Κληρώνει 25 Νοεμβρίου η παραχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης

asterasΚληρώνει την προσεχή Δευτέρα 25 Νοεμβρίου για την παραχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης και σύμφωνα με τις πληροφορίες στην τελική ευθεία για να υποβάλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές βρίσκονται και οι 13 επενδυτές που είχαν περάσει στη β΄ φάση του διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κανένας από τους 13 μνηστήρες του Αστέρα δεν έχει δώσει δείγματα ότι δεν θα συμμετάσχει στην τελική φάση του διαγωνισμού, γεγονός που δημιουργεί -έστω και συγκρατημένα- προσδοκίες για την επίτευξη υψηλού τιμήματος.

Πόσο μάλλον όταν η έκταση του Αστέρα (συνολικής επιφάνειας 308 περίπου στρεμμάτων) όπου ο νέος επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει σημαντικό αριθμό πολυτελών κατοικιών, μαζί φυσικά με το Ελληνικό θεωρούνται και δικαίως τα «φιλέτα» του προγράμματος αξιοποίησης των ελληνικών ακινήτων.

Αν και από τον περασμένο Μάιο οπότε και ο διαγωνισμός εισήλθε στη βʼ φάση, τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και το ΤΑΙΠΕΔ που «τρέχουν» το έργο, δεν ανακοίνωσαν ποτέ τα ονόματα των 13 επενδυτών, σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για επτά ξένους ομίλους και έξι ελληνικών συμφερόντων.
Το Who is who των μνηστήρων

Στους επτά ξένους, συγκαταλέγονται η τουρκική Dogus που έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία με τη Lamda Development, το αμερικανικό hegde fund Βaupost, που έχει «κτίσει» συμμετοχή 5,19% στον ΟΠΑΠ, το επίσης αμερικανικό fund Colony Capital που διαχειρίζεται επενδύσεις σε ακίνητα άνω των 50 δισ. δολαρίων, η καναδική ΙCI, η ρωσική Strategic Initiative, η οποία το Νοέμβριο του 2012 εξαγόρασε τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, και ο κινεζικός όμιλος Fosun, γνωστός από τη συνεργασία του με τον όμιλο Κουτσολιούτσου και τη Folli Follie.

Τα έξι ελληνικών συμφερόντων σχήματα είναι η Lamda Development που συμμετέχει πλέον στη συντριπτική πλειοψηφία των διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ για ακίνητα και τουρισμό, η Dolphin Capital συμφερόντων Μίλτου Καμπουρίδη που λειτουργεί το Porto Heli Collections στο Πόρτο Χέλι, η ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου που έχει το Costa Navarino στη Μεσσηνία, ο όμιλος Γ. Προκοπίου με μεγάλη παρουσία στον χώρο του real estate, η Chartworld του εφοπλιστή Λ. Κολλάκη, και τέλος από τον κλάδο των κατασκευών η J&P.

Το βάρος στις πολυτελείς κατοικίες

Κλειδί για το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον θεωρείται η δυνατότητα που παρέχεται από το ΕΣΧΑΔΑ στον νικητή του διαγωνισμού, πλάι στις ξενοδοχειακές μονάδες (υφιστάμενες ή και νέες) να κατασκευάσει πολυτελείς κατοικίες ή διαμερίσματα, με υποστηρικτικές χρήσεις.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ «αίρεται η δέσμευση της αποκλειστικής λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων εντός του ακινήτου, και ειδικότερα των τριών υφιστάμενων», δηλαδή των Αrion Resort and Spa, και Τhe Westin Hotel Athens, καθώς και του πρώην Aphrodite Hotel.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα ακόμη και να κατεδαφίσει κάποια υφιστάμενη ξενοδοχειακή μονάδα, προκειμένου να κατασκευάσει πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες.

Ειδικότερα το ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει πως τα 33.500 τ.μ. από τα 56.700 τ.μ. της συνολικής έκτασης στο Μικρό Καβούρι, μπορούν να καλύπτονται από χρήσεις που συνδέονται με πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες. Για το λόγο αυτό, οι χρήσεις γης στην περιοχή μεταβλήθηκαν σε ζώνη τουρισμού – αναψυχής, αλλά διατηρήθηκε ο συντελεστής δόμησης στο 0,20 και το ποσοστό κάλυψης στο 10%.

Σε κάθε περίπτωση, το ΕΣΧΑΔΑ επιβάλλει τη λειτουργία μιας τουριστικής μονάδας, επιφάνειας τουλάχιστον 17.000 τ.μ. και δυναμικότητας 265 κλινών. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει πως σε περισσότερο από το 50% της έκτασης (στα 160 στρέμματα από το σύνολο των 308 στρεμμάτων) δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση και δόμηση.

Επίσης, η ίδια μελέτη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικής ένταξης της γειτονικής έκτασης που διαθέτει η Εκκλησία στη ζώνη τουρισμού – αναψυχής που θα αναπτυχθεί στο Μικρό Καβούρι. Πρόκειται για την έκταση που σήμερα φιλοξενεί το εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο που ιδρύθηκε το 1920.

Η «προίκα» του Αστέρα

Από την έκταση των 308 στρεμμάτων όπου αναπτύσσεται ο Αστέρας Βουλιαγμένης, τα 192 στρέμματα ανήκουν στην «Αστήρ Παλάς» και τα 115,6 στρέμματα στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στα 192 στρέμματα αναπτύσσεται το «Αrion Resort and Spa» με 123 δωμάτια, 58 bungalows, και συνεδριακό κέντρο, και το οποίο ανακαινίστηκε το 2004. Στην ίδια επίσης έκταση βρίσκεται το «Τhe Westin Hotel Athens» με 162 δωμάτια, χώρους εστίασης, και συνεδριακό κέντρο, και το οποίο επίσης ανακαινίστηκε το 2004.

Τέλος το γειτονικό ακίνητο (115,67 στρεμμάτων), ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ (η Εθνική Τράπεζα έχει το δικαίωμα επικαρπίας και η «Αστήρ Παλάς» μισθώνει το ακίνητο κατόπιν συμφωνίας ισχύος 30 ετών, έως το 2029), περιλαμβάνει το πρώην Aphrodite Hotel, με συνολική επιφάνεια 20.027 τ.μ. και αναξιοποίητη έκταση. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο αυτήν τη στιγμή δε λειτουργεί και χρήζει εκτεταμένης ανακαίνισης. Στο παρελθόν αριθμούσε συνολικά 165 δωμάτια.

Παράλληλα, ο ανάοδοχος θα αποκτήσει τη χρήση της παραλίας και της μαρίνας Βουλιαγμένης. Η «Αστήρ Παλάς έχει τα δικαιώματα χρήσης της παραλίας του Αστέρα (ως το 2022) και της μαρίνας για περίοδο 40 ετών (από τον Οκτώβριο του 2012).

Τέλος, με βάση τη συμφωνία Εθνικής – ΤΑΙΠΕΔ, η τράπεζα θα λάβει το 80% των συνολικών εσόδων από τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, και το ΤΑΙΠΕΔ το 20%.

Πηγή : michanikos-online.gr

By | 2013-11-22T15:26:03+02:00 November 22nd, 2013|Categories: Αρχιτεκτονική, Γενικά|Tags: , |0 Comments

Leave A Comment