Παθητικά Κτίρια: Ένα μοντέλο για να ζεις τον 21ο αιώνα

Στις 29 Μαρτίου 2012 ιδρύθηκε στην Αθήνα το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, που έχει ως στόχο να προωθήσει στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου το πρότυπο του παθητικού κτιρίου (PassivHaus).

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες της μηχανικής, της νομικής και της επικοινωνίας που απαρτίζουν το Ινστιτούτο, πρόκειται για “μια ιδέα που ξεκίνησε από τη Βόρεια Ευρώπη τη δεκαετία του 80, και που μπορεί αποδεδειγμένα να συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτιρίων στον Ελλαδικό χώρο”.

Το Ινστιτούτο όρισε ως άμεσες προτεραιότητες τη διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, την ανάπτυξη σεμιναρίων για μηχανικούς που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με το πρότυπο PassivHaus, την μεταφορά τεχνογνωσίας για την παραγωγή παθητικών συστημάτων στην Ελλάδα.

Επιπλέον στόχος είναι η υποστήριξη κάθε προσπάθειας υλοποίησης νέου ή υφιστάμενου κτιρίου, σύμφωνα με το πρότυπο PassivHaus στον Ελλαδικό χώρο και η υποστήριξη της πιστοποίησης του.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προεγγράφονται στο www.eipak.org.

Πηγή: greenbusiness.gr

Leave A Comment