«Ξεμπλοκάρουν» τα έργα στον Φαληρικό όρμο

Με εντολή του πρωθυπουργού ξεμπλοκάρουν τα έργα στον Φαληρικό όρμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς να προχωρήσουν το συντομότερο τα φιλόδοξα σχέδια ανάπλασης του φαληρικού όρμο, τα οποία είχαν «βαλτώσει».

Τα έργα, τα οποία αφορούσαν μια περιοχή 750 στρεμμάτων – από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ) στην εκβολή του Κηφισού ως και το Κλειστό Γυμναστήριο Τάε Κβον Ντο – δεν κατάφεραν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Το απαραίτητο Προεδρικό Διάταγμα εκδόθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, τον περασμένο Δεκέμβριο, με συνέπεια να είναι αδύνατη η ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Κι αυτό παρότι οι μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης είχαν παραδοθεί πριν από ενάμισι χρόνο. Όσο για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων; Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Στη πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιάννη Μανιάτη, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και να προχωρήσει η ανάπλαση της περιοχής, συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός και οι Γενικοί Γραμματείς Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Αλεξιάδης, Δημοσίων Έργων κ. Στράτος Σιμόπουλος, Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γιαννούσης και Τουριστικών Υποδομών κ. Γιάννης Πυργιώτης.
Ο κ. Μανιάτης βρίσκεται ήδη σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Υποδομών κ. κ. Κωστή Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ώστε να ενταχθούν τα έργα ανάπλασης του Φαληρικού όρμου στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014 – 2020.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τρία έργα:

Το πρώτο θα έχει προϋπολογισμό 170 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τα συγκοινωνιακά και αντιπλημμυρικά έργα.

Το δεύτερο, με προϋπολογισμό 175 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαμόρφωση μιας έκτασης 530 στρεμμάτων σε μητροπολιτικό πάρκο, καθώς και την κατασκευή τριών υπόγειων χώρων στάθμευσης.

Για το τρίτο προβλέπονται 17 εκατ. ευρώ για την κατασκευή των λιμενικών έργων και των προβλητών περιπάτου, τη διαμόρφωση της τεχνητής παραλίας και των νησίδων προστασίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε ένα δεκαπενθήμερο θα έχει προσδιοριστεί το πώς θα προχωρήσουν τα έργα.

Να θυμίσουμε ότι όταν τα σχέδια για τα έργα στο Φάληρο είχαν παρουσιαστεί για πρώτη φορά, τον Ιανουάριο του 2011, η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ είχε δεσμευθεί ότι τον Ιανουάριο του 2013 θα είχε επιλεγεί ανάδοχος για την κατασκευή του έργου.

Η ανάπλαση, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, θα είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015 ώστε το μητροπολιτικό πάρκο των 760 στρεμμάτων να εγκαινιαστεί παράλληλα με το γειτονικό Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» (στον χώρο του παλιού Ιπποδρόμου), το οποίο περιλαμβάνει την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική Σκηνή και ένα μικρό πάρκο συνολικής έκτασης 170 στρεμμάτων. Με την ολοκλήρωσή τους τα δύο έργα θα έδιναν στην Αθήνα έναν πνεύμονα πρασίνου περίπου 1.000 στρεμμάτων.

Ο βασικός σχεδιασμός είχε στηριχθεί σε σχέδια του διάσημου ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, ενώ οι βασικές μελέτες είχαν εκπονηθεί από τις εταιρείες Architecture 3, Παγκάλου Ελλη και Συνεργάτες και Παπαγιάννης Θύμιος και Συνεργάτες με δωρεά 4 εκατ. ευρώ από το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Πηγή: www.michanikos-online.gr

One Comment

  1. Aris 15/02/2017 at 12:21 am - Reply

    test

Leave A Comment