Έτοιμο το 2015 το «Ακροπόλ Παλάς», αρχίζουν έργα στο Τατόι

34-8-thumb-mediumΤο «γεφύρι της Αρτας», όπως συνηθίσαμε να λέμε το πρώην ξενοδοχείο «Ακροπόλ Παλάς» της οδού Πατησίων, που όλο ανακαινίζεται και πάντα ερείπιο μένει εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια, φαίνεται πως ξεπέρασε την κακοδαιμονία του και θα παραδοθεί έτοιμο προς χρήση στο τέλος του 2015.

Έτσι, τουλάχιστον δήλωσε η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Οι εργασίες που εκτελούνται στο κτήριο προχωρούν με ταχείς ρυθμούς μετά τη δημοπράτηση του έργου (Απρίλιος 2013) και με προϋπολογισμό 14,2 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία αντλούνται από το ΕΣΠΑ.

Το «Ακροπόλ Παλάς», διατηρητέο από το 1991 ως εξαιρετικό δείγμα της αρχιτεκτονικής αρ νουβό του πρώτου τετάρτου του 20ού αιώνα, αγοράστηκε το 1997 από το υπουργείο Πολιτισμού και λόγω μακρόχρονης δικαστικής διαμάχης με την εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο εγκαταλείφθηκε και έμενε σε άθλια κατάσταση. Εν τω μεταξύ, το 2008 εγκρίθηκε η οριστική μελέτη για την αποκατάστασή του, αλλά κατόπιν παρεδόθη στην πυρά από αστέγους που είχαν βρει εκεί καταφύγιο και προσπαθούσαν να ζεσταθούν. Το 2012 κρίθηκε αναγκαία η τροποποίησή της μελέτης και η διόρθωση σοβαρών αστοχιών. Θα αποκατασταθεί και ο μισοκατεστραμμένος δομόλιθος με εγχάρακτη επιγραφή του αρχιτέκτονα του κτηρίου Σωτήρη Μαγιάση.

Το συμβούλιο ενέκρινε την τροποποίηση της οριστικής μελέτης, όπως επίσης την προμελέτη φωτισμού του κτηρίου έτσι ώστε όταν θα παραδοθεί σε χρήση (πολιτιστική, με αίθουσες εκδηλώσεων και υποδοχής επιφανών επισκεπτών της χώρας) να αποτελέσει ένα στολίδι για την περιοχή (γωνία Πατησίων και Αβέρωφ), απέναντι από την Τοσίτσα, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

34-9-thumb-large

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε και η μελέτη αποκατάστασης του Βουτυροκομείου στο Τατόι, την οποία ανέθεσε ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου στο αρχιτεκτονικό γραφείο Altera Pars. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, ο Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων:«Η αναγνώριση αυτή από την επίσημη πολιτεία αποτελεί για όλους εμάς στο Σύλλογο δικαίωση των προσπαθειών μας αλλά και κίνητρο να συνεχίσουμε το έργο μας για την προστασία και την ανάδειξη του πρώην Βασιλικού Κτήματος, βάσει των καλών πρακτικών που κρατούν διεθνώς για ανάλογους ιστορικούς χώρους». Ο ίδιος Σύλλογος και όχι το υπουργείο Πολιτισμού ανέθεσε κι άλλη μελέτη για την αποκατάσταση του Υπασπιστηρίου του Τατοΐου, έργο του αρχιτέκτονα Σάββα Μπούκη, όπως και ενός ακόμη ιστορικού κτηρίου του κτήματος. Το προσεχές διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία επιλογής αρχιτεκτονικού γραφείου για τη μελέτη αποκατάστασης και του ιστορικού ξενοδοχείου «Τατόιον» ενώ προετοιμάζονται άλλες τρεις σημαντικές μελέτες ανάμεσα στις οποίες και αυτή της αποκατάστασης του Ανακτορικού Κήπου. Όλες οι μελέτες δωρίζονται στο ΥΠΠΟΑ.

Πηγή: www.enet.gr

One Comment

  1. Χάρης Ζάννης 06/06/2014 at 11:08 pm - Reply

    Επιτελους σιγα σιγα να δουμε καμια προκοπη.Μπραβο παιδια πολυ ωραιο αρθρο.

Leave A Comment