Τα πλεονεκτήματα της εσωτερικής θερμομόνωσης

Οι τελικές επιδόσεις μίας εξωτερικής τοιχοποιίας, σαν μέσο θερμικής προστασίας, δεν εξαρτώνται από το αν η μόνωση τοποθετείται στην εξωτερική ή την εσωτερική πλευρά της. Η εσωτερική θερμομόνωση δεν προστατεύει μεν την τοιχοποιία από τις εξωτερικές θερμοκρασιακές μεταβολές αλλά προστατεύεται ιδανικά ή ίδια από τις όποιες καιρικές καταπονίσεις κυρίως υγρασίας αποδίδωντας διαχρονικά τα μέγιστα.

Σημαντικό θέμα για τη σωστή εφαρμογή της εσωτερικής θερμομόνωσης, είτε ινωδών (GF/MF) είτε αφροδών (EPS/EXPS) μονωτικών, είναι η ενδεδειγμένη διάταξη φράγματος υδρατμών, όταν απαιτείται, καθώς επίσης και ο σωστός σχεδιασμός εσωτερικής διάταξης του μονωτικού υλικού προς αποφυγή θερμογεφυρών. Η εσωτερική θερμομόνωση μπορεί να υλοποιηθεί είτε με έτοιμα σύνθετα πανέλα από γυψοσανίδα και επικολλημένη στρώση μονωτικού υλικού, όπως πλάκες πολυστερίνης ή ορυκτοβάμβακα ή με επένδυση γυψοσανίδας σε μεταλλικό σκελετό και ενσωματωμένο ινώδες μονωτικό υλικό.

Η εσωτερική θερμομόνωση είναι μοναδική επιλογή για την βελτίωση της θερμομόνωσης σε κτίρια με διατηρητέες προσόψεις, ξύλινα κτίρια, κτίρια που εφάπτονται στα όρια του οικοπέδου ή εν μέρη σε γειτνιάζοντα κτίρια. Είναι ιδανική επιλογή για εξοχικές κατοικίες που δεν κατοικούνται μόνιμα και απαιτείται ταχύτατη θέρμανση του χώρου για σύντομη παραμονή. Επίσης, έχει σημαντικό πλεονέκτημα σε διαμερίσματα πολυκατοικιών όπου είναι πολύ δύσκολη και συχνά αδύνατη η συνεννόηση των ενοίκων για κοινή εφαρμογή εξωτερικής μόνωσης. Στις περιπτώσεις αυτές ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος μπορεί οικονομικά να μονώσει το διαμέρισμά του με παράλληλη αναβάθμιση τουλάχιστον κατά μία ενεργιακή κατηγορία.

Σε κτίρια γραφείων επιτυγχάνεται ιδανική διαχείριση θερμοκρασίας χώρου χειμώνα-καλοκαίρι καθόσον η αναλισκόμενη ενέργεια για ψύξη-θέρμανση κατανέμεται ιδανικά στους χρήστες σύμφωνα με τα ακριβή ωράρια χρήσης του κτιρίου. Η θέρμανση και ο κλιματισμός αποδίδουν άμεσα με την ενεργοποίησή τους και όχι με σημαντική καθυστέρηση που θα είχαν στην περίπτωση της εξωτερικής θερμομόνωσης.

Τέλος σημαντικότατος παράγων επιλογής της εσωτερικής θερμομόνωσης είναι το χαμηλό κόστος υλοποίησής της που μπορεί να φθάσει και στο ήμισυ μίας αντίστοιχης εξωτερικής θερμομόνωσης. Δεν προαπαιτούνται συμφωνίες με τρίτους, σκαλωσιές, καιρικές προϋποθέσεις και ακριβά υλικά. Ταχύρυθμα και καθαρά μπορούν εσωτερικά να θερμομονωθούν τοιχοποιίες χωρίς ακόμη κατά περίπτωση να υποχρεωθούν σε έξωση οι ένοικοι κατά τη διάρκεια της εφαρμογής.

 

Τα πλεονεκτήματα της εσωτερικής θερμομόνωσης  με μιά ματιά:

  • Άμεση απόδοση ψύξης θέρμανσης χωρίς καμμία χρονοκαθυστέρηση
  • Δυνατότητα μόνωσης χωρίς επέμβαση στην πρόσοψη του κτιρίου
  • Ανεξάρτητη λήψη απόφασης εφαρμογής χωρίς συνεννοήσεις και αδειοδοτήσεις
  • Κατασκευή που δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες
  • Γρήγορη, καθαρή και οικονομική υλοποίηση άμεσης απόδοσης

 

Μέθοδοι εσωτερικής θερμομόνωσης τοίχων

 Η εσωτερική θερμομόνωση Knauf γίνεται με επένδυση των εξωτερικών τοίχων από έτοιμα θερμομονωτικά πανέλα Knauf InTherm που επικολλούνται με γυψόκολλα, είτε με την κατασκευή μεταλλικού σκελετού όπου στερεώνεται το οικολογικό μονωτικό υλικό ορυκτοβάμβακα Knauf ECOSE και βιδώνεται η γυψοσανίδα Knauf AluTherm.

Μπορούν να θερμομονωθούν εσωτερικά αμόνωτες εξωτερικές τοιχοποιίες όλων των ειδών, όπως από τούβλα, σκυρόδεμα, πέτρα ή τσιμεντόλιθους.

Knauf InTherm

Το έτοιμο θερμομονωτικό πανέλο Knauf InTherm αποτελείται από άνθυγρη γυψοσανίδα και θερμομονωτική πλάκα γραφιτούχου διογκωμένου πολυστυρενίου. Το πάχος των θερμομονωτικών πλακών ποικίλλει από 3 έως 10cm ανάλογα με τη μελέτη ενεργειακής απόδοσης. Στα πλεονεκτήματά του προσμετρώνται η υψηλή δυνατότητα διαπνοής η οποία επιτρέπει την αποβολή υδρατμών από το εσωτερικό του κτιρίου και η εξοικονόμηση ωφέλιμου χώρου σε σύγκριση με τα υπόλοιπα θερμομονωτικά υλικά.

Knauf AluTherm

Για τις εσωτερικές επενδύσεις με μεταλλικό σκελετό προτείνεται η γυψοσανίδα Knauf AluTherm με επικολλημένο στην πίσω όψη της φύλλο αλουμινίου για φράγμα υδρατμών που προστατεύει τον αμόνωτο τοίχο ή οροφή από την υγρασία εσωτερικής συμπύκνωσης. Στο διάκενο μεταξύ του τοίχου και της γυψοσανίδας Knauf AluTherm τοποθετούνται πλάκες φυσικού ορυκτοβάμβακα Knauf ECOSE  σε πάχη που απαιτούνται για την εξασφάλιση της απαιτούμενης θερμομόνωσης ή/και ηχομόνωσης.

Π. Σακούλας

2 Comments

  1. Στάθης 20/08/2015 at 11:36 am - Reply

    Πολύ κατατοπιστικό το άρθρο σας!

  2. θερμοπρόσοψη 13/06/2016 at 9:29 am - Reply

    Πολύ καλό άρθρο και κατατοπιστικό για την εσωτερική θερμομόνωση. Ευχαριστούμε.

Leave A Comment