έκταση των εργασιών ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης. Ωστόσο η αρχική επένδυση του κεφαλαίου είναι σίγουρο ότι αποσβήνεται γρήγορα με την πάροδο μερικών χρόνων. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς την προστιθέμενη αξία που αποκτά το κτίριο με την ενεργειακή αναβάθμιση και την εκτεταμένη ανακαίνιση καθώς και την οικολογική συμπεριφορά που απορρέει από την ενέργεια αυτή. Μέσω της μειωμένης απαίτησης για κατανάλωση ενέργειας εκλύονται λιγότερα καυσαέρια που ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η ενέργεια που δαπανήθηκε για την παραγωγή  των μονωτικών υλικών, με την πάροδο σύντομου χρόνου εξοικονομείται πάλι.

Πρώτα το περίβλημα του κτιρίου

Κατά την ενεργειακή αναβάθμιση ενός κτιρίου είναι σημαντικό να βελτιστοποιηθεί πρώτα το περίβλημα του κτιρίου. Σε επόμενο στάδιο είναι σκόπιμο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα όπως π.χ. η αλλαγή του συστήματος θέρμανσης ή η εγκατάσταση εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Ο λόγος είναι απλός: Το σύστημα θέρμανσης που αντικαταστάθηκε σε ένα ανεπαρκώς μονωμένο κτίριο, θα είναι τελικά υπερδιαστασιολογημένο μετά τις εργασίες αναβάθμισης της μόνωσης του κτιρίου.  Επιπλέον σε ένα μη- επαρκώς μονωμένο κτίριο οι ενεργειακές απώλειες που προκύπτουν χρίζουν αντιμετώπισης και είναι σημαντικές παρά το γεγονός ότι η  παραγωγή της ενέργειας έγινε με  οικονομικότερο τρόπο (π.χ. λόγω ενός πιο σύγχρονου συστήματος θέρμανσης). Τελικώς η εξοικονομημένη ενέργεια είναι η καλύτερη ενέργεια.

Πηγή: www.knaufinsulation.de

Leave A Comment