Προχωράει ο διαγωνισμός για τον Αστέρα Βουλιαγμένης

kavouriΤέσσερα με πέντε σχήματα εκτιμάται ότι θα καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για τον Αστέρα στη β’ φάση του διαγωνισμού πώλησης του πλειοψηφικού μετοχικού κεφαλαίου της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, τον οποίο διενεργούν από κοινού η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, βασικός μέτοχος του ακινήτου, και το ΤΑΙΠΕΔ. Στις παραμονές της προσφοράς για το μοναδικό αυτό ακίνητο παράγοντες της αγοράς υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά τουριστικού ακινήτου στην ιστορία της χώρας, όποιο και αν είναι το τίμημα. Στο μεταξύ κορυφώνονται οι ζυμώσεις για τη διαμόρφωση συμμαχιών με στόχο την ενίσχυση της θέσης διεκδίκησης τόσο μεταξύ των 13 επενδυτών που ήδη συμμετέχουν όσο και με την προσθήκη νέων.

«Επιτυχημένος διαγωνισμός»
Η διεξαγωγή της β’ φάσης παρατάθηκε από τις 11 για τις 25 Νοεμβρίου για διαδικαστικούς λόγους, με τους χρόνους να είναι εντός προγραμματισμού. Από την ολοκλήρωση της α’ φάσης στις αρχές Μαΐου οι ενδιαφερόμενοι απέκτησαν πρόσβαση στο data room (αίθουσα πληροφοριών) για να εξετάσουν τις προοπτικές της επένδυσης και να μπουν στη διαδικασία των τελικών προσφορών. «Είμαστε πια στις τελευταίες ημέρες μια πολύμηνης διαδικασίας εξέτασης φακέλων. Παρατηρούμε ζωηρό ενδιαφέρον από τους επενδυτές και είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα» δηλώνει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρος της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ κ. Πέτρος Χριστοδούλου.

Κύκλοι της τράπεζας επισημαίνουν ότι η κινητικότητα που έχουν επιδείξει πολλοί από τους 13 ενισχύει την προσδοκία ότι θα υπάρξουν σοβαρές προτάσεις. Παράλληλα εκτιμούν ότι θα είναι ένας επιτυχημένος διαγωνισμός, καθώς το ενδιαφέρον δεν έχει εξασθενήσει, ενώ είναι αναμενόμενο ότι τα 13 σχήματα που εκδήλωσαν αρχικά ενδιαφέρον θα συμπτυχθούν. Σημειώνεται μάλιστα πως οτιδήποτε πάνω από τρία σχήματα θα είναι ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο αποτέλεσμα, αφού κανένας άλλος διαγωνισμός ως σήμερα δεν είχε πάνω από τρία σχήματα σε τελικές προσφορές.

Ποιοι θα δώσουν τη μάχη
Στους 13 επενδυτές που προκρίθηκαν στη β’ φάση περιλαμβάνονται το hedge fund Baupost που κατέχει ποσοστό 5,19% του ΟΠΑΠ, η εταιρεία Charterworld του εφοπλιστή κ. Λου Κολλάκη, το αμερικανικό fund Colony Capital, οι real estate developers Hines, η ICI, η ρωσική Strategic Initiative, η AGC Equity Partners, ο κινεζικός κολοσσός Fosun, ο τουρκικός όμιλος Dogus, η Lamda Development που έχει συμμετοχή και στον διαγωνισμό για το Ελληνικό και την έκταση της Αφάντου στη Ρόδο, η ΤΕΜΕΣ του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, η Dolphin Capital Investors (DCI) του κ. Μίλτου Καμπουρίδη, ο εφοπλιστής κ. Γιώργος Προκοπίου και η J&P Αβαξ.

Στόχος των επενδυτικών σχημάτων στο μεσοδιάστημα ήταν να εξασφαλίσουν συμμαχίες και έκτοτε κάποιοι τα κατάφεραν, τόσο εντός των 13 όσο και με εξωτερικούς επενδυτές. Μεταξύ αυτών, η ΤΕΜΕΣ και ο επικεφαλής της κ. Κωνσταντακόπουλος φέρεται να προχωρά έχοντας δημιουργήσει ένα ισχυρό σχήμα γύρω του. Η εταιρεία, πέρα από τη συνέχιση των επενδυτικών σχεδίων στη Μεσσηνία, έχει ήδη περάσει και στη β’ φάση του διαγωνισμού για την έκταση της Αφάντου στη Ρόδο.

Επενδύουν στον Τουρισμό
Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχήμα που ηγείται ο κ. Κωνσταντακόπουλος έχει ενταχθεί ο σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος κ. Καλέντ Ολαγιάν, ενώ έχουν γίνει συζητήσεις και με τον επικεφαλής της DCI κ. Καμπουρίδη. Ο τελευταίος όμιλος που συμμετέχει ήδη στον διαγωνισμό, μετά το πολυτελές συγκρότημα Amanzo’e στο Πόρτο Χέλι, έχει σε εξέλιξη 14 μεγάλα πρότζεκτ σε έξι χώρες, ενώ ξεκινά την κατασκευή του πέντε αστέρων Nikki Beach Resort στην Αργολίδα και σχεδιάζει την κατασκευή του δεύτερου Aman resort και πρώτου σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην Τζια. Από την άλλη, τo Olayan Group διαχειρίζεται κεφάλαια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και εκτός από τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Ριάντ, διατηρεί εδώ και χρόνια γραφεία στην Αθήνα. Από τις πιο γνωστές τοποθετήσεις του αφορούν συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο επιχειρηματικών κολοσσών, όπως The Coca-Cola Bottling Company, Volkswagen, JP Morgan και Credit Suisse.Γνώριμοι και συνεργάτες είναι επίσης η Lamda Development με τον τουρκικό κολοσσό Dogus, ο οποίος συμμετέχει σε κοινή εταιρεία με στόχο τις επενδύσεις στον τουρισμό, στην οποία έχει εισφερθεί το 50% της μαρίνας Φλοίσβου που διαχειρίζεται η Lamda. Αντίστοιχα, ο κινεζικός κολοσσός Fosun συνεργάζεται με τον όμιλο Κουτσολιούτσου, καθώς το 2012 προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία αποκτώντας 9,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Folli Follie.

Πηγή : www.all4me.gr

Leave A Comment