Αρμολόγηση γυψοσανίδων

armos1Η αρμολόγηση και το φινίρισμα είναι αποφασιστικοί παράγοντες στην αξιολόγηση της ποιότητας του δομικού στοιχείου και ιδιαίτερα της τελικής του επιφάνειας. Τα συστήματα αρμολόγησης Knauf είναι ειδικά εξελιγμένα και βασίζονται στην διαμόρφωση των άκρων των γυψοσανίδων και στην ποιότητα του υλικού αρμολόγησης. Η αρμολόγηση με υλικά Knauf σύμφωνα με τις προδιαγραφές διασφαλίζει κατασκευή υψηλής αντοχής και επιφάνεια κορυφαίας επιπεδότητας.

Προετοιμασία πριν την αρμολόγηση
Πριν την αρμολόγηση οι γυψοσανίδες πρέπει να ελέγχονται αν είναι σταθερά βιδωμένες και οι κεφαλές των βιδών να μη προεξέχουν. Εκδορές, μικρές τρύπες και ρωγμές πρέπει να επιδιορθώνονται με Knauf-Fugenfüller ή Uniflott. Τα κατά πλάτος κομμένα άκρα των γυψοσανίδων δεν περικλείονται από χαρτί και πρέπει πριν το στοκάρισμα να πλανίζονται υπό γωνία 45° μοιρών κατά τα 2/3 του πάχους της γυ-ψοσανίδας και η ακμή του κομμένου χαρτιού από την εμφανή πλευρά να γυαλοχαρ-τίζεται. Οι αρμοί πρέπει να ξεσκονίζονται και αν είναι δυνατόν να ασταρώνονται.
Η αρμολόγηση πρέπει να γίνεται όταν δεν αναμένονται πλέον συστολές ή διαστολές των γυψοσανίδων λόγω μεταβολών της σχετικής υγρασίας ή θερμοκρασίας στο χώρο τοποθέτησης και πρέπει να αποφεύγεται η απότομη θέρμανση του χώρου μετά την αρμολόγηση. Η θερμοκρασία του χώρου κατά την διάρκεια της αρμο-λόγησης δεν πρέπει να είναι μικρότερη από 10 °C. Υγρές κατασκευές δαπέδων πρέπει να έχουν περατωθεί διότι η υγρασία εμποδίζει το στέγνωμα και διογκώνει τους αρμούς.

Γενικές οδηγίες στοκαρίσματος
Σε περίπτωση πολλαπλών στρώσεων γυ-ψοσανίδας γεμίζονται απλά οι αρμοί των εσωτερικών στρώσεων ενώ οι αρμοί της τελευταίας στρώσης στοκάρονται κανονικά. Συγκεκριμένα οι αρμοί γεμίζονται και αργότερα ξύνεται το υλικό που προεξέχει. Στο δεύτερο στάδιο εργασίας το υλικό απλώνεται και επιπεδώνεται με μεγάλη σπάτουλα για να δημιουργηθούν λεία περάσματα από γυψοσανίδα σε γυψοσανίδα. Συνιστάται στους αρμούς των κομμένων άκρων της τελευταίας στρώσης να γίνεται στοκάρισμα με χρήση ταινίας αρμού ανεξάρτητα από το υλικό αρμολόγη-σης. Επίσης στοκάρονται τα σημεία εσοχών από τις βίδες στερέωσης. Απαιτείται το στοκάρισμα των βιδών μόνο της τελευταίας στρώσης. Ατέλειες στο τέλος των εργασιών βελτιώνονται με τριβίδι.
Πρέπει να προετοιμάζεται πάντα τόσο υλικό, όσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέσα στο χρόνο εργασιμότητάς του. Υλικό που αρχίζει να πήζει δεν πρέπει να χρησιμοποιείται. Για την εφαρμογή του μπορούν να χρησιμοποιηθούν συνήθης σπάτουλα, βιδοσπάτουλα, ή ορθογώνια σπάτουλα με χερούλι. Τα δοχεία των ετοιμόχρη-στων υλικών δεν πρέπει να παραμένουν για πολύ ώρα ανοιχτά για να μη στεγνώνει το περιεχόμενο. Τα εργαλεία πρέπει να καθαρίζονται και να ξεπλένονται καλά με νερό αμέσως μετά την εργασία. Τα υλικά αρμολόγησης και φινιρίσματος Knauf πρέπει να χρησιμοποιούνται αυτούσια χωρίς να αναμιγνύονται με άλλα υλικά που αλλοιώνουν τις ιδιότητές τους. Η εργασία ολοκληρώνεται ανάλογα με τις απαιτήσεις ποιότητας της τελικής επιφάνειας. Ακόμη και φινιρίσματα όπως Stuko Veneziano ή λούστρο εφαρμόζονται άψογα στις επιφάνειες κατασκευών από γυψοσανίδα.

Πηγή : www.knauf.gr

By | 2013-11-19T19:32:37+02:00 November 19th, 2013|Categories: Γενικά|Tags: |0 Comments

Leave A Comment