Ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτήρια του δήμου Θεσσαλονίκης

energycertficateΣε φάση υλοποίησης προχωρά η μελέτη των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια της Αρχιτεκτονικής και της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του δήμου Θεσσαλονίκης καθώς σήμερα υπογράφηκε σχετική σύμβαση από τον αντιδήμαρχο Αστικού Περιβάλλοντος, Ανδρέα Κουράκη και την ανάδοχο εταιρεία ΓΑΙΑ Α.Ε., με εκπρόσωπό της τον Δημήτριο Μαμουνή.

Η μελέτη, συμβατικής δαπάνης 49.397,64 ευρώ εντάσσεται στο Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου Θεσσαλονίκης 2013 και ευρύτερα στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα δημοτικά κτίρια ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 70% και από τον Δήμο Θεσσαλονίκης κατά 30% και προβλέπεται να περατωθεί εντός, περίπου, ενός εξαμήνου.

«Ο δήμος Θεσσαλονίκης προσπαθεί να βελτιώσει την ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων του με την χρήση τεχνικών βιοκλιματικού σχεδιασμού που βελτιώνουν τις συνθήκες της εσωτερικής άνεσης των χώρων, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση ενέργειας» δήλωσε ο κ. Κουράκης και συνέχισε :

«Μετά την ολοκλήρωση και παράδοση της μελέτης, ο δήμος θα προχωρήσει στην εκτέλεση του έργου “Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης Ενέργειας στα Κτήρια της Αρχιτεκτονικής και Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης” που χρηματοδοτείται με το ποσό των 1.585.000,00 € , από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) κατά 70% και από τον Δήμο Θεσσαλονίκης κατά 30%.»

Αντικείμενο της μελέτης, καταρχήν, είναι η εξειδίκευση των παρεμβάσεων που πρέπει να υλοποιηθούν στα δύο δημοτικά κτίρια, του Κέντρου Αρχιτεκτονικής και της Κεντρικής Βιβλιοθήκης, ώστε αυτά να αναβαθμιστούν ενεργειακά, με αφετηρία τις προτεινόμενες παρεμβάσεις που προέκυψαν από τις ενεργειακές προμελέτες που εκπονήθηκαν από το Εργαστήριο Ηλεκτρικών Κυκλωμάτων και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του Πολυτεχνείου Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να υπάρξει μείωση των ρύπων CO2 κατά 214,06 τόνους συνολικά και για τα δύο κτίρια.

Ενδεικτικές παρεμβάσεις που αφορούν στην μελέτη είναι:

– Προσθήκη επιπλέον εξωτερικής θερμομόνωσης στο ισόγειο, στους ορόφους και στο δώμα.
– Aντικατάσταση όλων των κουφωμάτων από θερμομονωτικά πανέλα αλουμινίου.
– Αντικατάσταση των ήδη υπαρχόντων διπλών υαλοστασίων στις προσόψεις του κτιρίου με διπλούς υαλοπίνακες με χαμηλό συντελεστή εκπομπής
– Χρήση ανακλαστικών χρωμάτων στο δώμα.
– Νυχτερινός / φυσικός δροσισμός με φυσικό τρόπο (από ανοιγόμενα παράθυρα).
– Αντικατάσταση των υφιστάμενων εσωτερικών και εξωτερικών μονάδων κλιματισμού και εγκατάσταση νέων μονάδων τύπου VRV νέας τεχνολογίας με οικολογικό ψυκτικό μέσω για τη ψύξη και θέρμανση των χώρων.
– Εγκατάσταση εναλλακτών αέρα-αέρα (τύπου VAM) για τον ελεγχόμενο αερισμό των χώρων, την ανάκτηση θερμότητας και την επίτευξη “free cooling & heating” στις ενδιάμεσες εποχές.
– Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου των συνθηκών των εσωτερικών χώρων και του περιβάλλοντος (θερμοκρασία, CO2, κλπ).
– Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου ανοίγματος παραθύρων το οποίο θα κλείνει τις εσωτερικές μονάδες κλιματισμού σε χώρους με ανοικτά παράθυρα.
– Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων παλαιάς τεχνολογίας από νέα με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης και μεγάλης απόδοσης.
– Εγκατάσταση συστήματος διαχείρισης ενέργειας BMS με τις λειτουργίες όπως:

– Εγκατάσταση συστήματος ελέγχου των συνθηκών των εσωτερικών χώρων και του περιβάλλοντος (θερμοκρασία, CO2, κλπ) ώστε να ενεργοποιείται το σύστημα αερισμού σύμφωνα με τις προκαθορισμένες απαιτήσεις των χώρων.
– Σύστημα αυτόματου ανοίγματος/κλεισίματος του φωτισμού με βάση τα επίπεδα φωτισμού.
– Ηλεκτρονικό σύστημα παρουσίασης της ενεργειακής απόδοσης.

 

Πηγή : www.voria.gr

Leave A Comment