Αντισεισμική δόμηση με συστήματα ξηράς δόμησης σε μεταλλικά κτήρια

demohousewebsiteΟι μεταλλικές κατασκευές έχουν σημαντική θέση στον οικοδομικό χάρτη της χώρας μας και συνδυάζονται ιδανικά με τα συστήματα ξηράς δόμησης που μονώνουν και πυροπροστατεύουν το χαλύβδινο φορέα, ενώ ακολουθούν την ελαστική του συμπεριφορά. Τα συστήματα ξηράς δόμησης είναι ιδανικά για την ολοκλήρωση της εξωτερικής και εσωτερικής δόμησης μεταλλικών κτιρίων, αφού συνδυάζουν τα μοναδικά πλεονεκτήματα του χαλύβδινου σκελετού με αυτά των γυψοσανίδων και των τσιμεντοσανίδων, δηλαδή το χαμηλό βάρος και την αντισεισμικότητα με τις κορυφαίες επιδόσεις σε πυροπροστασία, ηχομόνωση, θερμομόνωση, καθώς επίσης και την ταχύτητα κατασκευής. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντική και η μείωση του συνολικού κόστους κατασκευής.
Στο ερευνητικό πρόγραμμα I-SSB εξετάστηκε η δυναμική συμπεριφορά των συστημάτων ξηράς δόμησης σε συνδυασμό με μεταλλικό φέρων σκελετό κτιρίου και τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν αποκαλυπτικά για τους ερευνητές. Για τους σκοπούς του προγράμματος κατασκευάστηκε ένα πραγματικό κτίριο, στο εργοστάσιο της Knauf στην Αμφιλοχία στο όπου εφαρμόστηκαν συστήματα δόμησης προηγμένης αντισεισμικής τεχνολογίας. Παράλληλα, το ίδιο ακριβώς κτίριο σε μικρότερη κλίμακα κατασκευάστηκε και ελέγχθηκε στη σεισμική τράπεζα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε διάφορες συνθήκες σεισμικής δραστηριότητας (έως και όπου και ανταποκρίθηκε χωρίς την παραμικρή απώλεια αντοχής ή ζημιάς σε τοίχους, οροφές, δάπεδο και σκελετό.

Δείτε το video  της δοκιμής του αντισεισμικού κτιρίου στη σεισμική τράπεζα του ΕΜΠ

Εξωτερικές τοιχοποιίες με τσιμεντοσανίδα
Μετά την ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού τα συστήματα τσιμεντοσανίδων Aquapanel μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως δίνοντας καθαρές και ευέλικτες λύσεις. Οι πιστοποιημένες εξωτερικές τοιχοποιίες ξηράς δόμησης με τσιμεντοσανίδες εξασφαλίζουν τη δραστική μείωση του χρόνου και του περιττού βάρους της κατασκευής, προσφέροντας παράλληλα εξαιρετικές επιδόσεις θερμομόνωσης, ηχμομόνωσης και πυροπροστασίας.
Εσωτερικές τοιχοποιίες με γυψοσανίδα
Οι εσωτερικοί τοίχοι με γυψοσανίδες και μονωτικό υλικό προσφέρουν μοναδική αντισεισμική προστασία. Επιπλέον, ανακουφίζουν το φέροντα οργανισμό απο περιττές φορτίσεις λόγω του χαμηλού τους βάρους. Επίσης, μειώνουν δραστικά το χρόνο κατασκευής ολόκληρου του κτιρίου και δίνουν μοναδική αισθητική στο χώρο λόγω της απαράμιλλης τελικής τους επιφάνειας. Η πυροπροστασία των συστημάτων ξηράς δόμησης μπορεί να φτάσει έως και τις τρείς ώρες.
Εσωτερικές οροφές με γυψοσανίδα
Τα συστήματα οροφών με γυψοσανίδες δίνουν μοναδική σχεδιαστική ευελιξία στο μελετητή αφού μπορούν να εφαρμοστούν σε επίπεδες, κεκλιμένες, καμπυλωτές και θολωτές κατασκευές. Παρέχουν άψογη τελική επιφάνεια και συμβάλουν μοναδικά στη διακόσμηση του χώρου. Παράλληλα δημιουργούν τον απαραίτητο κενό χώρο για τη διέλευση των υδραυλικών, ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και συστημάτων πυρόσβεσης.
Εσωτερικά δάπεδα με ειδικές ινοπλισμένες γυψοσανίδες
Το σύστημα δαπέδου αποτελείται από πλάκες ινοσανίδων που παράγονται με βάση τον ειδικό γύψο GIFAtec προσδίδοντας στο δάπεδο εξαιρετική αντοχή και φέρουσα ικανότητα έως και 600kg/m2. Οι πλάκες δαπέδων μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας στη μεταλλική κατασκευή από χαλύβδινες διατομές με αξονική απόσταση 60cm, προσφέροντας μοναδική λύση για κατασκευή δαπέδων και παταριών ενώ αποτελούν το ιδανικό υπόστρωμα για επικόλληση πλακιδίων, επίστρωση laminate ή μοκέτας. Η ταχύτητα κατασκευής και η απόλυτη επιπεδότητα του δαπέδου είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα του συστήματος. Οι πλάκες είναι άκαυστες κατηγορίας Α1.

Leave A Comment