Σε Δομική Κρήτης-ΑΤΕΣΕ έργο ΣΔΙΤ 58 εκατ.

αρχείο λήψηςΥπεγράφη την Παρασκευή η σύμβαση, ύψους 58 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή και 25ετή συντήρηση 14 σχολείων στην Αττική μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) από την κοινοπραξία Δομική Κρήτης – ΑΤΕΣΕ.

Για την ακρίβεια υπεγράφη σειρά συμβάσεων, καθώς στη χρηματοδότηση του έργου συμμετέχει, για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια αποχής από την άμεση «αιμοδοσία» έργων στην Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Σύμφωνα με στελέχη της κατασκευαστικής αγοράς η επιστροφή της ΕΤΕπ στο project finance αποτελεί εξέλιξη – σταθμό για την αγορά, καθώς η ίδια τράπεζα θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση και του επόμενου ΣΔΙΤ για σχολεία (12 σχολικές μονάδες με ανάδοχο την J&P ΑΒΑΞ) που θα υπογραφεί πιθανώς εντός του Μαϊου.

Σημειώνεται πως η ΕΤΕπ απείχε από τη χρηματοδότηση έργων στην Ελλάδα από το 2009 όταν συμμετείχε στο έργο ΣΔΙΤ για την κατασκευή πυροσβεστικών σταθμών. Δύο χρόνια νωρίτερα η διοίκηση της τράπεζας είχε αποφασίσει να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της Ολυμπίας Οδού και του οδικού άξονα Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα. Από τότε η τράπεζα δεν είχε εμπλακεί σε άλλη συμφωνία project finance και όταν επανενεργοποιήθηκε στη χώρα μας ασχολήθηκε με δάνεια. Συνεπώς η επιστροφή της στην άμεση χρηματοδότηση έργων θεωρείται κομβικής σημασίας ενόψει και του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και σειράς ΣΔΙΤ που εκκρεμούν.

Για να προχωρήσουν τα συγκεκριμένα έργα, όπως και κάποια άλλα από τα ΣΔΙΤ που θα υπογραφούν το επόμενο διάστημα, το υπουργείο Ανάπτυξης και η Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ προσπάθησαν επί μήνες να εξασφαλίσουν και μια άλλη ευρωπαϊκή πρωτιά. Στην αγορά κατασκευών τονίζουν πως απαιτήθηκε μια σημαντική απόφαση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η DG Comp. ενέκρινε τη συμμετοχή του κοινοτικού ταμείου Jessica στη χρηματοδότηση έργων ΣΔΙΤ με αφορμή το έργο κατασκευής 14 σχολικών μονάδων στην Αττική.

Οι ελληνικές τράπεζες αδυνατούσαν να χρηματοδοτήσουν το έργο εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων ρευστότητας με αποτέλεσμα σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ όπως τα σχολεία και οι μονάδες απορριμμάτων να υπάρχουν ανάδοχοι, αλλά να μην υπογράφονται συμβάσεις. Ετσι στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης πέτυχαν έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μια ευρωπαϊκή πρωτιά: την κάλυψη της συμμετοχής των τραπεζών μέσω του Jessica, με ταυτόχρονη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Οι υπηρεσίες της DG Comp. αναφέρουν στην απόφασή τους, που εκδόθηκε προ εβδομάδων, πως η συμμετοχή του ταμείου Jessica στη χρηματοδότηση των ΣΔΙΤ για τα 14 σχολεία δεν αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση. Στο πολυσέλιδο κείμενο της Κομισιόν γίνεται εκτενής αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες στην παροχή δανείων, αλλά και στο γεγονός πως ορισμένες εξ’ αυτών αποσύρθηκαν από τη συμμετοχή τους σε ΣΔΙΤ λόγω των γνωστών προβλημάτων ρευστότητας. Ταυτόχρονα, όμως, επισημαίνουν πως τα κεφάλαια που βάζει το Jessica δεν είναι «δανεικά και αγύριστα», αλλά είναι δάνειο με συγκεκριμένους όρους αποπληρωμής από τον ανάδοχο του έργου και συγκεκριμένες εγγυήσεις.

Στην απόφαση της Κομισιόν αναφέρεται πως οι εμπορικές τράπεζες παραμένουν στο έργο, όπως θα παραμείνουν και στα υπόλοιπα ΣΔΙΤ αφού σκοπός του ΥΠΑΝ δεν ήταν να τις αντικαταστήσει, αλλά να στηρίξει τη συμμετοχή τους. Γι’ αυτό, εκτός από την ΕΤΕπ και το Jessica (μέσω Εθνικής Τράπεζας), που καταβάλλουν από 19,37 εκατ. ευρώ έκαστος, στη χρηματοδότηση του έργου για τα 14 σχολεία συμμετέχει και ο ανάδοχος με 9,62 εκατ. ίδια κεφάλαια και η Alpha Bank η οποία στην ουσία θα καλύψει (με 9,7 εκατ. ευρώ) την επιστροφή ΦΠΑ από το δημόσιο προς τον ανάδοχο.
Η ανακοίνωση του ΥΠΑΝ

Από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανακοινώνεται ότι υπογράφηκε η σύμβαση Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) για το έργο κατασκευής 14 δημόσιων σχολείων σε 7 δήμους της Αττικής.

Ειδικότερα θα κατασκευαστούν: δύο (2) σχολεία στο Δήμο Αθηναίων , ένα (1) σχολείο στο δήμο Ιλίου, ένα (1) σχολείο στο Δήμο Περιστερίου, δύο (2) σχολεία στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας , τέσσερα (4) σχολεία στο Δήμο Κρωπίας, δύο (2) σχολεία στο Δήμο Παλλήνης-Γέρακα και δύο (2) σχολεία στο Δήμο Πεντέλης.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το πρώτο έργο ΣΔΙΤ στην Ευρωπαϊκή Ένωση που χρηματοδοτείται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica. Η συνολική χρηματοδότηση για το έργο είναι 58 εκ. ευρώ, με τραπεζικούς χρηματοδότες την ΕΤΕπ, την Εθνική Τράπεζα (Jessica) και την Alpha Bank.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και τεχνική διαχείριση 14 δημόσιων σχολείων στην Αττική για περίοδο 27 ετών. Ο ανάδοχος θα χρηματοδοτήσει και θα κατασκευάσει εντός 2 ετών, έως τον Απρίλιο του 2016, το σύνολο των σχολικών υποδομών και θα παραμένει υπεύθυνος για την συντήρηση και τεχνική διαχείρισή τους. Επίσης, θα πραγματοποιήσει και επιπλέον επενδύσεις συντήρησης κατά τη διάρκεια της σύμβασης.
Η επένδυση θα αποπληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο μετά το πέρας της κατασκευής, την περίοδο λειτουργίας του έργου, στη βάση ενός λεπτομερούς μηχανισμού ελέγχου της καλής ποιότητας και λειτουργίας των υποδομών, εξασφαλίζοντας ποιοτικές υποδομές προς τους πολίτες και το δημόσιο καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής του έργου.

Πηγή : www.euro2day.gr

By | 2014-04-18T17:45:15+02:00 April 17th, 2014|Categories: Γενικά|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment