Το DuPont™ Tyvek® διατηρεί τη ζωτικής σημασίας υδατοστεγανότητα – έλεγχος σε πραγματικές συνθήκες

 

Έλεγχος σε πραγματικές συνθήκες: ανεξάρτητοι έλεγχοι πεδίου αποδεικνύουν ότι το DuPontTyvek® διατηρεί τη ζωτικής σημασίας υδατοστεγανότητα μετά από γήρανση, ενώ πολλά εναλλακτικά υποστρώματα στεγών αποτυγχάνουν.

 

  • Ένας ανεξάρτητος ειδικός φορέας άνοιξε 30 οροφές προκειμένου να διεξάγει αυστηρά τεστ υδατοστεγανότητας σε υποστρώματα στεγών που έχουν υποστεί γήρανση σε πραγματικές συνθήκες.
  • Εξετάστηκαν 17 στέγες στις οποίες είχε τοποθετηθεί Tyvek® πριν από 20 χρόνια και 13 στέγες με πολυστρωματικά ή επικαλυμμένα υποστρώματα τα οποία είχαν τοποθετηθεί πριν από 5 ως 10 χρόνια.
  • Παρά το ότι στον παρακάτω πίνακα αναφέρεται μόνο η παράμετρος W1 (επιτυχία/αποτυχία) η ανεξάρτητη αναφορά ελέγχου ξεπέρασε τα όρια των τρεχόντων κανονισμών προκειμένου να ελέγξει την ακριβή κλίμακα της απόδοσης.
  • Τα αποτελέσματα δείχνουν αποτυχία με προβλήματα στην υδατοστεγανότητα στα περισσότερα από τα εναλλακτικά υποστρώματα στεγών που ελέγθηκαν.
  • Η φήμη του προϊόντος και η επένδυση του ιδιοκτήτη τίθεται σε κίνδυνο καθώς η επικέντρωση των τρέχοντων κανονισμών στη μηχανική καταπόνηση δεν αντιπροσωπεύουν επακριβώς την πραγματικότητα.

Ανησυχώντας για τις πολλαπλές αναφορές σχετικά με μερικά εναλλακτικά διαπνέοντα υποστρώματα στεγών που αποτυγχάνουν στον δευτερεύοντα ρόλο απομάκρυνσης του νερού, το DuPont™ Tyvek® ξεκίνησε διεξοδική έρευνα σχετικά με επιδόσεις σε πραγματικές συνθήκες. Όταν η φήμη μιας ολόκληρης κατηγορίας υποστρωμάτων στέγης κινδυνεύει λόγω βλάβης της στεγανότητας σε ορισμένα προϊόντα που δεν μπορούν να αντέξουν τη θερμότητα ή την έκθεση στη UV ακτινοβολία, είναι καιρός ο ηγέτης της αγοράς να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας Martin Peifer της γερμανικής εταιρίας συμβούλων Steildach-Technik GmbH άνοιξε 30 στέγες για να αφαιρέσει δείγματα υποστρωμάτων, τα οποία στη συνέχεια δοκιμάστηκαν από το εργαστήριο της Kiwa GmbH TBU σε ιδιότητες νερού.

Τα πρότυπα μένουν πίσω

Καθώς οι κώδικες των κτιρίων και της βιομηχανίας προσαρμόζονται συνεχώς για να καλύψουν μια ταχέως εξελισσόμενη αγορά, οι μέθοδοι αξιολόγησης όπως αυτές του προτύπου EN13859-1 & 2 εξακολουθούν να καθυστερούν στην αξιολόγηση σημαντικών ζητημάτων όπως η πραγματική μακροζωία του προϊόντος. Οι ιδιότητες όπως η μακροχρόνια απορροή νερού – η οποία επηρεάζει περισσότερο τον ιδιοκτήτη κατοικίας – πρέπει να αξιολογούνται μετά από έκθεση σε φυσικές περιβαλλοντικές πιέσεις, τόσο κατά την κατασκευή του κτιρίου όσο και κατά την χρήση του.

Μεγαλύτερη διαπνοή αλλά μειωμένη αντίσταση στην αποτυχία;

Ενώ η γήρανση των υποστρωμάτων που είναι εξαιρετικά πορώδη μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διάχυση ατμών, αυτό μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τη λειτουργία απόρριψης νερού, σε περίπτωση αποτυχίας της κύριας επικάλυψης. Αυτό το ατυχές περιστατικό γίνεται όλο και πιο διαδεδομένο στις σημερινές ολοένα και πιο έντονες καιρικές συνθήκες. Τελικά, η πρωταρχική ποιότητα όσον αφορά τη μακροζωία είναι η υδατοστεγανότητα – μια παράμετρος που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επισφάλεια για την ιδιοκτησία, τις ασφαλιστικές και τη φήμη.

