Διαγωνισμός Αστέρα Βουλιαγμένης: αλλάζουν τα δεδομένα από το νέο ειδικό χωροταξικό

kavouriΣοβαρές μεταβολές στη μορφή της χερσονήσου Μικρό Καβούρι (του συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης και παρακείμενων εκτάσεων) φέρνει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) για την ανάπτυξη του ακινήτου.
Από τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ προκύπτει πως το σχέδιο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μελλοντικής ένταξης της γειτονικής έκτασης που διαθέτει η Εκκλησία στη ζώνη τουρισμού – αναψυχής που θα αναπτυχθεί στο Μικρό Καβούρι. Πρόκειται για την έκταση που σήμερα φιλοξενεί το εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο που ιδρύθηκε το 1920.

Αιχμή των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν από τον νικητή του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ (οι προσφορές κατατίθενται στις 11 Νοεμβρίου αφού δόθηκε παράταση λίγων ημερών, με 13 ομίλους να έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον) θα είναι η παραθεριστική κατοικία. Το ΕΣΧΑΔΑ προβλέπει πως τα 33.500 τ.μ. από τα 56.700 τ.μ. της συνολικής έκτασης στο Μικρό Καβούρι θα καλύπτονται από χρήσεις που συνδέονται με πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες.

Οι χρήσεις γης στην περιοχή μεταβάλλονται σε ζώνη τουρισμού – αναψυχής, αλλά διατηρείται ο συντελεστής δόμησης στο 0,20 και το ποσοστό κάλυψης στο 10%. Όπως είναι γνωστό, αίρεται η δέσμευση της αποκλειστικής λειτουργίας ξενοδοχειακών μονάδων εντός του ακινήτου και ειδικότερα των τριών μονάδων που λειτουργούν.

Έτσι ο επενδυτής θα έχει τη δυνατότητα ακόμα και να κατεδαφίσει κάποια υφιστάμενη ξενοδοχειακή μονάδα προκειμένου να κατασκευάσει πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες. Επιτρέπεται, επίσης, η αναβάθμιση – μετατροπή σε κατοικίες τμήματος των σημερινών εγκαταστάσεων (οι καμπάνες στο συγκρότημα ΑΡΙΩΝ κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1960).

Το ΕΣΧΑΔΑ επιβάλλει τη λειτουργία μιας τουριστικής μονάδας, επιφάνειας τουλάχιστον 17.000 τ.μ. και δυναμικότητας 265 κλινών. Ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα ή να διατηρήσει μία από τις υφιστάμενες μονάδες ή να τις κατεδαφίσει και να κατασκευάσει μία νέα. Το ίδιο σχέδιο προβλέπει πως σε περισσότερο από το 50% της έκτασης (περί τα 160 στρέμματα) δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση και δόμηση.

Το ακίνητο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος (192.622 τ.μ.) περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία:

– Αrion Resort and Spa με 123 δωμάτια, 58 bungalows, συνεδριακό κέντρο κ.λπ., που ανακαινίστηκαν το 2004.
– Τhe Westin Hotel Athens με 162 δωμάτια, χώρους εστίασης, συνεδριακό κέντρο κ.λπ., που ανακαινίστηκαν επίσης το 2004.

Το γειτονικό ακίνητο (115.671 τ.μ.), ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ (η Εθνική Τράπεζα έχει το δικαίωμα επικαρπίας και η Αστήρ Παλάς μισθώνει το ακίνητο κατόπιν συμφωνίας ισχύος 30 ετών, έως το 2029), περιλαμβάνει το πρώην Aphrodite Hotel, με συνολική επιφάνεια 20.027 τ.μ. και αναξιοποίητη έκταση. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο αυτήν τη στιγμή δε λειτουργεί και χρήζει εκτεταμένης ανακαίνισης. Στο παρελθόν αριθμούσε συνολικά 165 δωμάτια.

Επιπλέον, η Αστήρ Παλάς έχει τα δικαιώματα χρήσης της παραλίας του Αστέρα (έως το 2022) και της μαρίνας για περίοδο 40 ετών (από τον Οκτώβριο του 2012). Με βάση τη συμφωνία Εθνικής – ΤΑΙΠΕΔ, η τράπεζα θα λάβει το 80% των συνολικών εσόδων από τη διαδικασία αποκρατικοποίησης και το ΤΑΙΠΕΔ το 20%.

Πηγή : www.michanikos-online.gr

Leave A Comment