Χιλιάδες θέσεις εργασίας από τη ριζική ενεργειακή αναβάθμιση σε κτήρια

news_9936_1_bgΒαθιά ανάσα στο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την Ευρώπη και ιδίως χώρες όπως η Ελλάδα, αναμένεται να δώσει ο κλάδος της ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων και κτηριακών εγκαταστάσεων εν γένει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπέι αναμένεται σήμερα (9/10) να απευθύνει έκκληση για τη χάραξη μιας μακρόπνοης στρατηγικής μείωσης των εκπομπών ρύπων μέσω της εκ βάθρων ανακαίνισης του ενεργοβόρου κτηριακού αποθέματος της Γηραιάς Ηπείρου, ισχυριζόμενος ότι αυτές οι πολιτικές μπορούν να δημιουργήσουν 2 εκατ. θέσεις εργασίας έως το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euractiv.com, o βαν Ρομπέι αναμένεται να υποστηρίξει κατά την ομιλία του στο συνέδριο ‘Renovate Europe’ που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από την ΕΕ δεν επαρκούν.

“Η ανακαίνιση των υπαρχόντων κτηρίων είναι ουσιαστικής σημασίας διότι το 90% από αυτά θα χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον […] η εκ βάθρων ανακαίνιση των υπαρχόντων κτηρίων έχει τη δυνατότητα να τονώσει την καινοτομία, να βελτιώσει τις συνθήκες υγιεινής και να δημιουργήσει περίπου δύο εκατομμύρια άμεσες θέσεις εργασίας στην ΕΕ ως το 2020”, θα δηλώσει ο βαν Ρομπέι.

Παράγοντες της αγοράς και ειδικοί στην εξοικονόμηση ενέργειας επισημαίνουν ότι το κτηριακό απόθεμα στην ΕΕ αντιστοιχεί στο 40% της πρωταρχικής κατανάλωσης ενέργειας με τη ριζική ανακαίνιση να υπόσχεται μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης κατά 75% και ισόποση μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Πέρα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η Ευρώπη οφείλει να ανακαινίζει το 3% του κτηριακού της αποθέματος ετησίως προκειμένου να επιτύχει τους στόχους του 2050 για τις εκπομπές ρύπων.

Σημειώνεται ότι εκεί που μια συμβατική ενεργειακή αναβάθμιση επιτυγχάνει εξοικονομήσεις ενέργειας της τάξης του 20%-30% η εκ βάθρων ανακαίνιση με χρήση τεχνολογιών αιχμής μπορεί να μειώσει την ενεργειακή κατανάλωση ενός κτηρίου σε ποσοστό 90%.

Αυτή τη στιγμή ο στόχος των ανακαινίσεων φτάνει το 1% μόλις σε πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ, επίδοση που σε ορισμένες μεταφράζεται σε 12 κτήρια ετησίως.

Οι υποστηρικτές της εξοικονόμησης ενέργειας βλέπουν φως στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, ο οποίος προβλέπει διπλασιασμό των κονδυλίων για ενεργειακή εξοικονόμηση κτηρίων στα 23 δισ. Ευρώ.

 

Πηγή : www.econews.gr

Leave A Comment