Μέθοδοι ελέγχου

Χρησιμοποιήθηκε το σύστημα ταξινόμησης EN13859-1 & 2 W1 για υδατοστεγανότητα. Κάθε δείγμα εκτέθηκε σε στήλη νερού 20 εκατοστών για 2 ώρες για να μετρήσει όχι μόνο εάν προέκυψε διαρροή, αλλά πόσο, σε ποια επιφάνεια και πόσο γρήγορα. Αυτό έδειξε, με κρίσιμες και αποκαλυπτικές λεπτομέρειες, πόσο καλά το κάθε υπόστρωμα αντιστάθηκε στο νερό μετά από 5 έως 10 χρόνια σε μια στέγη ή, στην περίπτωση του Tyvek®, για περισσότερα από 20 χρόνια. Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις μεθόδους δοκιμών και τα αποτελέσματα, δείτε αυτό το σύνδεσμο : www.tyvek.co.uk/rooftest

 Αποτελέσματα

Ο πίνακας δείχνει τα αποτελέσματα W1 και των 17 υποστρωμάτων στέγης Tyvek® και των 13 εναλλακτικών λύσεων

 

Ηλικία (χρόνια) Περιγραφή προϊόντος βάρος gr/m2 W1 pass / fail
5 coated material 120 fail
5 coated material 120 fail
7 coated material 190 pass
8 coated material 160 fail
8 coated material 200 pass
8 multi-layer (microporous film) 145 fail
9 multi-layer (microporous film) 150 fail
9 multi-layer (microporous film) 125 fail
9 multi-layer (microporous film) 145 fail
9 coated material 140 fail
9 coated material 140 fail
9 multi-layer (microporous film) 145 fail
9 multi-layer (microporous film) 125 fail
21 Tyvek® 60 fail
21 Tyvek® 137 fail
21 Tyvek® 137 pass
21 Tyvek® 137 pass
21 Tyvek® 137 pass
22 Tyvek® 137 pass
22 Tyvek® 137 pass
22 Tyvek® 60 fail
22 Tyvek® 137 pass
23 Tyvek® 60 pass
23 Tyvek® 137 pass
23 Tyvek® 137 pass
23 Tyvek® 60 pass
23 Tyvek® 60 fail
23 Tyvek® 137 pass
23 Tyvek® 137 pass
24 Tyvek® 137 pass

 

 

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα η εικόνα έχει ως εξής:

  • 13 από τα 17 υποστρώματα Tyvek® μπορούν να χαρακτηριστούν υδατοστεγή μετά από περισσότερα από 20 χρόνια
  • 0 από 6 πολυστρωματικά υποστρώματα στεγών με μικροπορώδη φιλμ μπορεί να χαρακτηριστεί υδατοστεγές μετά από λιγότερο από 10 χρόνια
  • 2 από τα 7 επικαλυμμένα υποστρώματα στέγης μπορούν να χαρακτηριστούν υδατοστεγή μετά από λιγότερο από 10 χρόνια

 

Ακόμα και χωρίς να λάβουμε υπ΄ όψη τον παράγοντα διαφοράς στο χρόνο εγκατάστασης (τα δείγματα Tyvek® έχουν σημαντικά μεγαλύτερο χρόνο εγκατάστασης από τα άλλα εγκατεστημένα προϊόντα), το Tyvek® αναδεικνύεται σαφώς ως πιο αξιόπιστο από την κρίσιμη άποψη της υδατοστεγανότητας, ενώ υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας για τα εναλλακτικά υποστρώματα στέγης.

 

Tο παρόν άρθρο αποτελεί μετάφραση του δελτίου τύπου της εταιρίας DuPont με τίτλο:

Reality Check: Independent ‘field’ tests prove DuPont™  Tyvek® maintains vital watertightness after ageing, where many alternative underlays fail

http://tyvek.construction.dupont.com/rooftest 

 Media Contact for DuPont™ Tyvek® in the UK:

QuickStep PR, T: 020 7609 1151 E: Stephanie@qspr.com

 

By | 2018-02-15T17:04:36+02:00 July 17th, 2017|Categories: Γενικά, Στεγάνωση|0 Comments

Leave A Comment