Τέλος Δεκεμβρίου η Λίστα των Δημόσιων Κτιρίων που Χρήζουν Ενεργειακής Αναβάθμισης

energycertficateΤον ερχόμενο μήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή της λίστας των δημόσιων ακινήτων, από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας, σύμφωνα με την οποία θα προκύψει με μεγαλύτερη σαφήνεια ο αριθμός των κτιρίων που πληρούν τις προδιαγραφές ενεργειακής αναβάθμισης, προκειμένου να αναζωογονηθεί η οικονομία.

Όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Δημητρίου, ειδικός σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού φόρουμ με τίτλο «Στην πορεία για την ανάπτυξη: η ώρα της εξοικονόμησης ενέργειας. Ώριμα κατασκευαστικά και ενεργειακά έργα», ήδη έχει αποσταλεί η πρώτη λίστα στο ΥΠΕΚΑ, με 645 κτίρια για τα οποία προκύπτει με σαφήνεια ότι εμπίπτουν στην οδηγία Ενεργειακής Αναβάθμισης, ενώ αυτή την εποχή μελετάται ένας νέος νόμος ο οποίος θα διευκολύνει τη μίσθωση ακινήτων όπου πρωταρχικό ρόλο θα παίζει η ενεργειακή απόδοση.

Παρουσιάζοντας τις δυνατότητες του κατασκευαστικού κλάδου να αντιμετωπίσει τις ισχυρότατες σήμερα υφεσιακές πιέσεις που τον βαρύνουν, μέσα από μια στροφή προς τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης, ο Αργύρης Περουλάκης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισήμανε στη διάρκεια του φόρουμ, ότι «η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που ήδη διαθέτει προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πολύ υψηλής ανεργίας».

Σύμφωνα με τον κ. Περουλάκη, η εξοικονόμηση ενέργειας έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για τις ενεργειακές της ανάγκες από το εξωτερικό, πραγματοποιώντας πολύ μεγάλες εισαγωγές ενέργειας, ενώ παράλληλα οι διαδικασίες αναβάθμισης των κτιρίων δίδουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το εγχώριο εργατικό δυναμικό, προσφέροντας έτσι λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας που ταλανίζει πρωτίστως την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, μολονότι η αρμόδια Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας έχει αποστείλει στο ΥΠΕΚΑ την πρώτη λίστα με κτίρια του Δημοσίου, τα οποία έχουν τις προδιαγραφές για να ενταχθούν στην κοινοτική οδηγία ενεργειακής αναβάθμισης, ο ειδικός σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας χαρακτηρίζει εκρηκτικές και μπερδεμένες τις παραμέτρους μέσα στις οποίες πρέπει να λειτουργήσει η υπηρεσία.

Μάλιστα, όπως τονίζει, στόχος της Γ.Γ. η οποία ιδρύθηκε μόλις το 2012 είναι να αποτελέσει τον μοναδικό φορέα καταγραφής του συνόλου της δημόσιας περιουσίας, καταφέρνοντας σήμερα να ολοκληρώσει την καταγραφή του 95% της δημόσια περιουσίας, δηλαδή 87.000 ακινήτων, εκ των οποίων τα 71.000 είναι ιδιοκτησίας του υπουργείου Οικονομικών.

Από την μέχρι τώρα καταγραφή, καταρρίπτεται, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, ο μύθος ότι το Δημόσιο έχει μεγάλα κτίρια και πολλά, καθώς από τα 87.000 ακίνητα κτίρια είναι μόνο τα 15.000 και αυτό που ερευνάται είναι πόσα από αυτά είναι πάνω από 500 τ.μ προκειμένου να μπορούν να ενταχθούν στην οδηγία για ενεργειακή αναβάθμιση. Ταυτόχρονα, όπως υπογραμμίζει, έως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή από την οποία θα προκύψουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα κτίρια που έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές για ενεργειακή αναβάθμιση. Ωστόσο, το βασικότερο πρόβλημα για την υλοποίηση των έργων είναι ότι δεν έχει ακόμη ελεγχθεί η πιστότητα των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δοθεί στη Γ.Γ. καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι πληροφορίες δεν είναι σαφείς τόσο για το εμβαδόν του ακινήτου, τη χρήση του ή ακόμη και τη νομική του κατάσταση και φυσικά την ενεργειακή του απόδοση.

Κτιριακός τομέας

Ο κτιριακός τομέας ευθύνεται για πάνω από το 30% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα, λόγω κυρίως των ορυκτών καυσίμων για τη θέρμανση ειδικά στις μεγάλες αστικές περιοχές, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Κασσελάς, γενικός γραμματέας ΠΕΔΜΕΔΕ (Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Έργων).

Ο κ. Κασσελάς αναφέρθηκε στα βήματα που πρέπει να γίνουν για την επίτευξη του εθνικού μας στόχου που αφορά στην υποχρέωση ανακαίνισης ετησίως του 3% των δημοσίων κτιρίων. Όπως τόνισε, απαιτείται ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, ενεργοποίηση, της δημόσιας αρχής – συγκεκριμένης υπηρεσίας που θα ασχολείται κατ΄εξοχήν με αυτό το αντικείμενο και δημοπράτηση των έργων που θα προκύψουν με δημόσιους διαγωνισμούς.

Στο θέμα της χρηματοδότησης ο Ευάγγελος Κασσελάς τόνισε ότι ο προϋπολογισμός δεν αφήνει αισιοδοξία ότι κάποια έργα ενεργειακής αναβάθμισης θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και τα προγράμματα ΕΣΠΑ δεν μπορούν να αποτελέσουν επιλογή, αφού το ζητούμενο δεν είναι απλώς η ένταξη αυτών των έργων σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο εις βάρος κάποιων άλλων έργων, αλλά η δυνατότητα χρηματοδότησης όσο περισσότερων δημοσίων έργων γίνεται με στόχο την κινητοποίηση της εθνικής οικονομίας.

Ετσι, μένει το σύστημα παραχώρησης μέσω του οποίου θα προκύψουν περισσότερα έργα, τα οποία πρέπει να δημοπρατηθούν σε μικρά μεγέθη (π.χ. των 2 εκατ. ευρώ) ώστε η ανάληψή τους να γίνεται από μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις.

Επίσπευση διαδικασιών

Το βασικότερο όμως όλων, υπογράμμισε ο κ. Κασσελάς, είναι «να γίνει αντιληπτό η αναγκαιότητα επίσπευσης της υλοποίησης του όλου προγράμματος και η ενεργοποίηση της Ειδικής Υπηρεσίας Κτιριακών Εργων, που εξάλλου ήταν και πρόταση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Σιμόπουλου, από το καλοκαίρι, ώστε να υπάρξει και ενεργά η αρμόδια δημόσια αρχή που θα εξασφαλίσει τη διαφάνεια της διαδικασίας με τρόπο θεσμικό και θα προχωρήσει στον καθορισμό του πλαισίου ώστε να ξεκινήσει η δημοπράτηση των έργων αυτών».

Στο σημείο αυτό ο γενικός γραμματέας της ΠΕΔΜΕΔΕ υπερθεμάτισε τονίζοντας την ανάγκη όλο το εγχείρημα να τεθεί υπό μία σκέπη, που δεν μπορεί να είναι άλλη από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων, όπως παλαιότερα λειτουργούσε το υπουργείο Δημοσίων Έργων και έτσι η Ελλάδα απέκτησε σοβαρές υποδομές και δίκτυα.

Πηγή : www.energia.gr

Leave A Comment