Art Nouveau από τη Europeana: Η πρώτη εικονική περιήγηση σε εκθέματα χρηστών

Η Europeana προσκαλεί τον κόσμο του διαδικτύου να εξερευνήσει μερικά από τα πιο αξιόλογα μνημεία της Art Nouveau αρχιτεκτονικής μέσα από μια πρωτότυπη εικονική έκθεση. Η εικονική περιήγηση στην έκθεση “Wiki Loves Art Nouveau” της ευρωπαϊκής ψηφιακής βιβλιοθήκης περιλαμβάνει εκθέματα που έχουν δημιουργηθεί από τους ίδιους τους χρήστες του διαδικτύου που επισκέφτηκαν και φωτογράφισαν μνημεία Art Nouveau της Ευρώπης, για να συμμετέχουν στο φωτογραφικό διαγωνισμό “Wiki Loves Monuments”.

 

Η έκθεση συγκεντρώνει 50 φωτογραφείς που αντιπροσωπεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αρχιτεκτονική Art Nouveau. ο διαγωνισμός διοργανώθηκε το Σεπτέμβριο σε περισσότερες από 15 ευρωπαϊκές χώρες. Από τις 2.700 συμμετοχές, η κριτική ομάδα του διαγωνισμού επέλεξε 343 φωτογραφίες – με κριτήρια την ποιότητα και τη σύνθεση – και τις έθεσε σε κοινή ψηφοφορία μέσω του Flickr.

Η εικονική έκθεση παρουσιάζει τις 40 φωτογραφίες που επέλεξε το κοινό, αλλά και τις 10 που επέλεξε η ομάδα της Europeana. Η φωτογραφία του εσωτερικού χώρου του Μουσείου Εφαρμοσμένων Τεχνών στην Βουδαπέστη έλαβε τους περισσότερους ψήφους. “Μπορεί να είναι πολύ σημαντικό που διακρίθηκα σε ένα διεθνή οργανισμό, ωστόσο είναι μεγαλύτερη επιβράβευση να βλέπεις ότι πρόκειται για ένα μνημείο στην Ουγγαρία” δηλώνει ο νικητής του διαγωνισμού Csaba Attila Kontar. “Ένα ψηφιακό περιβάλλον όπου τα εκθέματα των χρηστών τοποθετούνται δίπλα στα παραδοσιακά εκθέματα, αποτελεί λαμπρό παράδειγμα για το πως οι πηγές και το έργο πολιτιστικών φορέων μπορεί να εμπλουτίζεται συνεχώς, συνεισφέροντας στη διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς” υπογραμμίζει η Jill Cousins, διευθύντρια της Europeana.

Σημειώνεται ότι η Europeana παρέχει πρόσβαση σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια βιβλία, ταινίες, εικόνες, ζωγραφικούς πίνακες, αρχειακό υλικό, κ.α.

Wiki Loves Monuments

http://exhibitions.europeana.eu/exhibits/show/wiki-loves-art-nouveau

Πηγή: Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης www.ekt.gr

By | 2012-05-08T12:18:39+02:00 May 9th, 2012|Categories: Αρχιτεκτονική, Γενικά|Tags: , , |0 Comments

Leave A Comment