Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης στη Βίλλα Αμαλία

villa-amaliaΧωρίς τυμπανοκρουσίες και ιδιαίτερη δημοσιότητα ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης των δύο συνεχόμενων κτιρίων που κάποτε στέγασαν το ιστορικό 2ο Γυμνάσιο Αθηνών στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν, γνωστό και ως«βίλα Αμαλία». Η σύμβαση υπογράφτηκε πριν από, σχεδόν, ένα μήνα με ανάδοχο την εργοληπτική εταιρεία «Αττική Δίοδο ΑΤΕ», που κατά τη σχετική δημοπρασία προσέφερε έκπτωση 12%, κατεβάζοντας το κόστος του έργου στα2.644.400 ευρώ, έναντι προϋπολογισμού μελέτης 3.005.000 ευρώ .

Ο εργολάβος έχει τυπικά εγκατασταθεί και οι προθεσμίες τρέχουν, ενώ εκπονεί τη μελέτη αντιστήριξης των όψεων ,
σύμφωνα με τη συμβατική του υποχρέωση. Μέσα στην εβδομάδα θα απομακρύνει τα φράγματα που είχαν κατασκευαστεί στις αυλόπορτες, τις πόρτες και τα κάτω παράθυρα προκειμένου να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες
ανακατάληψης των κτιρίων. Θα ακολουθήσουν ο καθαρισμός της αυλής, το κλάδεμα των αυτοφυών δέντρων και η εγκατάσταση των κοντέινερ και οικοδομικού γερανού . Όλα γίνονται με αστυνομική επιτήρηση ενώ πρόκειται να
ληφθούν μέτρα φύλαξης και ασφάλειας από τον εργολάβο, καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής.

Το οικόπεδο έχει συνολική έκταση 1.540 τ.μ. από τα οποία τα διατηρητέα κτίσματα καλύπτουν 750 τ.μ., με συνολική δομημένη επιφάνεια 2.115 τ.μ. , σε τρεις ορόφους. Το εσωτερικό των κτιρίων θα ανακατασκευαστεί πλήρως, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες. Ιδιαίτερη φροντίδα θα δοθεί στη λεπτομερή αποκατάσταση των ιστορικών όψεων του κτιριακού συγκροτήματος, αλλά και στη διαμόρφωση του μεγάλου ακάλυπτου χώρου των 790 τ.μ. Προγραμματίζεται ενοποίηση των δύο κτιρίων εσωτερικά και στις τρεις στάθμες, εσωτερική διαρρύθμιση, η οποία ακολουθεί πιστά τις όψεις του κτιρίου, αποκατάσταση των διακοσμητικών στοιχείων των όψεων και ανακατασκευή του κεντρικού κλιμακοστασίου στην αρχική του μορφή.

Στο ανακατασκευασμένο διατηρητέο κτίριο προβλέπεται να εγκατασταθεί το 67ο Γενικό Λύκειο της Αθήνας,
δωδεκαθέσιο, με πολλές πρόσθετες αίθουσες για ειδικά μαθήματα και λειτουργίες. Η συμβατική προθεσμία είναι
15 μήνες, και εκτός απρόοπτου το έργο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιουλίου του 2015,έτσι ώστε το αναγεννημένο σχολικό συγκρότημα να τεθεί σε λειτουργία στη μεθεπόμενη σχολική χρονιά.
Το έργο χρηματοδοτείται 100% από πόρους του ΕΣΠΑ.

Πηγή: www.all4me.gr

Leave A Comment