Εντός χρονοδιαγράμματος το Κέντρου Πολιτισμού

8Εντός του χρονοδιαγράμματος προχωρά η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στο Φάληρο, που περιλαμβάνει τη Νέα Εθνική Λυρική Σκηνή και τη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη.

Η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Impregilo η οποία έχει αναλάβει ένα από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο στη χώρα, με το σύνολο του κόστους των 566 εκατ. ευρώ να καλύπτεται από το Ιδρυμα Στ. Νιάρχος, προ ημερών πέρασε με επιτυχία το πρώτο δύσκολο τεστ. Ολοκλήρωσε εντός της προθεσμίας τα χωματουργικά του λόφου και των θεμελιώσεων όλων των κτιρίων εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης (είχε υπογραφεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2012).

Στο έργο, που περιλαμβάνει πλήθος τεχνικών και περιβαλλοντικών καινοτομιών απασχολούνται σήμερα περισσότεροι από 700 εργαζόμενοι οι οποίοι σύντομα θα προσεγγίσουν τους 1.600 σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι εκπρόσωποι της ΤΕΡΝΑ.

Το νέο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «θα μπορεί να φιλοξενήσει παραγωγές όπερας, μπαλέτου, παιδικές παραστάσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και multimedia προγράμματα τέχνης. Η νέα Εθνική Λυρική Σκηνή θα διαθέτει την κατάλληλη τεχνολογία, ώστε να παρουσιάζει παραγωγές σε άλλες πόλεις της Ελλάδας μέσω του διαδικτύου, χρησιμοποιώντας, παράλληλα, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος ως υπαίθριο χώρο διεξαγωγής επιλεγμένων τηλεπαραστάσεων, καθώς και ζωντανών παραστάσεων».

Στον περιβάλλοντα χώρο του Πάρκου θα κατασκευασθεί τεχνητός λόφος, υδάτινο κανάλι και παραλιακή οδός (Εσπλανάδα). Επιπλέον θα φυτευτούν περίπου 1.500 δέντρα και περισσότεροι από 350.000 θάμνοι.
Στην οροφή του Κτιρίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα τοποθετηθεί Ενεργειακό Στέγαστρο επιφάνειας 10.000 τ.μ.. Το στέγαστρο, ένα κατασκευαστικό και μηχανικό επίτευγμα, θα δεσπόζει 14 μέτρα πάνω από την κορυφή του λόφου. Το ειδικό υλικό (φερο-σεμέντ) για την κατασκευή του στεγάστρου δοκιμάζεται εδώ και μήνες εντός του εργοταξίου. Από την έναρξη του έργου έχουν εκτελεσθεί με επιτυχή αποτελέσματα πλέον των 4,000 έλεγχοι αντοχής σκυροδέματος και περί τις 2,500 δοκιμές συμπύκνωσης επιχωματώσεων. Πάνω στο στέγαστρο θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά πανελς με την παραγόμενη ενέργεια να καλύπτει αξιόλογο ποσοστό των αναγκών του συγκροτήματος.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι 38 μήνες και η 1η Τμηματική Αποκλειστική Προθεσμία που αφορούσε στην ολοκλήρωση των χωματουργικών του λόφου και των θεμελιώσεων όλων των κτιρίων εντός 12 μηνών ήδη επετεύχθη.

Οι επόμενες τμηματικές προθεσμίες είναι οι εξής:
– 2η Τμηματική Προθεσμία – 30 Ιουλίου 2014 – Αποπεράτωση φέροντος οργανισμού και σκυροδέματος
– 3η Τμηματική Προθεσμία – 31 Ιανουαρίου 2015 – Αποπεράτωση των στεγάστρων
– 4η Τμηματική Προθεσμία – 30 Νοεμβρίου 2015 – Πέρας εργασιών

Πηγή : www.ered.gr

By | 2013-10-17T18:24:26+02:00 October 17th, 2013|Categories: Αρχιτεκτονική|Tags: |0 Comments

Leave A Comment