Νέα οικολογική μέθοδος προστασίας από ακτίνες Χ χωρίς μόλυβδο

Βασικές αρχές δομικών υλικών προστασίας από ακτίνες Χ

Οι κανόνες για την κατασκευή δομικών στοιχείων προστασίας από ακτινοβολία (πρωτεύουσα και δευτερεύουσα ακτινοβολία) περιγράφονται στο πρότυπο DIN 6812:2002. Όλα τα δομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία από ακτίνες Χ βασίζονται στο σχέδιο ακτινολογικής προστασίας το οποίο συντάσσεται από τον παραγωγό του ακτινολογικού εξοπλισμού. Το πάχος της απαιτούμενης προστασίας εξαρτάται από την τάση της γεννήτριας των ακτίνων που χρησιμοποιείται ανάλογα με την ιατρική εφαρμογή. Όσο μεγαλύτερη είναι η τάση, τόσο μεγαλύτερο πάχος μολύβδου απαιτείται. Για χρήση άλλων υλικών πέραν του μολύβδου, το αποτέλεσμα της προστασίας καθορίζεται από την ισοδυναμία τους με μόλυβδο. Η ισοδυναμία μολύβδου ενός υλικού καθορίζει το πάχος του μολύβδου που εξασφαλίζει αντίστοιχη προστασία. Τα στοιχεία ισοδυναμίας μολύβδου διαφόρων υλικών δίνονται στον πίνακα 16 του προτύπου DIN 6812. Βαριές κατασκευές από σκυρόδεμα που κατασκευάζονταν παλαιότερα για την προστασία από ακτίνες Χ σε νοσοκομεία και ιατρεία τώρα μπορούν εύκολα, οικονομικά και αποτελεσματικά να αντικατασταθούν από τα συστήματα ακτινοπροστασίας της Knauf. Ωστόσο, εξαιτίας του βάρους τους, οι γυψοσανίδες με επένδυση φύλλου μολύβδου τοποθετούνται δύσκολα, ενώ απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή τους για την αποφυγή αστοχιών που μπορεί να οδηγήσουν σε ελλιπή προστασία από την ακτινοβολία.

Νέες γυψοσανίδες ακτινοπροστασίας Knauf Safeboard με βάριο

Οι γυψοσανίδες Knauf Safeboard με βάριο (χωρίς μόλυβδο) δημιουργήθηκαν ακριβώς για να εξαλλείψουν τις παραπάνω αδυναμίες των συμβατικών συστημάτων δόμησης προστασίας από ακτίνες Χ. Μαζί με το υλικό αρμολόγησης Safeboard Filler, οι γυψοσανίδες Knauf Safeboard τοποθετούνται όμοια με τις κοινές γυψοσανίδες και ταυτόχρονα προσφέρουν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά ηχομόνωσης και πυροπροστασίας που προσφέρουν οι συμβατικές κατασκευές με γυψοσανίδες.

Οι Knauf Safeboard είναι πυράντοχες γυψοσανίδες τύπου DF κατά το πρότυπο EN 520, πάχους 12,5mm, και διαστάσεων 625x2500mm, με την πρόσθετη ιδιότητα της προστασίας από ακτίνες Χ. Ο γυψοπυρήνας των Knauf Safeboard διακρίνεται από τις κοινές γυψοσανίδες από το κίτρινο χρώμα του.

Οι γυψοσανίδες Knauf Safeboard βρίσκουν εφαρμογή σε διαγνωστικά ακτινολογικά κέντρα και χώρους θεραπείας με ακτίνες Χ χαμηλής έντασης. Η προστασία από την ακτινοβολία επιτυγχάνεται με τη μορφή της σφράγισης του περιμετρικού κελύφους του ακτινολογικού χώρου με υλικά ισοδύναμα της απαίτησης για μόλυβδο.

Πλεονεκτήματα

  1. Οικονομικότερη επιλογή προστασίας από ακτίνες Χ  έως και 30% σε σχέση με την προστασία μολύβδου.
  2. Χαμηλότερο βάρος συγκριτικά των γυψοσανίδων με μόλυβδο.
  3. Πιστοποιημάνα πυράντοχη κατασκευή.
  4. Εξαιρετική ηχομόνωση λόγω μεγαλύτερου ειδικού βάρους σε σχέση με τις κοινές γυψοσανίδες.
  5. Ευκολότερη επίβλεψη κατασκευής και αποφυγή αστοχιών.
  6. Ευκολότερη αποκομιδή και διαχείριση απορριμάτων εξαιτίας της απουσίας μολύβδου.
  7. Πιστοποιημένη με ISO εφαρμογή ακτινοπροστασίας από την TÜV Nord (09-22-2008).

Οδηγίες τοποθέτησης γυψοσανίδων Knauf Safeboard

Όταν εκτελούνται κατασκευές προστασίας από ακτινοβολία θα πρέπει να εξασφαλιστεί η άψογη και χωρίς διαρροές εφαρμογή. Οι γυψοσανίδες Knauf Safeboard τοποθετούνται όμοια με τα συμβατικά συστήματα ξηράς δόμησης. Προκειμένου να αποφύγουμε το σχηματισμό σκόνης συστήνεται να σπάμε τις γυψοσανίδες (χαράσουμε το χαρτί της γυψοσανίδας με φαλτσέτα και τη σπάμε κατά μήκος της ακμής, κόβουμε το χαρτί επένδυσης της οπίσθιας όψης). Οι κομμένες ακμές πλανίζονται υπό γωνία και ρασπάρονται. Το πάχος των στρώσεων των γυψοσανίδων Knauf  Safeboard εξαρτάται από την απαίτηση ισοδυναμίας μολύβδου, καθώς και από την τάση της γεννήτριας του ακτινολογικού μηχανήματος σύμφωνα με τον παραπάνω πίνακα. Όλοι οι αρμοί των στρώσεων των γυψοσανίδων Knauf Safeboard πρέπει να μετατίθενται, καθώς και οι αρμοί των απέναντι στρώσεων στην περίπτωση των τοίχων.

Για την αρμολόγηση γεμίστε πλήρως όλους τους αρμούς όλων των στρώσεων με Safeboard Filler. Το γέμισμα των αρμών των εσωτερικών στρώσεων είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της απαιτούμενης προστασίας από ακτίνες Χ, την πυροπροστασία, την ηχομόνωση και τη στατική επάρκεια της κατασκευής. Για τη δημιουργία λείου εράσματος μεταξύ των γυψοσανίδων των εξωτερικών στρώσεων και την επίτευξη ποιότητας επιφάνειας Q2 εφαρμόστε Uniflott στη δεύτερη στρώση χρησιμοποιώντας φαρδύτερη σπάτουλα. Καλύψτε με υλικό αρμολόγησης Safeboard Filler τις κεφαλές των βιδών.  Γυαλοχαρτάρετε ελαφρά τις επιφάνειες αφού στεγνώσει το υλικό αρμολόγησης. Αρμολογήστε με τη χρήση της χαρτοταινίας Knauf Kurt.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της Knauf.

Leave A Comment