Πειραιάς: Υπεγράφη και ξεκινά το μεγάλο έργο αποκατάστασης του Χατζηκυριάκειου Ορφανοτροφείου Ένα πολύ μεγάλο έργο για τον Πειραιά

72e6e6f328daf1b7d0822aeb617eb869_LΟλοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία για το έργο «Αποκατάσταση και εκσυγχρονισμός λειτουργίας κεντρικού κτιρίου του Ορφανοτροφείου Θηλέων Ι. και Μ. Χατζηκυριακού (Χατζηκυριακείου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας)».

Η δημοπράτηση του έργου έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου 2014 ενώ Φορέας Υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Αττικής — Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά. Ανάδοχος των έργων ανακηρύχθηκε η εταιρεία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ με έκπτωση 55,36%.To έργο συγχρηματοδοτελιται από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2007-2013» – Άξονας Προτεραιότητας «2-Αειφόρος ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής».

Το αρχικό κόστος των έργων έχει υπολογιστεί σε 17,2 εκ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) ενώ σύμφωνα με τη διακηρυξη της σύμβασης είναι 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης που έγινε στις 6 Φεβρουαρίου 2015. Υπολογιστικά το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου του 2016.

Εξαιτίας εκτεταμένων ζημιών το κτήριο έχει παραμείνει κλειστό για 16 χρόνια. Με την εκκένωση του κτιρίου, το οικοτροφείο, οι διοικητικές υπηρεσίες και το σχολείο, που λειτουργούσαν, μετεγκαταστάθηκαν σε καταυλισμούς λυόμενων σπιτιών στον περιβάλλοντα χώρο. Να σημειωθεί ότι το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας είναι από τα παλαιότερα στην Ελλάδα.

Ιδρύθηκε το 1889 από τον Ιωάννη Χατζηκυριακό και τη σύζυγό του, Μαριγώ, με σκοπό την περίθαλψη ορφανών και άπορων κοριτσιών. Φιλοξενεί κορίτσια από 6 ετών προερχόμενα από οικογένειες με σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, προσφέροντας εκτός από στέγη, φροντίδα και συναισθηματική υποστήριξη, εξαιρετικές εκπαιδευτικές δυνατότητες και τα απαραίτητα εφόδια για την πρόοδό τους ως ενήλικες σε μια σύγχρονη κοινωνία.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΈΡΓΟΥ
Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά σε εργασίες αποκατάστασης, αναδιαρρύθμισης και εκσυγχρονισμού του νεοκλασικού διατηρητέου κτιρίου που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περιβάλλεται από τις οδούς Κλεισόβης, Οικονόμου, Μ. Χατζηκυριακού και Ι. Χατζηκυριακού στον Πειραιά και είναι ιδιοκτησία του Χατζηκυριάκειου Ιδρύματος Παιδικής Προστασίας. Το κτήριο διέκοψε την λειτουργία του μετά τις ζημιές που υπέστη στον σεισμό του 1999.

Το διατηρητέο διώροφο κτήριο με υπόγειο και προσθήκη επί πλέον παταριού συνολικής επιφάνειας ορόφων 5 448,43 τμ θα παραδοθεί με ολοκληρωμένες τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του.

Περιλαμβάνονται οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες για την στατική αποκατάσταση και αντισεισμική θωράκιση του φέροντα οργανισμού από λιθοδομή καθώς και την ανακαίνιση του σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας παρόμοιων ιδρυμάτων με την δημιουργία νέων χώρων για την περίθαλψη περισσοτέρων παιδιών, τον εκσυγχρονισμό των χώρων διαβίωσης των παιδιών και την δημιουργία χώρων καλλιτεχνικών δράσεων και εκδηλώσεων.

Ειδικότερα περιλαμβάνονται:
Α) Αρχιτεκτονικές εργασίες
— Γενικές καθαιρέσεις επιχρισμάτων, κουφωμάτων, ποδιών, δαπέδων.
— Κατασκευή νέων επιχρισμάτων και τραβηχτών επιχρισμάτων όψεως.
— Κατασκευή νέων εσωτερικών τοίχων και προσθήκη παταριού κάτω από την στέγη.
— Αντικατάσταση ξύλινων κουφωμάτων, μαρμάρινων ποδιών.
— Κατασκευή νέων επιστρώσεων δαπέδων, ψευδοροφών, κιγκλιδωμάτων.
— Συνέχιση των τριών μαρμάρινων κλιμακοστασίων μέχρι το επίπεδο του παταριού.
— Μόνωση δωμάτων και στέγης, επικεράμωση, χρωματισμοί.

Β) Εργασίες ενίσχυσης της φέρουσας τοιχοποιίας
— Εκσκαφή και ενίσχυση θεμελίων με περίδεση των τοίχων θεμελίωσης και κατασκευή χαλινών.
— Βαθύ αρμολόγημα, τσιμεντενέσεις και εκτοξευόμενο σκυρόδεμα.
— Ολική καθαίρεση των δαπέδων των ορόφων και κατασκευή νέων σύμμεικτων πλακών επί μεταλλικών φορέων.
— Κατασκευή μεταλλικού φέροντα οργανισμού παταριού.
— Καθαίρεση της υπάρχουσας ξύλινης στέγης και ανακατασκευή νέας ίδιας μορφής.

Γ) Ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες
— Αποξηλώσεις – καθαιρέσεις παλαιών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
— Εγκατάσταση ανελκυστήρα προσώπων που να ικανοποιεί και άτομα ειδικών κινητικών αναγκών.
— Εγκατάσταση 2 αναβατορίων.
— Νέες εγκαταστάσεις υδρεύσεως – αποχετεύσεως – κλιματισμού – θερμάνσεως – ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων ισχυρών – ασθενών και δικτύου γειώσεων και αντικεραυνικής προστασίας.
— Εξοπλισμός χώρων υγιεινής, φωτισμού κλπ.
— Δημιουργία υποσταθμού μέσης τάσεως.

Πηγή: www.ypodomes.com

Leave A Comment