«Ακροπόλ»: Φωτίζεται ξανά το στολίδι της οδού Πατησίων

news_15094_1_bgΤο εξαιρετικό κτίριο αρ νουβό «Ακροπόλ» της Πατησίων, απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Πολυτεχνείο, θα φωτιστεί και πάλι, θα «ζωντανέψει».

Το κτίριο, που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, δεν θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, αλλά ως κτίριο πολιτισμού. Μέσα στο φθινόπωρο θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τις πρώτες δράσεις και, εφόσον εξασφαλιστούν 1,2 εκατ. από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ή από αλλού, έως το τέλος της χρονιάς μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προγράμματα αναστήλωσης και ανακαίνισής του (τα χρήματα του ΕΣΠΑ τελειώνουν τον Νοέμβριο).

«Η ολοκλήρωση του Acropole Palace αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού» δήλωσε μετά από αυτοψία που έκανε εκεί ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης. «Το Acropole Palace θα μετατραπεί σε σημαντικό κύτταρο πολιτισμού, έναν χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας και προσέλκυσης κυρίως νέων καλλιτεχνών, που θα στεγάζει και χώρους εκθέσεων, πωλητήριο του ΤΑΠΑ κ.ά.

Γειτονιά πολιτισμού

Μαζί με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο, το κτίριο του Πολυτεχνείου και την ανάπλαση της οδού Τοσίτσα μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα γειτονιά πολιτισμού στο κέντρο της πόλης και να λειτουργήσουν σαν ισχυρός πόλος ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή, η οποία εδώ και χρόνια υποβαθμίζεται και πλήττεται από την κρίση».

Οι μελέτες που έχουν συζητηθεί εκτενώς σε συνεδριάσεις του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων προβλέπουν ότι στο υπόγειο και στο ισόγειο θα υπάρχουν εκθεσιακοί χώροι συνολικού εμβαδού 500 τετραγωνικών μέτρων. Μπορεί να φιλοξενούν αρχαιολογικές εκθέσεις, εκθέσεις εικαστικών, ακόμα και κάποια έκθεση από συλλογή ενός συλλέκτη.

Το μεγαλύτερο τμήμα του ισογείου θα στεγάσει πωλητήριο του Ταμείου Αρχαιολογικών Χώρων και Απαλλοτριώσεων με κάθε αντικείμενο που πωλείται σε μουσεία απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Στον ημιώροφο θα δημιουργηθεί ένα μικρό αμφιθέατρο, 120- 150 ατόμων, που προσφέρεται για συνέδρια ή για συναντήσεις VIP με υψηλό επίπεδο μετάφρασης από καμπίνες.

Οι τοίχοι των ορόφων δεν θα ξαναχτιστούν, αντίθετα με τη δεκαετία του ’60, και οι χώροι θα είναι ενιαίοι. Εκεί μπορούν να φιλοξενηθούν παραστάσεις χορού, θεατρικά αναλόγια, ψηφιακή βιβλιοθήκη, προβολή ντοκιμαντέρ και εικαστικές εκθέσεις με αντικείμενα χωρίς μεγάλο βάρος. Στο ρουφ γκάρτνεν, με τη μοναδική θέα, θα λειτουργεί ένα εστιατόριο. Το έργο δημοπρατήθηκε τον Απρίλιο του 2013 με προϋπολογισμό 14,2 εκατομμύρια ευρώ. Στις 24 Ιουλίου του 2013 υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου, την τεχνική εταιρεία ΕΤΒΟ.

Το διατηρητέο (από το 1991) κτίριο, ενδιαφέρον δείγμα της αρχιτεκτονικής αρ νουβό του πρώτου τετάρτου του 20ού αιώνα, έχει εξαγοραστεί από το 1997 από το τότε ΥΠΠΟ. Με υπουργική απόφαση του 2008 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη για την αποκατάστασή του. Ωστόσο, έπειτα από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τον Ιανουάριο του 2012 κρίθηκε αναγκαία η τροποποίησή της και η διόρθωση σοβαρών αστοχιών. Ανάμεσα στα νέα στοιχεία είναι και ημικατεστραμμένος δομόλιθος με εγχάρακτη επιγραφή του αρχιτέκτονα Σωτήρη Μαγιάση.

Στα μέσα Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης των όψεων του κτιρίου. Σύντομα ξεκινούν οι εργασίες αποκατάστασης του γύψινου τραβηχτού διακόσμου, που προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου. Τότε θα αποκαλυφθεί η πρόσοψη του κτιρίου. Για λόγους ασφαλείας θα παραμείνει στο έργο η περίφραξη προστασίας μέχρι την τελική περαίωσή του.

Πηγή: michanikos-online.gr

Leave A Comment