Σε ξενοδοχείο θα μετατραπεί το πρώην Υπουργείο Παιδείας

prwin-ypourgeio-paideias-300x136Η ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος, εκτός απροόπτου, θα αποκτήσει ένα νέο ξενοδοχείο με τη μετατροπή του κτιρίου που στέγαζε παλιά το υπουργείο Παιδείας επί της οδού Μητροπόλεως.

Ο Όμιλος Ξενοδοχείων Ηλέκτρα αναδείχθηκε πλειοδότης στον διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Εκκλησία της Ελλάδος για την εκμίσθωση του κτιριακού συγκροτήματος που  περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως, Βουλής, Απόλλωνος και Πεντέλης.

Το κτίριο, συνολικά 6 ορόφων, προορίζεται να εκμισθωθεί από τον όμιλο για περίπου 40 χρόνια. Όμως, ο μισθωτής θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει παράταση της μίσθωσης. Ο ξενοδοχειακός όμιλος, που διατηρεί άλλα δύο ξενοδοχεία σε κοντινά σημεία από τη πλατεία Συντάγματος, έχει καταθέσει σχέδιο για τη μετατροπή του κτιρίου σε ξενοδοχειακή μονάδα. Από το διαγωνισμό δίνεται η δυνατότητα στο μισθωτή να ολοκληρώσει τις εργασίες ανακαίνισης του συγκροτήματος το αργότερο σε διάστημα τριών ετών.

Χτισμένο πάνω σε εκκλησία

agia-dynamiΣτο ισόγειο του υπουργείου βρίσκεται βυζαντινή εκκλησία του 16ου αιώνα, ιστορικής αξίας, και έμεινε στο χώρο. Ονομάζεται «Αγία Δύναμις», είναι μονόκλιτος βασιλική με καμάρα και κτίστηκε τον 16ο αιώνα πιθανόν πάνω στα ερείπια του Ναού του ενδοξοτέρου ήρωα της Ελληνικής Μυθολογίας Ηρακλή, γιου του Δία και της Αλκμήνης. Η εκκλησία ήταν γνωστή ως Μετόχι του Ροδακιού, από το όνομα της γειτονιάς της, αλλά και σαν Μεντελίτισσα, από την παραφθορά του ονόματος Πεντέλη σε Μεντέλη.

Η επωνυμία «Αγία Δύναμις» αναφέρεται στην Παναγία ως προστάτιδα των επιτόκων γυναικών, γι’ αυτό και ο εορτασμός του ναού τελείται στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα του Γενεσίου της Θεοτόκου. Κάτω από την Αγία Τράπεζα του ναού υπάρχει μια σκάλα που κατεβαίνει προς τα κάτω. Σε βάθος 15 μέτρων, υπάρχει ένας μεγάλος υπόγειος χώρος, σαν σπηλιά 100 περίπου τετραγωνικών μέτρων, όπου οι μοναχοί κατασκεύαζαν τα πολεμοφόδια. Το χώρο αυτό, στα χρόνια του Αγώνα του 1821, χρησιμοποιούσαν οι καλόγεροι της Μονής, σαν εργαστήριο, όπου κατασκεύαζαν πυρίτιδα, σφαίρες και φυσέκια.

Στη συνέχεια, μετέφεραν τα πυρομαχικά μέσω μιας υπόγειας στοάς που ξεκινά από τον υπόγειο αυτό χώρο και καταλήγει κάπου κοντά στο σημερινό σκοπευτήριο της Καισαριανής. Εκεί τα παραλάμβαναν χωριάτες με μουλάρια και τα μετέφεραν στους Αγωνιστές, ενώ οι καλόγεροι επέστρεφαν στο υπόγειο εργαστήριό τους.
Ο χώρος αυτός κάτω από το ιερό της Αγίας Δύναμης, όπως και η στοά που ξεκινά από αυτόν, δηλώνει την προγενέστερη ύπαρξη υπόγειας ζωής.

Τους τοίχους του κοσμούν παλιές τοιχογραφίες και σκαλισμένες παραστάσεις πουλιών, φύλλων αμπέλου και αγγέλων που κρατούν ρομφαίες. Όλα δείχνουν πως πρόκειται για κάποιον τόπο λατρείας. Μικρές κολώνες, σπασμένες ή γερμένες στο έδαφος, ανάγουν χρονολογικά ακόμη πιο πίσω, στην αρχαιότητα, ίσως στο Ναό του Ηρακλή. Η ύπαρξη αρχαϊκών στοιχείων, άλλωστε, είναι χαρακτηριστικό πολλών ναών της Τουρκοκρατίας, αφού για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνταν ανάγλυφα κομμάτια παλαιοτέρων ναών, αρχαία ή, αργότερα, χριστιανικά. Συγκεκριμένα, η εξωτερική θύρα της Αγίας Δυνάμεως φέρει μαρμάρινο πλαίσιο με χριστιανικά σύμβολα.

Πηγή: www.all4me.gr

Leave A Comment